PRIOPĆENJE GONG-a O TIJEKU IZBORNOG DANA DO 24,00 SATA

Lokalne izbore promatralo je ukupno 700 promatrača, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova. Tijekom dana 46 mobilnih ekipa posjetilo je 609 biračkih mjesta te možemo reći da su tijekom dana promatrači GONG-a bioli prisutni na više od 1000 biračkih mjesta širom Hrvatske. Biračka mjesta su zatvorena na vrijeme. U tijeku su prebrojavanja glasova i s nekoliko biračkih mjesta zaprimili smo dojave o određenim nepravilnostima pri prebrojavanju.

Lokalne izbore promatralo je ukupno 700 promatrača, od čega njih 92 u 46 mobilnih timova. Tijekom dana 46 mobilnih ekipa posjetilo je 609 biračkih mjesta te možemo reći da su tijekom dana promatrači GONG-a bili prisutni na više od 1000 biračkih mjesta širom Hrvatske.

Biračka mjesta su zatvorena na vrijeme. U tijeku su prebrojavanja glasova i s nekoliko biračkih mjesta zaprimili smo dojave o određenim nepravilnostima pri prebrojavanju.


OPĆA OCJENA
 
Današnje izbore obilježio je veliki broj kršenja izborne šutnje i to od strane većeg broja stranaka i nezavisnih kandidata. Osim promidžbenih materijala u okolici biračkih mjesta, dijeljenja promidžbenih materijala i slanja sms-ovaa, velik broj poziva GONG-u odnosio se na agitiranje unutar, ispred i u blizini biračkih mjesta, mahom od strane aktivista HDZ-a te postojećih (grado)načelnika što je stvorilo napetiju atmosferu izbornog dana na određenim mjestima i moglo je utjecati na rezultate izbora.
Dodatno, dolazak i prisustvo neovlaštenih osoba na ili ispred biračkih mjesta doprinijelo je atmosferi samovolje i straha u tim mjestima, a samim time dovelo u pitanje i neovisnost biračkih odbora.
Brojnost dojava oko listića koji nisu bili promiješani na propisan način, ni okrenuti licem prema dolje, slučaj zabrane promatračima da sa članovima biračkog odbora odu u posjet bolesnim i nemoćnim biračima, kao i slučajevi šikaniranja promatrača GONG-a, pokazuju da je dio biračkih odbora na biračka mjesta došao needuciran ili sa zadatkom koji nije provođenje izbora sukladno propisima.
Slučajevi nasilja, ali i dojave o kupovini glasačkih listića (nuđenjem novaca, fotografiranjem listića), pokazuju da postoje ozbiljne sumnje kako postoje sredine u kojima se na protuzakonit način, počinjenjem kaznenih djela, pokušava osvojiti vlast.

DOJAVE PROMATRAČA

Promatrači su do tijekom dana dojavili određen broj kriznih situacija te na temelju prikupljenih i obrađenih informacija, možemo izvijestiti o sljedećem:

