Dodjela nagrade „GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije“

27. lipnja 2012.

Budući da je građanski aktivizam još uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost je vrlina koju rijetki među nama posjeduju, Vijeće GONG-a dodjeljuje nagradu „GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ organizacijama civilnog društva Kontra, Iskorak i Domine za Split Pride 2011. danas (četvrtak), 28. lipnja 2012.od 10 do 11 sati na Fakultetu političkih znanosti u A dvorani (Lepušićeva 6, Zagreb).

Budući da je građanski aktivizam još uvijek poprilično endemska pojava u Hrvatskoj, a građanska hrabrost je vrlina koju rijetki među nama posjeduju, Vijeće GONG-a dodjeljujenagradu „GONG za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ organizacijama civilnog društva Kontra, Iskorak i Domine za Split Pride 2011. danas (četvrtak), 28. lipnja 2012.od 10 do 11 sati na Fakultetu političkih znanosti u A dvorani (Lepušićeva 6, Zagreb).

Organizacija prve splitske Povorke ponosa 2011. godine pod sloganom „Različite obitelj, jednaka prava“ bila je motivirana diskriminacijom istospolnih parova u svakodnevnom, obiteljskom životu, s ciljem poticanja javne rasprave o potrebi izmjena zakonodavnog okvira koji diskriminira istospolne obitelji u Hrvatskoj.

11. lipnja 2011. godine, drugi je najveći hrvatski grad dobio priliku pokazati da je prihvatio europske vrijednosti. Nažalost, Split se tada pokazao izrazito konzervativnim i nasilnim okruženjem nespremnim za prihvaćanje različitosti. Ipak, splitski govor mržnje i tada iskazana netrpeljivost i nasilje potaknuli su dotad najveći broj građana i građanki da se pridruže zagrebačkom Pride-u održanom tjedan dana kasnije. Organizatori/ce i sudionici/e splitskog Pride-a 2011. godine pokazali su veliku dozu građanske hrabrosti u obrani ljudskih prava koja se, između ostalog, očitovala i u njihovoj ustrajnosti da unatoč negativnom iskustvu i preprekama koje su pred njih postavljale gradske vlasti organiziraju i Split Pride 2012.

Uz svečanu dodjelu nagrade „GONG za građansku aktivizam i razvoj demokracije“, održat će se i promocija polaznika prve generacije edukativnog programa „Građanska pismenost“ i polaznica Internship programa. Program promocije možete vidjeti ovdje.

GONG okuplja mlade entuzijaste – volontere unutar Internship programa te na taj način daje priliku za uključivanjem u sve GONG-ove aktivnosti. Prijave za iduću generaciju GONG-ovih Internsa će krenuti u drugoj polovini listopada, pa zainteresirane studente i studentice pozivamo da prate objave na našoj web stranici.

Na tragu građanskog aktivizma, GONG je odlučio usustaviti svoja znanja i iskustva u jedinstveni edukativni program „Građanska pismenost kojeg su pohađali profesori i profesorice Politike i gospodarstva. Ponosni smo na ovu prvu generaciju – 21 profesora/ice koji će novostečena znanja o političkoj, medijskoj i EU pismenosti prenositi svojim učenicima, nadamo se budućim aktivnom građanima.

Nadamo da i na ovaj način doprinosimo razvoju demokratske političke kulture i toleranciji različitosti, a samim time i življenju demokracije.

chevron-right