„GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ Split Pride-u 2011.

28. lipnja 2012.

„Građanski aktivizam još je uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost je vrlina koju rijetki među nama posjeduju“ naglasila je Nives Miošić, voditeljica Istraživačkog centra GONG-a, danas na dodjeli nagrade Vijeća GONG-a na Fakultetu političkih znanosti koja se tradicionalno dodjeljuje već treću godinu kao poticaj razvoju demokratskih vrijednosti. Nagrada „GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ dodijeljena je organizacijama civilnog društva Domine, Iskorak i Kontra za Split Pride 2011.

„Građanski aktivizam još je uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost je vrlina koju rijetki među nama posjeduju“ naglasila jeNives Miošić, voditeljica Istraživačkog centra GONG-a, danas na dodjeli nagrade Vijeća GONG-a na Fakultetu političkih znanosti koja se tradicionalno dodjeljuje već treću godinu kao poticaj razvoju demokratskih vrijednosti.

Nagrada„GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ dodijeljena je organizacijama civilnog društva Domine, Iskorak i Kontra za Split Pride 2011. Organizacija prve splitske Povorke ponosa 2011. godine pod sloganom „Različite obitelj, jednaka prava“ bila je motivirana diskriminacijom istospolnih parova u svakodnevnom, obiteljskom životu, s ciljem poticanja javne rasprave o potrebi izmjena zakonodavnog okvira koji diskriminira istospolne obitelji u Hrvatskoj.

„Nismo navikli živjeti u multikulturalnom društvu i društvu u kojem postoje različite skupine sa različitim vrijednostima. Stoga je najvažniji argument za dodjelu ove nagrade hrabrost i ustrajnost u obrani manjinskih prava.“ istaknuo je Nenad Zakošek, član Vijeća GONG-a i dekan Fakulteta političkih znanosti, sa željama laureatima nagrade da ona bude poticaj za organizaciju Povorke ponosa i sljedeće godine.

Sanja Juras, koordinatorica udruge Kontra, podsjetila je na prošlogodišnji Split Pride kojeg je obilježilo nasilje: „Država nam nije osigurala pravo na javno okupljanje, no međutim ove godine ipak je to ostvareno. Međutim osigurati javno okupljanje nije dovoljno. Država mora aktivno raditi na zaštiti svih ljudskih prava svojih građana i građanki, a to naravno uključuje i LGBTiQ osobe. Tražimo izmjene obiteljskog zakona i izmjene definicije braka i izvanbračne zajednice kako bi istospolne obitelji uživale apsolutno jednaka prava koje uživaju i raznospsolne obitelji u Hrvatskoj.“

Osim podrške države, potrebna je i podrška građana koja se mora razviti kroz obrazovni sustav. „Potrebno je raditi na transformaciji škola, što znači izgradnju demokratske kulture škole, a ona uključuje drugačiji sustav upravljanja odgojno obrazovnim procesom. Mi danas imamo autoritarne škole koje sebe nazivaju demokratskima. Ono što nama najviše fali u Hrvatskoj je responsivna škola koja brine o individualnim potrebama učenika i nastavnika.“, upozorila je Vedrana Spajić – Vrkaš, profesorica Filozofskog fakulteta, te istaknula da će Nacionalni kurikulum za odgoj za građanski odgoj i obrazovanje danas biti poslan Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a nadamo se da će biti i stavljen na ponovnu javnu raspravu.

Upravo radi nedostatka formalnog obrazovanja u području odgoja za demokratsko građanstvo i ljudska prava, GONG je osmislio edukativni program „Građanska pismenost“. Program je uspješno savladalo 20-ak profesora i profesorica Politike i gospodarstva kojima su danas uručena uvjerenja, zajedno s devet polaznica Internship programa 2011./2012. koji okuplja mlade entuzijaste – studente kojima na taj način pružamo uvid u to što znači raditi u nevladinoj aktivističkoj organizaciji.

Nadamo da i na ovaj način doprinosimo razvoju demokratske političke kulture i toleranciji različitosti, a samim time i življenju demokracije.

chevron-right