– U Šibeniku (BM 3) je promatračima GONG-a zabranjen pristup biračkom mjestu i poslani su u GIP po akreditaciju, iako pravila određuju da se akreditacije promatračima izdaju na biračkom mjestu.
– U Vukovaru (BM 7) je nepoznata osoba prijetila promatračima i zastrašivala ih.
– Na BM 218 (Novi Zagreb, Veliko polje) promatračima GONG-a koji su zatražili da sa biračkog mjesta bude uklonjen križ i slika Franje Tuđmana (što je birački odbor i učinio), grupa muškaraca je prijetila fizičkim nasiljem. Ujedno su vršili pritisak na predsjednika biračkog odbora da vrati križ na zid, što je birački odbor i učinio nakon konzultacija s Gradskim izbornim povjerenstvom. Postoji opravdana sumnja da je grupa koja je prijetila promatračima GONG-a stigla na poziv promatrača HDZ-a.
– U Vrsima je promatračicu GONG-a stric od načelnice općine (u alkoholiziranom stanju) izvukao s birališta i vikao na nju jer je netko uklonio plakat HDZ-a koji se nalazio na kombiju parkiranom u blizini biračkog mjesta.
– Na BM 10 Zamet (PGŽ) predsjednik biračkog odbora pokušao sugerirati promatračici da ode na neko drugo biračko mjesto na otvaranje, što je promatračica odbila.
– Na BM 86 Osijek član biračkog odbora je verbalno vrijeđao promatračicu GONG-a.
– U Karlovcu (BM 31, Gimnazija Rakovac) je nastala gužva jer su postavljena samo 2 paravana (tamo glasuje preko 1000 birača).
– U Vodicama na BM 9 birački odbor je dozvoljavao glasovanje bez osobne ili druge važeće identifikacijske iskaznice, a na BM 7 nije osigurana tajnost glasovanja.
– Na BM 2 u Donjem Lapcu jedan te isti birač je više puta opetovano dolazio s nekoliko različitih birača kako bi im, navodno, pomogao glasovati.
– Promatrači su dojavili i da na određenim biračkim mjestima predstavnici stranaka tj. nezavisnih lista objašnjavaju biračima za koga da glasuju ili vode evidenciju o tome tko je glasovao (Kistanje, Komin BM 8).
– Birački odbor u Gornjem Kegincu (BM 7, Lužan) dobio je listiće par dana prije.
– Na biračkim mjestima 8, 9 i 10 u Zaprešiću članovi biračkih odbora nisu dobro educirani i površni su u svom radu.
– U Doličev Dragi ni predsjednik biračkog odbora ni zamjenik nisu bili nazočni na biračkom mjestu.
– U Baškoj vodi dogodio se fizički obračun na biralištu. Intervenirala je policija.
– Na BM 7, OŠ Labin, glasačka kutija je bila otvorena.
– U Vodicama BM 9, birački odbor nije htio prihvatiti primjedbu u zapisnik.
– Na biračkim mjestima u općini Čepin HDZ-ovi promatrači i članovi biračkog odbora imaju „Popis za svatove“ i vode internu evidenciju izašlih birača.
– U Solinu na biračkim mjestima promatrači HDZ-a prepisuju iz izvadaka koji birači nisu glasovali te sastavljaju popis za svoju središnjicu.
– Na BM 11 u Vukovaru predsjednik biračkog odbora je tražio od promatračice da potpiše zapisnik premda nije još bio kraj izbornog dana.
– Na BM 466 u Zagrebu promatrač iz mobilnog tima je zatekao kaos: prisutni promatrači dijelili su listiće građanima i narušena je tajnost glasovanja.
– Na biračkim mjestima općine Cestica praksa je da su članovi biračkih odbora članovi uže obitelji kandidata.
– Promatrači iz Metkovića javljali su da velik broj birača ima prijavljenu istu adresu stanovanja.
– U Slivnici dva su se člana biračkog odbora vratila od nepokretnog birača s glasačkim listićem u kuverti, ali ona nije bila zatvorena.
– Dojavljeno je da je u Velikoj Gorici na jednom biračkom mjestu bio prisutan listić viška u kutiji.
– Na BM 1 u Kutini birački odbor nije htio na zamolbu birača prebrojati neupotrijebljene listiće te se ne može sa sigurnošću utvrditi broj neupotrebljenih listića, budući da su oni ranije rapakirani i nisu u nizu po serijskim brojevima. Promatrač je htio staviti primjedbu na zapisnik, što je predsjednik biračkog odbora odbio.
– U Vodicama BM 9, članovi biračkog odbora uspoređivali su izvatke iz popisa birača te zaokruživali sve koji nisu bili zaokruženi ranije u sva 4 primjerka izvadaka biračkih popisa. Također, kemijske olovke nisu uklonjene.
– BM 44 u Rijeci – na izvatku je bilo 2 birača manje nego listića u kutiji. Birački odbor je provjeravao i dodao broj birača da paše broju listića. Promatrači su stavili primjedbu u zapisnik koja im je prihvaćena i potpisana.
– BM 332 Zagreb – zbog toga što birački odbor nije uspio prebrojati birače tako da se slaže broj na svim listama , uz prijedlog Gradskog izbornog povjerenstva, svi listići, kao i lista s popisom birača su odnešeni na ponovno prebrojavanje u GIP.
-BM 11 u Zaprešiću – Listić viška u kutiji. Birački odbor spreman je napraviti zapisnik bez friziranja podataka, za sada.
– BM 6 Slavonski Brod – Višak listića, birački odbor vrši pritisak na promatrača da potpiše frizirani zapisnik.
– BM 21 Split – Višak listića, birački odbor vrši pritisak na promatračicu da potpiše frizirani zapisnik, nije htjela, stavila je primjedbu na zapisnik, a birački odbor je svejedno napravio zapisnik sa friziranim podacima.
– Na BM 4 u Velikoj Gorici jedan je listić viška u jednoj od kutija. GIP je obaviješten o tome te su rekli da se ispuni zapisnik.
– BM 9 u Vodicama – 1 listić viška u kutiji. Birački odbor se dogovorio da taj listić viška prebace u neupotrebljene, kako bi im podaci odgovarali. Promatračice upozorile birački odbor da se radi o kršenju zakona.
– BM 15 Rijeka (Srdoči) – 2 listića viška u kutiji. Također i na BM 44 u Rijeci je zabilježen višak listića.
– Promatrač je javio daje na biračkom mjestu br. 5 u Općini Župa Dubrovačka oko 100 nevažećih listića proglašeno nevažećima, iako su važeći. U cijelom mjestu je glasovalo oko 700 birača. Mjesto je Srebrno.
– Promatrač je prijavio manjak od 900 glasačkih listića u Medulinu.
– BM 393 u Zagrebu – jedan listić viška u kutiji. Kandidat SDP-a zastrašivao i vrijeđao članove biračkog odbora.


