Neprihvatljivi dvostruki kriteriji za birače "dijaspore"

01. listopada 2009.

GONG oštro osuđuje netransparentan proces promjena Ustava Republike Hrvatske kao i najave o uvođenju dvostrukih kriterija za glasovanje birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj (tzv. dijaspora).
GONG oštro osuđuje netransparentan proces promjena Ustava Republike Hrvatske kao i najave o uvođenju dvostrukih kriterija za glasovanje birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj (tzv. dijaspora).

Hrvatskoj je potrebna otvorena i stručna javna rasprava o mogućim rješenjima ustavnih promjena. Građani i stručnjaci nisu uopće upoznati sa sadržajem i opsegom predloženih ustavnih promjena iako se radi o temeljnom dokumentu jedne države oko kojega treba postojati konsenzus.

Promjene Ustava trebaju se raditi radi i na korist svih građana, a ne radi zadovoljavanja interesa tek nekih ili radi održavanja na vlasti. S tim u vezi, neprihvatljiva je manipulacija biračima tzv. dijaspore, a ujedno i svim građanima Hrvatske. Na djelu je licemjerje: kada su ti birači potrebni HDZ-u da izglasaju nekoliko zastupnika više u Sabor ili doprinesu broju glasova za predsjednika države onda im je glasovanje omogućeno na velikom broju biračkih mjesta u inozemstvu, a kada se smatra da bi mogli ugroziti ostvarenje određenog cilja koji si je Vlada postavila, onda im se to pravo uskraćuje.

Vlada ovakvim postupanjem još jednom dokazuje kako je radi ostvarenja svog osnovnog cilja, pristupanja Hrvatske u EU, spremna na nedemokratske postupke poput isključivanja javnosti iz procesa (što je već učinjeno proglašavanjem pregovaračkih stajališta tajnima), odnosno kako je spremna ignorirati ili naći načina da izbjegne dati građanima mogućnost da iskažu eventualan negativan stav o tome pitanju.

Pozivamo Hrvatski sabor i Vladu da uključi javnost u proces izmijene Ustava te ujednači postupke za državne referendume i izbore jer ne mogu postojati dvostruki kriteriji za iste birače.

Ispred GONG-a:

Vesna Kesić,
Predsjednica Vijeća

Sandra Pernar
Izvršna direktorica

chevron-right