Muški političari i dalje "vole žene", ali ne na listama

26. studenoga 2011.

Prvu poziciju na stupu srama za seksizam u Izborima 2011. zauzeo je Vladimir Šeks, ali i Kukuriku koalicija ima svog pjetlića- Željka Jovanovića. U HSP-u žene najradije vide kroz politiku aparthejda - muškarci na 3 liste, žene na jednu.
Da se primjenjuju sankcije iz Zakona o ravnopravnosti spolova, već bi samo parlamentarne stranke solidno povećale državni proračun, plaćajući kazne zbog diskriminacije žena na listama.

Političke stranke oglušile su se na višemjesečno apeliranje da poštuju kvote od najmanje 40% žena na izbornim listama što je propisano Zakonom o ravnopravnosti spolova. Kada bi se već u ovom ciklusu primjenjivale kazne za spolno neuravnotežene izborne liste, HDZ bi morao platiti 500 000 kn, Kukuriku koalicija 400 000 kn, HSS 500 000 kn, HSP 450 000 kn, a Hrvatski laburisti 350 000 kn. "Samo parlamentarne stranke u državni bi proračun morale uplatiti 2 200 000 kuna", rečeno je tijekom današnje akcije pod nazivom Stup srama održanoj u Zagrebu u organizaciji CESI – Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje. Stup srama za stranke koje su se oglušile na zakonske odredbe CESI je organizirao već treći puta, a kako bi se javno prokazalo političke stranke koje uporno odbijaju kreirati spolno uravnotežene izborne liste.

Tijekom akcije održan je i treći izbor za najseksističku izjavu hrvatskih političara. Nakon što su građani i građanke za parlamentarne izbore 2007. godine prvim pobjednicima proglasili Vicu Vukojevića i Antu Kovačevića, a 2009. na lokalnim izborima Vjekoslava Marochinia i Milana Bandića. Ove godine premoćnu je pobjedu s 53,8% glasova građana i građanki odnio Vladimir Šeks s izjavom "Vi ćete govoriti o moralu, gospođo Sobol? Gdje vam je suprug? Nije u zatvoru? Nećete vi meni govoriti o pristojnosti. Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange".

Kroz projekt Što žene žele? Ženski glasovi u parlamentarnim izborima 2011. godine koje provode udruge CESI, DOMINE, DELFIN, CGI Poreč i B.a.B.e. izrađena je Ženska platforma 2011. koja predstavlja zahtjeve žena Hrvatske budućoj Vladi i Saboru. "Sve parlamentarne stranke pozvale smo na sastanke radi predstavljanja platforme, ali samo su tri stranke/koalicije bile spremne čuti zahtjeve žena i sastati se s predstavnicama naših organizacija – radi se o Hrvatskim laburistima, HSLS-u i Kukuriku koaliciji." rečeno je također na današnjoj akciji.

Na stranicama Libele, Tajana Broz komentira i HSP-ov "džentlmenski ustupak" ženama u 7.izbornoj jedinici, gdje je stranačak lista sastavljena od samih žena:  

"Zakon o ravnopravnosti spolova je jasan. Izborne liste trebaju biti rodno uravnotežene. Rodno uravnotežena lista je ona na kojoj je zastupljeno minimalno 40% podzastupljenog spola. U praksi to znači da bi na listama trebalo biti najmanje 40% žena ili muškaraca, dakle ako pričamo o hrvatskim parlamentarnim izborima najmanje 6 žena ili muškaraca na svakoj listi. Šest, sedam ili osam, a ne četrnaest.

Mediji su se jako zagrijali za HSP-ovu listu u sedmoj izbornoj jedinici koja je u potpunosti sastavljena od žena. Neki su to čak tumačili kao HSP-ov doprinos većem sudjelovanju žena u politici. Na Libeli smo odmah napisale da se nadamo da to nije napravljeno po principu žene na jednu, a muškarci na preostalih devet lista. No, nažalost ispada da je upravo tako. HSP istovremeno ima tri liste na kojima nema niti jednu ženu. I paradoksalno upravo ova lista sa njih 14 legitimira te tri liste bez ijedne žene. Jer ako možete imati listu sa 14 žena, zašto ne biste mogli imati listu sa 14 muškaraca? Pa jedino što je bitno je kvaliteta kandidata! Kao što teško da ikoga mogu uvjeriti da u cijeloj sedmoj izbornoj jedinici nema kvalitetnih muškaraca za listu, tako jednako teško da mogu ikoga uvjeriti da za drugu, devetu i jedanaestu izbornu jedinicu nisu mogli naći kvalitetne žene. Dapače čak niti ne pokušavaju u to ikoga uvjeriti govoreći kako je lista namjerno tako sastavljena i to na zahtjev nositeljice liste. Pitamo se samo zašto nije moguće namjerno sastaviti rodno uravnotežene liste? Za razliku od ovog jeftinog marketinškog trika, to bi bio pravi demokratski potez."

chevron-right