POZIVI GRAĐANA

GONG je tijekom dana primio oko 300 upita i dojava građana. Građani su se uglavnom žalili na kršenja izborne šutnje te na činjenicu da na velikom broju biračkih mjesta stranački i aktivisti nezavisnih stranaka i kandidata agitiraju te utječu na birače. Također, dojavljeni su i slučajevi da su se neslužbene osobe miješale u rad biračkih odbora. Bilo je i prijava o tome da stranački aktivisti kod biračkog mjesta bilježe tko je glasovao (Trogir, Vinkovci, Seget Donji). Ističemo slučaj Seget Donji iz kojeg bilježimo znatan broj poziva građana koji upozoravaju na nepravilnosti.
Građani su upozoravali i na činjenicu da listići na biračkom mjestu nisu bili promiješani niti okrenuti prema dolje te da je narušena tajnost glasovanja na biračkom mjestu. Veći broj građana je zvao da bi se raspitao za lokaciju biračkog mjesta. S tim u vezi velik broj poziva je zaprimljen iz Zagreba, gdje se građani žale da su promijenjeni brojevi i adrese biračkih mjesta, a nigdje ne mogu pronaći informaciju gdje trebaju ići glasovati.
Također, građani u velikom broju slučajeva navode da birački odbori odbijaju posjetiti stare i nemoćne kako bi im omogućili glasovanje.

