SAZNANJA GONG-A O TIJEKU PRETHODNE REGISTRACIJE I PRIVREMENOM UPISU BIRAČA

05. studenoga 2007.

Na konferenciji za novinare održanoj 5. studenoga, predstavnici GONG-a govorili su o provođenju prethodne registracije birača u inozemstvu te privremenog upisa u popis birača u Hrvatskoj. Na konferenciji je bilo riječi i o glavnim problemima u vezi s popisima birača na koje su se građani do sada žalili GONG-u.

GONG je provjerio kako teku prethodne registracije u inozemstvu te privremeni upisi birača koji će glasovati izvan mjesta svog prebivališta.

Rezultati tih provjera su danas predstavljeni na konferenciji za novinare, a možete ih pročitati u sljedećem dokumentu:

Rezultati_provjera-popisibiraca_2007.pdf
 


ZAGREB, 5. studenog 2007. (Hina) - Birači koji će na dan izbora biti u Hrvatskoj ali izvan svog prebivališta, birači koji će se nalaziti u inozemstvu i oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati u inozemstvu, još ovaj tjedan mogu podnijeti zahtjev nadležnim tijelima kako bi ostvarili biračko pravo, izvijestili su danas iz GONG-a.

Upute o proceduri za takve birače nalaze se na internetskim stranicama GONG-a (www.gong.hr).

Iz te udruge podsjećaju kako je važno da birači sve radnje svoje prethodne registracije u inozemstvu i privremenog upisa izvan mjesta boravišta u Hrvatskoj obave najkasnije do 10. studenoga, odnosno dva tjedan prije izbora.

Do tada svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u popis birača i tražiti njegovu dopunu.

Birači s prebivalištem u Hrvatskoj mogu provjeriti jesu li na popisu birača na stranici www.uprava.hr, a birači bez prebivališta u Hrvatskoj na stranici https://e-uprava.apis-it.hr.

GONG je provjerama privremenog upisa u popis birača unutar Hrvatske utvrdio da neki uredi nisu upozoravali birače na krajnji rok za dovršenje procedure, poput ureda u Kninu. Uredi u Belom Manastiru i Pakracu dali su, pak, krive podatke o roku za privremeni upis, dok su uredi u Delnicama, Vukovaru i Daruvaru zahtijevali od birača da osobno dođu po potvrdu, iako bi je ured na zahtijev građana trebao dostaviti poštom.

Istraživanje o provođenju prethodne registracije birača u inozemstvu, kojim je obuhvaćeno devet diplomatsko-konzularnih predstavništva (DKP), pokazalo je da su se birači mogli registrirati telefonom, e-poštom ili faksom, osim u DKP u Beogradu, gdje su od pet birača četiri trebala doći osobno, dok se u Novom Travniku nitko nije javljao na telefon.

Pregledom internetskih stranica DKP-a, koji su dužni informirati birače o mogućnosti prethodne registracije, utvrđeno je da je DKP u Den Haagu najranije objavio te informacije (21. svibnja), a zadnji je to učinio DKP u Beogradu (23. listopada).

Prema saznanjima GONG-a, upućenost službenika bila je zadovoljavajuća, osim u Beogradu i Washingtonu.

GONG je uočio da je na jednom osposobljavanju službenika u Muenchenu bila predstavnica HDZ-a, dok ostali predstavnici stranaka nisu bili pozvani. To su ocijenili neetičnim.

Popisi birača prvi su put postali javni, a iz GONG-a upozoravaju da to služi samo za provjeru popisa birača te da pritom treba voditi računa o tajnosti podataka. Podatke se ne bi smjelo korisiti u svrhu izbornog marketinga.

GONG je izvijestio da su dobili dosta primjedbi građana jer im je na ispisu iz popisa birača navedena nepoznata nacionalnost ili je pak na njihovoj adresi prijavljena nepoznata osoba.

Većina građana zanima se u GONG-u za popise birača i prethodnu registraciju, no ta udruga nije mogla pomoći građanima u bolnicama i staračkim domovima jer za njih nisu osigurana biračka mjesta. Oni trebaju proći svu proceduru registracije ili trebaju otići glasovati po mjestu stanovanja.

(Hina) xmvr xso

chevron-right