Povodom Svjetskog dana izbora, GONG podsjeća da Hrvatska još nije uredila zakonodavni okvir

03. veljače 2011.

Razvoj demokracije je proces kojega treba osnažiti, a ključnu ulogu u tome imaju izbori. Taj zaključak Svjetske konferencije izbornih dužnosnika, u rujnu 2005. godine u Mađarskoj, bio je temelj za pokretanje inicijative za obilježavanjem godišnjeg "Svjetskog dana izbora", prvog četvrtka svake veljače.Razvoj demokracije je proces kojega treba osnažiti, a ključnu ulogu u tome imaju izbori. Taj zaključak Svjetske konferencije izbornih dužnosnika, u rujnu 2005. godine u Mađarskoj, bio je temelj za pokretanje inicijative za obilježavanjem godišnjeg "Svjetskog dana izbora", prvog četvrtka svake veljače.

Pošteni i slobodni izbori, pored općeg, jednakog, tajnog i izravnog biračkog prava, uključuju i sređenost popisa birača, transparentnost financiranja izbornih kampanja te pošten tretman stranaka i kandidata u medijima. Stoga GONG skreće pozornost institucijama koje su nadležne za provedbu izbora da ulažu dodatne napore u podizanju standarda provedbe izbora kako bismo imali poštene i slobodne izbore!

Istovremeno, potrebno je do kraja urediti zakonodavni okvir - donošenjem kvalitetnog jedinstvenog izbornog zakona koji će biti pisan uz istinski doprinos stručne javnosti. Na temelju svog dugogodišnjeg rada na praćenju izbora, analiziranja izbornog zakonodavstva i davanja preporuka za njegovo unapređenje, GONG je svakako zainteresirana strana za sudjelovanje u radnoj skupini sa ciljem postizanja što kvalitetnijeg prijedloga Izbornog zakonika.

Međutim, iako je prema izjavi ministra uprave Davorina Mlakara, izrada nacrta jedinstvenog izbornog zakona bila u završnoj fazi još u prvoj polovici studenog, nema nikakvih informacija o sastavu te radne skupine, ali niti novosti o rezultatima tog procesa.

chevron-right