GONG poziva Ustavni sud da ne odugovlači s odlučivanjem o pravu glasa nacionalnih manjina

13. travnja 2011.

GONG je u ponedjeljak, 11. travnja sudjelovao na savjetodavnoj raspravi Ustavnoga suda vezano za postupak ocjene ustavnosti izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, a koje se tiču ostvarivanja dopunskog/posebnog biračkog prava nacionalnih manjina.GONG je u ponedjeljak, 11. travnja sudjelovao na savjetodavnoj raspravi Ustavnoga suda vezano za postupak ocjene ustavnosti izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, a koje se tiču ostvarivanja dopunskog/posebnog biračkog prava nacionalnih manjina.

GONG poziva Ustavni sud da u svjetlu skorih parlamentarnih izbora što prije donese odluku i riješi ovaj problem na neovisan način držeći se Ustava kako se ne bi otvarao prostor za špekulacije o političkom utjecaju na donošenje odluke.

Jasna Omejec, predsjednica Ustavnoga suda, najavila je kako će zatražiti još mišljenja ustavnopravnih stručnjaka iako su pristigla mišljenja bila jednoznačna da izmjene zakona nisu u skladu s Ustavom. Također, Omejec je navela da će se odluka donijeti do srpnja ove godine.

Kasno odlučivanje o ovom predmetu dodatno snaži pravnu nesigurnost u izbornom zakonodavstvu te ne pridonosi očuvanju integriteta izbornog procesa.

Dodatno, očekujemo od Ustavnoga suda da se očituje o ustavnopravnom aspektu stanja popisa birača u Hrvatskoj te utjecaja popisa birača na usklađivanje izbornih jedinica u izbornoj godini.

chevron-right