Akcija Platforme 112: prije same konstituirajuće sjednice novim saborskim zastupnicima predali svoje zahtjeve

22. prosinca 2011.

Danas je 70 aktivista Platforme 112, koalicije za vladavinu prava koju čini 57 nevladinih udruga, poslalo jasnu poruku budućim saborskim zastupnicima: na Markovom su trgu povodom konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora zastupnicima dijelili 112 zahtjeva Platforme 112. Aktivisti smatraju da bi ispunjenjem tih 112 zahtjeva Republika Hrvatska postala pravna država, u kojoj se poštuju ljudska prava i zakonodavni okvir koji su ona uređena.

Danas je 70 aktivista Platforme 112, koalicije za vladavinu prava koju čini 57 nevladinih udruga, poslalo jasnu poruku budućim saborskim zastupnicima: na Markovom su trgu povodom konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora zastupnicima dijelili112 zahtjeva Platforme 112. Aktivisti smatraju da bi ispunjenjem tih 112 zahtjeva Republika Hrvatska postala pravna država, u kojoj se poštuju ljudska prava i zakonodavni okvir koji su ona uređena. Tako su primjerci zahtjeva uručeni mnogim čelnim ljudima bivše Vlade, ali i onima koji tvore novu, kao što su Zoran Milanović i Radimir Čačić. Predstavnici civilnog društva koji su pred glavnim ulaskom u zgradu Hrvatskog sabora dočekivali buduće zastupnike, najavili su kako će budno pratiti rad novog saziva Sabora te nakon prvih 100 radnih dana Hrvatskog sabora objaviti analizu ispunjenih zahtjeva. Prije no što su zastupnicima počeli dijeliti primjerke svojih zahtjeva, svojim su tijelima simbolično formirali broj 112.

Platformu 112 čine: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama - Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "Put u život - PUŽ", Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara i Zelena akcija. Ovu platformu i njezine zahtijeve podržava još 40-ak udruga iz svih krajeva Hrvatske.

Više fotografija s današnje akcije pogledajte ovdje.

chevron-right