GONG poziv Ministarstvu uprave i DIP-u u vezi glasanja izvan mjesta prebivališta u 2. krugu izbora

28. prosinca 2009.

GONG je zaprimio brojne pritužbe građana koji neće moći glasati u drugom krugu izbora koji će se održati 10. siječnja 2010., zbog toga što će se nalaziti izvan mjesta svog prebivališta.
Naime, birači koji se nisu do 12. prosinca registrirali za glasanje izvan mjesta prebivališta neće moći glasati u drugom krugu.

NEKI BIRAČI NEĆE MOĆI GLASATI U DRUGOM KRUGU

GONG je zaprimio brojne pritužbe građana koji neće moći glasati u drugom krugu izbora koji će se održati 10. siječnja 2010., zbog toga što će se nalaziti izvan mjesta svog prebivališta.

Naime, birači koji se nisu do 12. prosinca registrirali za glasanje izvan mjesta prebivališta neće moći glasati u drugom krugu.
Smatramo da je teško za očekivati da birači mogu mjesec dana unaprijed predvidjeti gdje će se nalaziti na dan izbora, a nema razloga da birači ne obave registraciju pred drugi krug izbora budući da je riječ o proceduri koja ne zahtjeva puno vremena ni drugih resursa. Podsjećamo i da je za ranije predsjedničke izbore, bila učinjena iznimka u tom smislu.

Stoga GONG poziva Ministarstvo uprave i Državno izborno povjerenstvo da hitno omoguće biračima registraciju za glasanje izvan mjesta prebivališta u 2. krugu izbora te ih o tome sustavno informiraju.

U suprotnom određeni broj birača bit će zakinut za svoje biračko pravo jer će biti na putovanju, a moguće je da taj broj bude znatan s obzirom da će vjerojatno dio građana u vrijeme održavanja drugog kruga izbora otputovati na zimski odmor.

Ujedno izražavamo čuđenje zbog ignoriranja ove problematike od strane Ministarstva uprave koje nije osiguralo tehničke uvjete za provedbu glasanja u drugom krugu izvan mjesta prebivališta te će snositi odgovornost za neostvarivanje biračkog prava određenih birača u drugom krugu izbora.

Uz današnji stupanj razvoja informatičkih tehnologija,Ministarstvo uprave bi trebalo omogućiti biračima da na lak i jednostavan način ostvare svoje biračko pravo izvan mjesta prebivališta na svim izborima i na taj način pokažu funkcioniranje e-Hrvatske, ako ona uopće postoji.


Sandra Pernar
Izvršna direktorica GONG-a


Građane molimo da se za detaljnije informacije u vezi ovoga obrate Ministarstvu uprave na brojeve telefona: 01/2357-660 i 01/2357-661.


Donosimo i e-mail koji je jedna građanka uputila DIP-u, a slične mailove i pozive mi u GONG-u zaprimamo svaki dan, u velikom broju.

*** 

Poštovani,


obraćam vas se s pitanjem:
Tko mi je ukrao pravo da dadem svoj glas jednom od  kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora?

Kao jedna od osoba koja neće biti fizički u mogućnosti glasati na istom izbornom mjestu u oba kruga, kontaktirala sam svoj ured za birački spisak, kao i vašu službu, da mi kažu na koji način mogu ostvariti svoje pravo na biranje predsjednika u drugom krugu.

No, rečeno mi je da se birački spisak ne može mijenjati izmedju dva kruga izbora, te da neću moći dati svoj glas u drugom krugu.

Smatram da mi je ukradeno pravo da glasam!

Tko me prisiljava da se ili maknem iz mjesta boravka na oba datuma, ili da se iz njega ne mičem? Jel mi to živimo u 21. stoljeću?

U vašoj obavijesti o glasanju izvan mjesta stanovanja govori se samo o prvom krugu izbora, a nigdje se ne spominje drugi krug, niti procedura predbilježavanja u birački spisak za drugi krug.

Nigdje se ne spominje zabrana upisivanja u birački spisak za drugi krug.

Tko je odlučio da birački spisak za prvi krug bude identičan i za drugi te da se ne može mijenjati?

Ako napunite 18 godina izmedju dva kruga, ne možete glasati.

Ako se nadjete u drugom mjestu, ne možete glasati.

Ne želim slegnuti ramenima i reći da nema veze.

Hoću iskoristiti svoje demokratsko pravo da biram.

Hoću da mi se vrati moje pravo na izbor!


Srdačno.


chevron-right