– Na BM 40 u Slavonskom Brodu HSP je imao više svojih promatrača. Rečeno im je da mogu imati samo jednog. Nakon kontaktiranja Gradskog izbornog povjerenstva, dozvoljeno im je da imaju više promatrača.
– Ispred BM 29 i 30 u Slavonskom Brodu HDZ dijelio letke građanima.
– HSP iz Starih Mikanovaca je dojavio da je na listićima različit redoslijed od onoga kako je ranije bilo objavljeno te će tražiti poništenje izbora u cijeloj općini.
– U Pakovom selu (Drniš) glasački listići nisu bili promiješani i okrenuti prema dolje.
– U Pokupskom, na svih 13 biračkih mjesta nije bilo plakata s kandidacijskim listama. Članica jednog biračkog odbora tvrdi da je Općinsko izborno povjerenstvo imalo saznanja o tome još u petak.
– U Privlaci stranački promatrač agitirao za stranku ispred biračkog mjesta.
– U Slavonskom Brodu stožer HDZ-a se nalazi u kafiću koji je u krugu 50 metara od biračkog mjesta te su stranački aktivisti dočekivali birače i agitirali.
– Na BM 1 i 2 Luki, kandidati su akreditirani kao promatrači.
– U Supetru na Braču, BM u prostorijama Poglavarstva, nije osigurana tajnost glasovanja.
– U Brelima promatrač HDZ-a otvoreno agitirao na biračkom mjestu.
– U Krapinskoj Podgori kandidati obilazili biračka mjesta.
– U Splitu BM 151 Žnjan, članica biračkog odbora je govorila biračima koji broj da zaokruže.
– U Orahovici ( BM 10) promatrači i članovi biračkog odbora iz HDZ-a popisivali su birače (svoje članove) koji su dolazili glasovati. Dojava je stigla od članice biračkog odbora. Premda je DIP reagirao, javljeno nam je da se to ponavljala tijekom dana.
– U Zagrebu, Folnegovićevo naselje OŠ, biračka kutija nije bila propisno zatvorena.
– U Selinama (općina Starigrad), birački odbor je zabranio promatračima nezavisne liste da idu u posjet nepokretnima.
– U Mrzljakima, općina Draganić, birače se nagovaralo da glasuju Stjepana Goluba.
– U Krištandovcu (Čakovec) BM je Društveni dom s kafićem. Kandidat Mikulaj Dušen zvao je birače na piće.
– U Vatrogasnom domu, Čret, Krapinske. Toplice, na ulazu u BM je kafić i HDZ-ovi kandidati častili su pićem.
– U Zagrebu, Martinovka birački odbor izdavao je glasačke listiće, a nije zaokruživao birače u popisima.
– U Brdu (Klis, SDŽ) članica biračkog odbora je ujedno i kćer HDZ-ovog kandidata.
– Škola u Luki (Zagrebačka županija) kandidati su ujedno bili i promatrači na biračkom mjestu.
– U Biskupiji BM Vrbnik, SDSS dovozio birače automobilom i dijelio im letke za koga glasovati. S tim letcima birači su dolazili na biračko mjesto.
– Novalja BM 1 i 2 načelnik općine Dabo utjecao je na birače ispred biračkih mjesta.
– U Šaševu (Čađavica, Virovitičko-podravska županija), prema dojavi građana, osobe koje nisu članovi biračkog odbora donosile su glasačke listiće starima i nemoćnima te ih vraćali na biračko mjesto. Općinsko izborno povjerenstvo je opovrgnulo te navode.
– U Kruševu starije ljude odvozili su na biračko mjesto i govorili im za koga da glasuju (HDZ i jednu srpsku stranku).
– U Kistanju, Biskupiji, Erveniku (sve ŠŽ) birači iznosili listiće van biračkog mjesta, zajednički zaokruživali te birali i u ime onih koji nisu bili na biračkom mjestu.
– BM 1 u Bednji, aktivist HNS-a bilježio tko je glasovao.
– u Metkoviću (Pojezerje) ispred biračkih mjesta (Rebića kuća, OŠ Don Mihovila Pavlinovića) građanima se nudilo 250-500 kuna da glasuju za HDZ.
– Gornjem Knegincu promatrači HNS-a nagovarali ljude za koga glasovati.
– Svećenik je na misi u Zagrebu držao politički govor.
– U Donjem Macelju (Đurmanec) birački odbor je pomagao slabovidnoj osobi da glasuje.
– U Petrinji BM 8, birački odbor nije želio ići u posjet bolesnima i nemoćnima kako bi glasovali.
– Nije bila osigurana tajnost glasovanja na BM 358 i 360 u Zagrebu, BM 6 u Karlovcu, na biračkom mjestu Dom kulture u Bilju te BM 24 u Varaždinu.
– Na BM 40 u Mokošici promatrače nisu pustili prije 7.15 kada je ono otvoreno te su kutije već postavljene i promatrači se nisu mogli uvjeriti jesu li one prazne.
– Reporteru Novog lista nije dopušteno slikanje na biračkom mjestu OŠ Marin Držić Zagreb.
