Predstavljeni prvi nalazi istraživanja LOTUS

06. svibnja 2009.

Na konferenciji za novinare održanoj 7. svibnja 2009. u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, predstavljeni su prvi nalazi istraživanja “Lokalna odgovorna i transparentna uprava i samouprava – LOTUS“ koje je tijekom ožujka i travnja 2009. proveo GONG, u suradnji s Udrugom gradova RH, te uz financijsku potporu Europske komisije.

Na konferenciji za novinare održanoj 7. svibnja 2009. u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, predstavljeni su prvi nalazi istraživanja “Lokalna odgovorna i transparentna uprava i samouprava – LOTUS“ koje je tijekom ožujka i travnja 2009. proveo GONG, u suradnji s Udrugom gradova RH, te uz financijsku potporu od 68.652,01 EUR od strane Europske komisije, dodijeljenih u sklopu PHARE 2006 programa.

Istraživanje su predstavili Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta i Nives Miošić-Lisjak iz MAP Savjetovanja, dok su Sandra Pernar iz GONG-a, Dario Runtić iz Udruge gradova RH te članovi Vijeća GONG-a prof. Zdravko Petak i prof. Nenad Zakošek s Fakulteta političkih znanosti komentirali značaj rezultata za razvitak lokalne demokracije u Hrvatskoj.

Ovo je prvo takvo sustavno istraživanje u Republici Hrvatskoj, kojim je obuhvaćeno svih 556 jedinica lokalne samouprave (dalje JLS) - 127 gradova i 429 općina, s ciljem analize stanja i izrade preporuka za povećanje transparentnosti u radu jedinica lokalne samouprave, unaprjeđenja njihove suradnje s civilnim društvom te uvida u funkcioniranje mjesne samouprave. Uoči lokalnih izbora, GONG će građanima i građankama omogućiti jednostavan uvid u dosadašnju transparentnost i funkcioniranje njihove lokalne samouprave, putem baze podataka. 

Da biste pak pogledali detaljne rezultate po pojedinim gradovima/općinama, kliknite OVDJE.

REZULTATI

Izvještaj s preliminarnim nalazima istraživanja, objavljen na konferenciji za novinare održanoj 7. svibnja 2009. godine, preuzmite među ponuđenim dokumentima. U navedenom ćete dokumentu pronaći i dodatne informacije o samome istraživanju – metodologiju, način bodovanja i dr. Osim toga, napravili smo i rang listu gradova i općina prema rezultatima, a u navedenim verzijama rang liste možete pogledati rezultate prema željenim kriterijima (pregled po županijama, prema broju stanovnika i sl.).

Izvještaj s preliminarnim nalazima istraživanja (260 KB)
Rang lista - REZULTATI (172 KB)
Rang lista - županije i JLS abecedno (133 KB)
Rang lista - JLS prema rangu i županijama (132 KB) 
Rang lista - broj stanovnika (142 KB)
Rang lista - iznos proračuna JLS (142 KB)
Tko je na vlasti u jedinicama lokalne samopuprave? (116 KB)
chevron-right