GONG 2011. ide na Srđ

01. srpnja 2011.

GONG-ova nagrada za demokraciju i građanski aktivizam i ove je godine pripala inicijativi koja se zalaže za demokratsku kontrolu nad raspodjelom i iskorištavanjem javnog prostora. A taj je prostor danas sveden na jeftinu nekretninu - kažu članovi inicijative Srđ je naš.

Građanskoj inicijativi “Srđ je naš” iz Dubrovnika, u petak 1. srpnja u Novinarskom domu, uručena je ovogodišnja nagrada “Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije. Nagrada je, po prvi put, prošle godine dodijeljena  inicijativi, Pravo na grad”, koja se protivila devastaciji Varšavske ulice u Zagrebu. Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih znanosti, član Vijeća Gonga i član povjerenstva koje je odlučivalo o nagradi, rekao je kako očita sličnost između ovog i prošlogodišnjeg pobjednika pokazuje da je u Hrvatskoj problem uništavanja javnog prostora trenutno jedan od gorućih, te kako je očigledno da su neki od naših zakona izrazito loši, jer pogoduju privatnom, a ne javnom interesu i širenju korupcije. Dubrovačka inicijativa, baš kao i Pravo na grad, svojim je radom mobilizirala velik broj ljudi, te ih potaknula da se uključe u proces donošenja odluka u njihovom gradu, što predstavlja značajan doprinos procesu demokratskog odlučivanja u toj sredini.

Ivo Lučić, koji je u ime inicijative “Srđ je naš” preuzeo nagradu, kazao je kako mu je iznimna čast primiti je, jer ona predstavlja izraz priznanja njihovoj borbi, ali i izraz podrške svim lokalnim inicijativama diljem Hrvatske koje se bore za očuvanje javnog prostora i uključivanje javnosti u proces odlučivanja o njegovoj (pre)namjeni. U svom kratkom obraćanju onima koji su prisustvovali dodjeli nagrade, upozorio je i na cijeli niz drugih nezakonitih intervencija u okolišu na širem dubrovačkom području, te napomenuo kako je priroda nekad predstavljala ono u čemu sve nastaje i od čega sve postaje, dok je danas svedena na razinu nekretnine koju se može kupiti za samo nekoliko kuna po četvornom metru.

Povjerenstvo koje su osim Zakošeka činili Viktorija Car, Jagoda Munić, Robert Tomić Zuber i Đorđe Gardašević, u svom je obrazloženju navelo kako vjeruje da će nagrada, koja se sastoji od povelje, statue i novčanog iznosa od 10 tisuća kuna, dati građanskoj inicijativi “Srđ je naš” dodatni poticaj i što se tiče financija, ali i što se tiče vidljivosti u javnosti.

Odluka o dodjeli Nagrade GONG 2011.

chevron-right