Kršenja izborne šutnje 24. i 25. 11. 2007.

24. studenoga 2007.

Tijekom subote i nedjelje GONG je zabilježio brojne pozive građana o kršenju predizborne šutnje od političkih stranaka.
Navodimo dojave građana po mjestima. 25. 11. 2007. DO 19 SATI

Tijekom dana GONG je zabilježio brojne pozive građana o kršenju predizborne šutnje od političkih stranaka.
Navodimo dojave građana po mjestima.

Zagreb i sjeverna Hrvatska
Brojne dojave o sms porukama koje šalje HDZ stizale su od građana Zagreba i okolice.
Također, zaprimljeno je i nekoliko dojava Zagrepčana o sms porukama SDP-a te iz Bjelovara o sms porukama DC-a. Sms poruke HDZ-a dojavljene su i iz Ludbrega
U Pravotini (Žakanje, Karlovačka županija) lijepljeni su plakati HDZ-a.
Dojave o gostovanju Petra Čobankovića na Narodnom radiju.
Agitiranje HNS-ovih članova ispred biračkog mjesta (Čukovec kod Ludbrega).

Dalmacija
U jednom kafiću na Viru koji je u blizini jedinog biračkog mjesta, dijelili su se letci SDP-a sa zaokruženim brojem 21 (redni broj SDP-ove liste).
Sms poruke HDZ-a dojavljene iz Splita.

Slavonija
Ispred biračkog mjesta 5, općina Ivankovo, Retkovci (Vukovarsko-srijemska) došao je građanin sa svojim autom, parkirao ga ispred biračkog mjesta i pustio HDZ-ove pjesme. Nakon što ga je birački odbor udaljio, on se ponovo vratio, parkirao auto, pustio glazbu, zaključao ga i otišao u gostionu. Nedugo zatim, policija je odvela građanina.
Osijekom je, pak, kružio kombi koji je pozivao građane da dođu na koncert Kiće Slabinca i Šime Jovanovca pod nazivom "Inati se Slavonijo" (slogan HDSSB-a).
U Davoru su noćas lijepljeni plakati HDZ-a te po dvorištima bacani letci.
Na području Čaglina i Podcrkavlja (Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija) nalazili su se plakati HDZ-a u neposrednoj blizini biračkih mjesta.
Sms poruke HDZ-a dojavljene iz Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije općenito te Donjeg Miholjca.

Istra, Primorje, Gorski Kotar i Lika
Dojava iz Pule kako su poštanski sandučići u Divkovićevoj ulici u Puli napunjeni reklamnim materijalom HSU-a. Iz Istre dojavljuju o sms porukama HDZ-a.
Iz Kompolja (Otočac) javljeno da aktivisti HDZ-a idu od kuće do kuće i dijele letke.

24. 11. 2007. DO 20 SATI

Zagreb i sjeverna Hrvatska
Iz Zagreba su stizale dojave o kršenju predizborne šutnje dijeljenjem letaka po poštanskim sandučićima (Horvaćanska, Ivana Lučića, Ilica i Trokut, HNS; Donje Vrapče-HDZ) i emitiranjem promidžbenih spotova u poštama (Kukuljevićev trg, Glavni kolodvor i Jurišićeva – HDZ, te Albaharijeva - HDZ i HSS-HSLS).
Kršenje predizborne šutnje u poštama dojavljeno je i iz Samobora, Nedelišća i Koprivnice (HDZ) te Ludbrega (HDZ i HSS-HSLS).
Na video zidu zgrade Europatrada u Sesvetama puštani spotovi HDZ-a.
Brojni Zagrepčani dojavljuju i o sms porukama sa zamolbom glasanja za HDZ, a nekoliko dojava govori i o sms porukama HSS-HSLS-a.
Promidžbeni materijali dijelili su se u Klinča Sela, Ivancu, Koprivnici, Velikoj Gorici (sve HNS). U Koprivnici je i HDZ dijelio letke te slao sms poruke.
Danas su u Velikoj Ostini (Dugo Selo) i Bistri lijepljeni plakati HDZ-a, u Velikoj Gorici distribuirane su novine HDZ-a, a u Zaprešiću "Županijska panorama" s HDZ-ovom promidžbom.
U Blaguši pored Kašine dostavljen HNS-ov letak i pismo putem CityEx-a. Iz Hodošana u Međimurju te Oroslavja, Ogulina i Karlovca dojavljene su sms poruke sa zamolbom glasanja za HDZ.

Dalmacija
Zabilježene su dojave građana o dijeljenju letaka ubacivanjem u poštanske sandučiće po Zadru (HNS), kao i letci protiv SDP-a (točnije Ranka Ostojića) u Zadru.
Iz Solina je javljeno kako su se jutros u glavnoj pošti u Solinu na video zidu vrte spotovi HDZ-a i HSLS/HSS-a.
Građani Knina javljaju da su im jutros ubačeni letci HSS-HSLS-a u poštanske sandučiće.
Aktivisti HDZ-a na području Splita rano popodne ubacivali su u poštanske sandučiće letke i ostale promidžbene materijale.
Također, i s područja Dalmacije dojavljene su sms poruke HDZ-a i HSP-a

Slavonija
U Novoj Gradišci danas su polijepljeni plakati HDZ-a, a iz Osijeka, Našica, Valpova i Sl. Broda stižu dojave o sms porukama HDZ-a. U valpovačkom prigradskom naselju Ivanovci lijepljeni su i novi plakati HDZ-a.

Istra, Primorje i Gorski Kotar
Kršenje predizborne šutnje u poštama u Rabu i Rijeci (HDZ) te Puli (HDZ i HSS-HSLS).
Iz Poreča dojava o zaprimljenim HNS-ovim promidžbenim materijalima HNS-a.

Mediji
Izbornu šutnju kršili su i mediji. Promatrači dojavljuju da su jučer i danas predizbornu šutnju u svojim izdanjima za inozemstvo prekršili Slobodna Dalmacija i Večernji list. Iz Hrvatske najviše pritužbi o kršenju izborne šutnje stiglo je na portal Indeks.hr (na filmić koji implicitno poziva na glasovanje za „treću“ opciju, te vijest o HNS-u) i na HTV emitiranjem koncerta M. Škore koji je kandidat HDZ-a.

chevron-right