Tko je najtransparentniji u Hrvatskoj?

24. travnja 2012.

Koja je općina, grad i županija najtrasparentnija u Hrvatskoj? Detaljne rezultate istraživanja LOTUS 2011./12. po pojedinim gradovima, općinama ili županijama pogledajte ovdje. Rezultati su predstavljeni danas na konferenciji o važnosti transparentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave u Novinarskom domu u Zagrebu.

Koja je općina, grad i županija najtrasparentnija u Hrvatskoj? Detaljne rezultate istraživanja LOTUS 2011./12. po pojedinim gradovima, općinama ili županijama pogledajte ovdje. Na tom istom linku također možete usporediti rezultate svojeg grada, općine ili županije s rezultatima drugih jedinica lokalne samouprave.
 
Dobitnici nagrade LOTUS 2011/12 za transparentnost su: 

    Županije: 
        1. Krapinsko-zagorska županija 
        2. Varaždinska županija 

    Gradovi i općine: 
        1.   Rijeka 
        2.   Labin i Samobor (isti broj bodova) 
        3.   Pula 
        4.   Opatija 
        5.   Crikevnica 
        6.   Zaprešić 
        7.   Slavonski Brod 
        8.   Kutina 
        9.   Novi Marof 
        10. Osijek i Čakovec (isti broj bodova) 
        
    Najveći napredak u odnosu na LOTUS 2009.:
        - Općina Pučišća

Rezultati istraživanja LOTUS 2011/2012 provedenog u svih 576 općina, gradova i županija, kojeg su prezentirali Nives Miošić i Duje Prkut iz GONG-ovog Istraživačkog centra, govore nam da, u odnosu na LOTUS 2009., jedinice lokalne samouprave pokazuju određenu razinu napretka u transparentnosti rada i otvorenosti prema građanima. Unatoč tome, čak 70% lokalnih vlasti još uvijek je nedostatno ili izrazito netransparentno, dok ih je samo 6% izrazito transparentno. 

chevron-right