Građanke i građani, pridružite se GONG-u i promatrajte izbore!

30. travnja 2009.

Pozivamo sve punoljetne građane zainteresirane za nestranačko promatranje izbora da se prijave i kao volonteri promatraju izbore za GONG. Prijave građana za promatranje izbora GONG će zaprimati najkasnije do četvrtka, 7. svibnja.

I na nadolazećim lokalnim izborima GONG će obavljati promatranje izbornog dana i paziti da izbori prođu u skladu s odgovarajućim zakonskim propisima i dobrom praksom.

Stoga pozivamo sve punoljetne građane zainteresirane za nestranačko promatranje izbora da se prijave i kao volonteri promatraju izbore za GONG. Prijave građana za promatranje izbora GONG će zaprimati najkasnije do četvrtka, 7. svibnja.

Očekujemo da će se, kao i za svake izbore do sada, tako i za ove lokalne, veliki broj građanki i građana pridružiti GONG-u i promatrati izbore isključivo na volonterskoj osnovi kao GONG-ovi promatrači.

Ovom prilikom unaprijed svima njima zahvaljujemo što će odvojiti dio svoga slobodnog vremena kako bi doprinijeli općem dobru.

Podsjećamo da je GONG na svojim internetskim stranicama www.gong.hr objavio besplatni Priručnik za sve one koji žele promatrati izbore te još jednom pozivamo promatrače političkih stranaka, kandidata i drugih nevladinih organizacija da se njime koriste, kako bi se podigla razina educiranosti promatrača i ujedno pridonijelo kvaliteti izbornog procesa.

Prijavite se ovdje.NAČELA NEZAVISNOG I NESTRANAČKOG PROMATRANJA IZBORA

1. GONG je nevladina organizacija koja okuplja i educira građane zainteresirane za nestranačko i objektivno promatranje izbora zbog transparentnosti izbornog procesa, jačanja povjerenja građana u izborni proces i promicanja aktivnije uloge građana u društvu.

2. GONG poziva sve građane Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu spolnu, vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost, da promatraju izbore i da se aktivnije uključe u izborni proces.

3. GONG zanima cjelokupan izborni proces i njegovo provođenje u skladu s pravnim propisima Republike Hrvatske i međunarodnim ugovorima koje je Republika Hrvatska potpisala i preuzela.

4. Uloga GONG-a zahtijeva konstruktivne odnose sa svim političkim strankama, no GONG nije i neće podupirati niti jednu političku stranku na izborima, niti će koordinirati svoje aktivnosti i promatrače s bilo kojom političkom strankom ili nezavisnim kandidatom.

5. Svaki promatrač GONG-a sudjelovat će na edukaciji za promatrače i potpisati Povelju o nestranačkom i objektivnom promatranju izbora.

6. Promatrač GONG-a ne može biti: dužnosnik političke stranke, kandidat na izborima, kao ni član tijela za provedbu izbora koji se promatraju.

GONG će izvještavati javnost o tijeku izbornog procesa na temelju uočenih nepravilnosti i situacija, na temelju promatranja izbornog dana, rada biračkih odbora na biračkim mjestima i rada izbornih povjerenstava na svim razinama.

Nadamo se da će izvještaji GONG-a poslužiti kao dobar temelj za organizaciju i provedbu budućih izbora te osnažiti razvoj demokratskih institucija na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.


chevron-right