OTVORENO REAGIRANJE NA IZJAVU ZASTUPNIKA DAMIRA KAJINA U VEČERNJEM LISTU, OD 9. OŽUJKA 2006.

06. siječnja 2009.

Kad su u pitanju javna sredstva, izbori, nadmetanje za vlast i obnašanje te iste vlasti, kontrola, kritika i propitivanje nužnost su demokratskih društava, čak i u zemljama s mnogo većom demokratskom tradicijom i transparentnošću nego što je to Hrvatska. Povjerenje javnosti u sustav proporcionalno je s njegovom transparentnošću, a što je veća transparentnost, špekulacija i nepovjerenja sve je manje. Nadamo se da će to biti slučaj i s našom zemljom.

Medijima

Zagreb, 13. ožujka 2006.

OTVORENO REAGIRANJE NA IZJAVU ZASTUPNIKA DAMIRA KAJINA U VEČERNJEM LISTU, OD 9. OŽUJKA 2006.

Poštovani zastupniče Kajin,

Slijedom Vaše izjave u Večernjem listu od 9. ožujka 2006. "s druge strane Gong s 5,7 milijuna kuna ili B.a.b.e. s 2,7 milijuna kuna godišnje imaju više novca nego IDS. No, njihovo poštenje nitko ne dovodi u pitanje, dok se političare generalno proziva. Ima namještanja velikih poslova i zapošljavanja podobnih, ali od toga nitko nije cijepljen", želimo Vam napomenuti sljedeće:

1. GONG javno objavljuje svoje godišnje narativne i financijske izvještaje, kako na web stranicama www.gong.hr, tako i u tiskanoj formi radi distribucije istih.

2. Na početku svakog većeg projekta ili kampanje, medijima, odnosno javnosti, podastiremo popis donatora i odobrene financijske iznose, kao i planirane aktivnosti, odnosno ciljeve.

3. Nikad, osim u slučaju „Zlatnog grba”, nismo dobili nikakva financijska sredstva, a da prethodno nismo napisali projekti prijedlog s opisom potreba, plana aktivnosti, metoda, vremenskog okvira, evaluacije, budžeta i objašnjenja budžetskih stavki. Na kraju svakog projekta donatorima, bilo stranim ili domaćim, bilo državnim ili privatnim, podastiremo narativni i financijski izvještaj te račune utrošenih sredstava. Isto smo 2004. godine učinili i sa sredstvima od 100.000 kn koje smo dobili s nagradom „Zlatni grb” od Hrvatskoga sabora 2003. godine. Naime, nakon što smo 100.000 kuna utrošili na plaćanje putnih troškova srednjim školama izvan Zagreba koje su u sljedećoj godini posjetile Hrvatski sabor i susrele se sa zastupnicima, svim zastupnicima u Saboru, pa i Vama, poslali smo izvještaj o tome koje su škole posjetile Sabor i koliko je to koštalo, a sve u cilju da sredstva simbolično vratimo Saboru i da zastupnike izvijestimo o utrošenim sredstvima.

4. GONG više nego redovito posjećuju razne inspekcije, a mediji i građani zovu s raznim upitima oko naših aktivnosti i sredstava. Nikad nikome nismo uskratili informaciju, niti ćemo je uskratiti.

Naime, smatramo da su nevladine organizacije dužne javnost informirati o svom radu i trošenju sredstava, bilo javnih, bilo privatnih, te da ne mogu biti korektiv vlasti ukoliko se i same ne pridržavaju temeljnih principa transparetnosti i vjerodstojnosti.

Slijedom navedenog, zalagali smo se i zalagat ćemo se da i političke stranke i kandidati javnost transparentno izvještavaju o trošenju sredstava iz državnog proračuna, o svojim donatorima i iznosima koje su od njih primili. To su temeljni principi demokratskog društva, na taj se način legitmni borci za vlast stavljaju pod kontrolu javnosti, time se jača povjerenje javnosti u demokratske isntitucije, u izbore i u političke stranke koje, osim što se bore za vlast, tu istu vlast obnašaju te raspolažu sa znatnim iznosima javnog novca, odnosno državnim, županijskim, gradskim i općinskim proračunima (za razliku od nevladinih organizacija ili medija).

A kad su u pitanju javna sredstva, izbori, nadmetanje za vlast i obnašanje te iste vlasti, kontrola, kritika i propitivanje nužnost su demokratskih društava, čak i u zemljama s mnogo većom demokratskom tradicijom i transparentnošću nego što je to Hrvatska. Povjerenje javnosti u sustav proporcionalno je s njegovom transparentnošću, a što je veća transparentnost, špekulacija i nepovjerenja sve je manje. Nadamo se da će to biti slučaj i s našom zemljom.

Suzana Jašić
Predsjednica GONG-a

chevron-right