"Rješavanje problema u hodu" posrnulo na prvom koraku: brojni građani bez prava glasa na referendumu!

21. prosinca 2011.

Ako se ne poprave nedorečenosti i manjkavosti zakonskog okvira za provedbu referenduma, GONG upozorava da će brojni hrvatski građani ostat će uskraćeni za pravo glasa na referendumu.


Ako se ne poprave nedorečenosti i manjkavosti zakonskog okvira za provedbu referenduma, GONG upozorava da će brojni hrvatski građani ostat će uskraćeni za pravo glasa na referendumu.

Naime, Zakon o referendumu ne predviđa glasanje raznih kategorija birača koji će se na dan referenduma zateći izvan mjesta svog prebivališta (npr. studenti, poslovni ljudi, osobe koje kraće borave u inozemstvu i slično). Također ne predviđa prethodnu registraciju birača u inozemstvu, što je za neke birače koji borave u inozemstvu i uvjet ostvarivanja biračkog prava. S druge strane, Zakon o popisima birača, koji predviđa glasanje izvan mjesta prebivališta, nije izričito naznačio da se primjenjuje i za referendum.

S obzirom na najavu Predsjednika Republike Ive Josipovića da će se ovakvi problemi „rješavati u hodu“, kako će to uistinu izgledati u praksi, već je pokazalo Ministarstvo uprave svojim zbunjujućim i pravno upitnim uputama i odgovorima prema kojima:

1. građani u Hrvatskoj neće moći glasati izvan mjesta prebivališta, jer to ne predviđa Zakon o referendumu (u prilogu odgovor Ministarstva uprave zabrinutom biraču),
 
2. građani s prebivalištem u Hrvatskoj moći će glasati ako idu na put u inozemstvo ako se prethodno registriraju(iako ni to nije predviđeno Zakonom o referendumu). No, građani s prebivalištem u inozemstvu (tzv. dijaspora), neće se prethodno registrirati. Nejasno je iz upute Ministarstva da li će se u potpunosti preuzeti podaci o prethodnoj registraciji birača provedenoj za parlamentarne izbore i primijeniti za glasanje na referendumu. Naravno, ni takva procedura nije predviđena Zakonom o referendumu.

Nejasan je i pravno nelogičan stav Ministarstva uprave da se u jednoj situaciji rješenja iz Zakona o popisima birača ne primjenjuju za referendum (jer ih Zakon o referendumu ne predviđa), a u drugoj situaciji se rješenja iz Zakona o popisima birača ipak primjenjuju (iako ih također Zakon o referendumu ne predviđa).

Ovakva tumačenja propisa diskriminiraju hrvatske građane i neopravdano im uskraćuju pravo glasa na referendumu.
Odgovornost za takvu situaciju ne snose samo institucije koje daju takva mišljenja (Ministarstvo uprave),veći Hrvatski sabor koji treba hitno izmijeniti zakonski okvir za provedbu referenduma kako bi omogućio građanima ostvarivanje u Ustavu utemeljenog prava glasa.

Ovdje možete pronaći upute Ministarstva uprave o prethodnoj registraciji birača.

chevron-right