Izborna prijevara u Bosni i Hercegovini počinjena – krivci se ne mogu pronaći!

22. listopada 2007.

Povodom kaznenih prijava GONG-a za izborne prijevare počinjene tijekom održavanja predsjedničkih izbora 2005. godine, općinsko državno odvjetništvo iz Splita donijelo je nakon više od dvije godine istrage konačno rješenje. Rješenjem se utvrđuje kako postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo izborne prijevare, ali svi članovi biračkih odbora pozvani na ispitivanje negiraju počinjenje kaznenog djela. Stoga je, zaključuje državno odvjetništvo, nemoguće utvrditi počinitelje kaznenog djela izborne prijevare.
Povodom kaznenih prijava GONG-a za izborne prijevare (podsjetimo, glasovanje mrtvih) počinjene tijekom održavanja predsjedničkih izbora 2005. godine, općinsko državno odvjetništvo iz Splita donijelo je nakon više od dvije godine istrage konačno rješenje. Rješenjem od 2. listopada 2007. godine utvrđuje se kako postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo izborne prijevare (članak 121. Kaznenog zakona), ali svi članovi biračkih odbora pozvani na ispitivanje negiraju počinjenje kaznenog djela. Stoga je, zaključuje državno odvjetništvo, nemoguće utvrditi počinitelje kaznenog djela izborne prijevare.

Drugim riječima, GONG je dobio dojave savjesnih građana i promatrača o nepravilnostima na izborni dan, stručni tim GONG-a pregledao je originalne dostavljene izborne materijale sa spornih biračkih mjesta iz Bosne i Hercegovine i utvrdio niz nepravilnosti, GONG je podnio kaznene prijave protiv članova biračkih odbora koji su bili zaduženi za provođenje i zakonitost izbora, državno odvjetništvo je provelo istragu koja je trajala dvije godine i osam mjeseci (a koja je prošle godine gotovo prekinuta odbacivanjem kaznene prijave, no nastavljena je nakon pritiska javnosti i državnog odvjetništva iz Zagreba), da bi na kraju bilo nemoguće pronaći i kazniti počinitelje.

Smatramo da je ovo vrlo negativna poruka svim sudionicima izbornog procesa u Hrvatskoj i inozemstvu jer sugerira da bi počinitelji izbornih prijevara, unatoč trudu građana, promatrača i nekih institucija, mogli proći nekažnjeno. Zanimljivo, kaznene prijave za izborne prijevare počinjene tijekom održavanja predsjedničkih izbora 2005. godine u Hrvatskoj riješene su na sljedeći način: deset osoba osuđeno je na uvjetnu kaznu zatvora, deset je dobilo opomene, a troje je kažnjeno novčanom kaznom (izvor: Večernji list, 13.10.2007, str. 6). Počinitelji su u ovim slučajevima ipak pronađeni.

chevron-right