– Na biračkom mjestu zgrada općine u Matuljima pogrešno je zaokružen birač, što nije ispravljeno. Rekli su da nije bitno tko je zaokružen, već da odgovara broj zaokruženih onima koji su glasovali.
– Stranački aktivisti HDZ-a agitirali su ispred biračkog mjesta u Đakovu (Muzej Đakovštine).
– U Iloku na BM 3 2-3 mlađe osobe iz HDZ-a bilježile su tko je izašao na izbore.
– U Dubrovniku (Mravinjac Mrčevo) birački odbor zaokruživao je birače koji nisu izašli na glasovanje, uz obrazloženje da su im ti birači rekli da glasuju umjesto njih.
– U Sunji nezavisna lista, tj. aktivisti te liste koji nisu članovi biračkog odbora raznosili su listiće nepokretnima po kućama i agitirali.
– Na BM Breznica promatraču HNS-a nije dopušteno da ide sa članovima biračkog odbora u obilazak bolesnih koji glasuju kod kuće, a oba člana koji su išli u obilazak su bila iz iste stranke.
– U Erdutu stranački aktivisti HDSSB-a plašili birače da će biti poništeni izbori. Kandidati HDSSB-a vozili jednu od članica proširenog sastava GIP-a po selu koja je prijetila poništavanjem izbora.
– Na BM 2 u Čepinu predsjednik HDZ-a agitirao na biračkom mjestu birače da glasuju za HDZ. Član biračkog odbora imao je popis osoba koje trebaju izaći i glasovati, bilježio je tko je glasovao.
– Na BM 2-8 u Trogiru kandidat na izborima (sadašnji gradonačelnik) stajao je na biračkom mjestu i agitirao. Dvojica promatrača SDP-a policija je uhitila da su navodno neovlašteno snimali policajce.
– Na BM 1 u Kistanju od 7-14 h cijelo vrijeme u hodniku škole je bio kandidat SDSS-a ispred biračkog mjesta i agitirao.
– U Slavonskom Brodu zamjenica kandidata HDZ-a za gradonačelnika, ispred crkve u naselju Brodski Varoš agitirala i vrbovala građane da glasuju za HDZ.
– U Oprisavcima je aktualni načelnik općine kontinuirano bio prisutan na biračkom mjestu. Ista je situacija bila i u općini Sibinj na biračkim mjestima 1, 2 i 3 gdje je načelnik vršio utjecaj na birače.
– Iz Like su građani javili da su im neke osobe kasno popodne donosile listiće kući, prisiljavajući ih da glasaju.
– U Zagrebu na BM 251, 252 i 253 Sveta Klara, kandidat SDP-a za mjesni odbor se zadržavao na biračkim mjestima i razgovarao s biračima.
– U Dubrovniku i Varaždinu građani su dojavili da su im imena bila već zaokružena kao da su glasovali kad su došli na biračko mjesto. U Dubrovniku OŠ Marin Gundulić, birač je došao na biračko mjesto i već je bio zaokružen da je glasovao. Nije dobio nikakvo objašnjenje od biračkog odbora, smijali su mu se. U Varaždinu BM ime i prezime birača već je bilo zaokruženo, napravili su rukom zapisnik da je biračica došla glasovati i dali su joj listiće da glasuje. Nije joj poznato koga su zaokružili.
– Birači iz Zagreba također su javili da su bili već zaokruženi kad su došli glasovati – BM 205 Travno, BM 54, BM 216, BM Svetice. Biraču u Zagrebu na BM 94 Lastovska birački je odbor odbio izdati listiće, uz obrazloženje da je veće glasovao, iako on tvrdi da nije.
– U Oroslavlju je bio samo jedan kandidat za gradonačelnika. Na BM Dom u Androševcu, birački odbor je sugerirao biračima da potrgaju listiće.
– BM 6 u Svetoj Nedjelji – Kandidat za mjesni odbor Srebrnjak je obavljao funckiju promatrača na biračkom mjestu.
– Sračinec BM 1 i 2 – načelnik općine i kandidat angažirao aktiviste koji su zapisivali tko je glasovao, a tko nije, te nakon toga zvali osobe koje nisu izašle na glasovanje.
– Na BM 513 OŠ Markuševac u Zagrebu u kutiji je 66 listića viška.
– BM 4, Donja Vrba, općina Gornja Vrba – pored glasačke kutije nalazio se papir s imenom načenika općine (Niko Pavić, HDZ) i s brojem njegovog mobitela. Osim toga, na istom mjestu kandidat za zamjenika načelnika (opet HDZ) došao je pitati oko 17h koliko je izišlo birača.
– U mjestu Čiblača ima oko 2-3 listića viška u kutiji.

Uz ov priopćenje prilažemo i konačno izvješće o kršenjima izborne šutnje koje možete pogledati ovdje (122 KB).  

Ispred GONG-a:
Sandra Pernar
Izvršna direktorica

Leave a Comment!