DIP: izborno zakonodavstvo objediniti u jedinstveni izborni kodeks

05. lipnja 2008.

Potreba objedinjavanja hrvatskog izbornog zakonodavstva u jedinstveni zakon o izborima jedna je od najvažnijih preporuka koju su predstavnici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i UN-ova Programa za razvoj (UNDP) s današnjeg okruglog stola uputili hrvatskoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u cilju unaprjeđenja izbornog postupka.

ZAGREB, 3. lipnja 2008. (Hina) - Potreba objedinjavanja hrvatskog izbornog zakonodavstva u jedinstveni zakon o izborima jedna je od najvažnijih preporuka koju su predstavnici Državnog izbornog povjerenstva (DIP) i UN-ova Programa za razvoj (UNDP) s današnjeg okruglog stola uputili hrvatskoj izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u cilju unaprjeđenja izbornog postupka.

"Usitnjenim izbornim zakonima koje imamo danas, s različitim sustavima izbornih tijela i promatrača, treba doći kraj", rekao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Potrebno je, dodao je, predložiti i donošenje zakona o državnoj evidenciji stanovništva sa svim osobnim podacima, koji će se kontinuirano koristiti za rad državnih tijela i javnih ustanova te za potrebe izbora, kao i automatski ažurirati popise birača uz pomoć registra stanovništva. "Odgovornost je Središnjeg državnog ureda za upravu i Hrvatskog sabora da donesu odgovarajuće propise, jer je nedopustivo da se zbog minornih propusta, poput jednog mrtvog birača, dovodi u pitanje cijeli izborni proces", kazao je Hrvatin.

Sudionici okruglog stola nužnim drže i potpunu profesionalizaciju izborne administracije, s tim da se, s obzirom na njihovu profesionalnu preopterećenost, suce oslobodi dužnosti vezanih uz provedbu izbora, te izbor članova stalnog sastava izbornih povjerenstava prenositi na službenike u upravi na svim razinama, i to ne isključivo pravnike.

Hrvatin je naglasio i potrebu kontinuirane edukacije i usavršavanja članova izbornih povjerenstava i biračkih odbora, poticanje političkih stranaka da edukacijom stvore bazu potencijalnih članova biračkih odbora, te omogućavanje i strankama koje sudjeluju u izborima da ih promatraju.

U DIP-u i UNDP-u preporučuju i uvođenje jedinstvenog glasačkog listića za sve birače neovisno o nacionalnoj pripadnosti, odnosno razmotriti mogućnost unifikacije glasovanja pripadnika nacionalnih manjina putem jedinstvenog listića na kojemu bi bili i kandidati za zastupnike manjina i opća lista pripadajuće izborne jedinice.

Predlažu i promjenu pravila o načinu na koji televizije i radio postaje trebaju pratiti izbore, kako bi se osigurao medijski prostor za sve sudionike izbora, ali i istodobno omogućila uređivačka sloboda medijima da pozornost posvete onim izbornim akterima koji su prema procjenama novinara ili drugim pokazateljima relevantniji za tijek i ishod izbora.

Na okruglom stolu službeno je zaključen projekt "Izgradnja kapaciteta DIP-a" koji je UN financirao u cilju unaprjeđenja izbornog procesa u Hrvatskoj, a koji su provodili DIP i UNDP.

Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev izrazio je uvjerenje da će se DIP i izborni proces uopće u Hrvatskoj i dalje razvijati, te da će tome u bliskoj budućnosti doprinijeti i trajno i jedinstveno zakonsko rješenje vezano uz izbore.

(Hina) xtr ydm

chevron-right