Platforma 112: preporuke novoj vlasti za vladavinu prava

20. travnja 2012.

Povodom prvih 112 dana nove vlasti, Platforma 112, koja okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, objavljuje Izvještaj o prvih 112 dana nove vlasti s preporukama za učinkovito djelovanje do kraja 2012. godine.

Platforma 112 okuplja šezdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije i zaštitom javnih resursa, posebno okoliša, koje su u 112 zahtjeva, upućenih svim političkim opcijama uoči parlamentarnih izbora, definirale prioritete i konkretne mjere za Hrvatsku u kojoj je vladavina prava uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite. Mi tražimo i očekujemo dosljednost i političku odgovornost nove vlasti, ali i svih drugih političkih aktera i institucija, za stvarna i trajna poboljšanja u pet prioritetnih, međusobno povezanih, područja
    
       
  
    (1) stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi 
    (2) kvaliteta demokracije 
    (3) borba protiv korupcije i javni interes 
    (4) ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi 
    (5) nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

Izvještaj organizacija civilnog društva o prvih 112 dana nove vlasti s preporukama za učinkovito djelovanje do kraja 2012. godine predstavljen je danas, 20. travnja 2012. na okruglom stolu u Saboru. Uz opću ocjenu s istaknutim glavnim pozitivnim pomacima i propustima, osvrnuli smo se i na pozitivne i negativne promjene u pojedinim tematskim područjima Platforme. Za učinkovito djelovanje vlasti tijekom ove ključne, prve godine mandata, unutar Izvještaja objavili smo i preporuke novoj vlasti s obzirom na prepoznate prioritete i probleme u području demokratizacije, kao i daljnje zagovaračke aktivnosti članica Platforme 112. Sažetak ocjene s pregledom na bitne pozitivne, ali i negativne trendove možete pročitati ovdje.

Uz uvodni govor Paola Berizzija, savjetnika u Delegaciji Europske unije u Hrvatskoj, koji je pozdravio ovu inicijativu te naglasio važnost komentara civilnog društva za Europsku uniju, odnosno izvještaje Europske komisije o napretku Hrvatske, na okruglom stolu sudjelovali su i brojni saborski zastupnici. Šime Lučin (SDP) istaknuo je kako je sada još kratko vrijeme za velike promjene u radu nove vlasti, no da će vrlo rado dati svoje mišljenje, te dapače biti kritičan na sljedeći izvještaj Platforme 112 koji je najavljen za jesen. HNS-ovi zastupnici Goran Beus Richembergh, Boris Blažeković te Igor Kolman također su izrazili podršku organizacijama koje čine Platformu 112. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić predstavio je i svoj Izvještaj o radu za 2011. te naglasio kako se neka područja djelovanja Platforme 112 i njegovog rada isprepliću. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšakpohvalilaje rad na izmjenama izbornog zakonodavstva s obzirom na problem glasanja osoba s inavaliditetom, s posebnim naglaskom na osobe lišene poslovne sposobnosti, osobe smještene u institucijama poput bolnica, domova...

Nakon okrugog stola, članovi Platforme 112 podijelili su Izvještaj klubovima zastupnika te odborima i povjerenstvima Hrvatskog sabora.

Organizacije civilnog društva okupljene u Platformi 112 nastavit će – pojedinačno i zajednički - sa svojim zagovaračkim, ali i istraživačkim aktivnostima u svrhu praćenja djelovanja vlasti i utjecaja na provedbu zahtjeva Platforme 112. U listopadu 2012. bit će objavljen sljedeći Izvještaj Platforme 112, s fokusom na procjenu provedbe svega što je nova vlast obećala da će poduzeti kako bi Hrvatska uistinu postala i opstala kao zemlja vladavine prava. Podsjećamo da je Platforma 112 aktivno uključena i u praćenje obveza proisteklih iz pregovora s EU te će ovaj Izvještaj poslužiti kao nadopuna zaizvještaj Europske komisije o nastavku reformi u Poglavlju 23 (travanj 2012.) kao i za naredno godišnje Izvješće o napretku (listopad 2012.).

chevron-right