Aktualni prioriteti i perspektive zatvaranja pregovora u Poglavlju 23

05. travnja 2011.

Kuća ljudskih prava uz potporu Savjeta za razvoj civilnog društva, organizira okrugli stol o prioritetima i perspektivama zatvaranja Poglavlja 23. u kontekstu zatvaranja cjelokupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije.

Okrugli stol održat će se u srijedu, 6. travnja 2011. u 11 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c. Kuća ljudskih prava uz potporu Savjeta za razvoj civilnog društva, organiziraokrugli stol o prioritetima i perspektivama zatvaranja Poglavlja 23. u kontekstu zatvaranja cjelokupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije.

Okrugli stol održat će se u srijedu, 6. travnja 2011. u 11 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c.
 
Uvodno će organizacije civilnog društva okupljene u Inicijativi za praćenje i uključivanje u proces zatvaranja Poglavlja 23. (Pravosuđe i temeljna ljudska prava) predstaviti osnovne zaključke svog Zajedničkog mišljenja o spremnosti RH za zatvaranje Poglavlja 23. (zajedničko mišljenje možete preuzeti ovdje), kao i zahtjeve koje drže ključnim za njegovo zatvaranje. Bez ispunjenja ovih zahtjeva, zatvaranje Poglavlja 23. iznevjerilo bi svoju svrhu – neometan pristup pravdi i pravosuđu te osiguravanje zaštite ljudskih prava svih građana/ki Republike Hrvatske.

Od predstavnika Ministarstva pravosuđa i Ureda glavnog pregovarača očekujemo da se ovom prilikom očituju o našem Mišljenju i zahtjevima te da javnosti u cijelosti predstave Plan aktivnosti za efikasno ispunjavanje mjera navedenih u Privremenom izvještaju EK o Poglavlju 23., koji je Vlada RH donijela još 7. ožujka 2011. godine. Naime, radi se o planu koji hrvatska javnost, za razliku od europske diplomacije, nije imala priliku vidjeti.

Otvoreni proces zatvaranja ovog poglavlja i dovršenja pregovora nameće se kao imperativ ne samo u svrhu što kvalitetnijeg ispunjavanja pristupnih mjerila i reformskih ciljeva, već i za pripremu građana i građanki za referendum na kojem bi trebali iskazati svoju spremnost za priključivanje Hrvatske Europskoj uniji koja se mora temeljiti na dobroj informiranosti i povjerenju u rad nacionalnih i europskih institucija.

Radujemo se vašem dolasku.

chevron-right