Sređivanje popisa birača – novi Zakon o boravištu

11. svibnja 2012.

U Vrgorcu, simbolu nesređenih popisa birača, održat će se javno savjetovanje o novom Zakonu o boravištu koji predstavlja temelj za sređivanje ove rak-rane hrvatskog izbornog sustava. GONG u suradnji s Vrgoračkim novinama organizira javnu raspravu „Sređivanje popisa birača – novi Zakon o boravištu“ u ponedjeljak, 14. svibnja 2012. godine
u 13 sati u višenamjenskoj dvorani zgrade Grada Vrgorca.U Vrgorcu, simbolu nesređenih popisa birača, održat će se javno savjetovanje o novom Zakonu o boravištu koji predstavlja temelj za sređivanje ove rak-rane hrvatskog izbornog sustava. Naime, birači se u popis upisuju na temelju prebivališta te je stoga ključno da popis birača i evidencija prebivališta budu vjerodostojni. 

S ciljem da se razmotri problem popisa birača, a u svjetlu najavljenih izmjena Zakona o boravištu, GONG u suradnji s Vrgoračkim novinama organizira javnu raspravu „Sređivanje popisa birača – novi Zakon o boravištu“ u ponedjeljak, 14. svibnja 2012. godine u 13 sati u višenamjenskoj dvorani zgrade Grada Vrgorca (Tina Ujevića 8, Vrgorac).

Problem popisa birača eskalirao je u Vrgorcu jer su se na nepostojećim adresama prijavljivala tzv. fiktivna prebivališta što je dovelo i do fiktivnih birača. Tako su na lokalnim izborima 2009. godine o lokalnoj vlasti mogli odlučivati birači koji stvarno ne žive u toj lokalnoj sredini. Novim Zakonom o boravištu bi se olakšalo brisanje tzv. fiktivnih prebivališta, a pooštrili bi se uvjeti prijave boravišta što bi trebalo dovesti do realnijeg broja birača na području Hrvatske.

U raspravi će sudjelovati i ministar uprave Arsen Bauk te predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Miroslav Maretić. Pozivamo zainteresirane građane da sudjeluju u raspravi te pridonesu kvalitetnijem novom Zakonu o boravištu o kojem će Sabor raspravljati u lipnju 2012. Detaljniji dnevni red možete preuzeti ovdje.

chevron-right