GONG O NAJAVAMA IZMJENA ZAKONA O DIP-u I UVOĐENJU DOPISNOG GLASANJA

16. listopada 2007.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks jučer je najavio uvođenje potpuno novog instituta u hrvatskom zakonodavstvu - dopisnog glasanja s posebnim naglaskom na birače iz dijaspore, iako o tome nije prethodno provedena bilo kakva javna rasprava. GONG je u posljednjih nekoliko godina u više navrata upozoravao...

Medijima

U Zagrebu, 24. siječnja 2007.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks jučer je najavio uvođenje potpuno novog instituta u hrvatskom zakonodavstvu - dopisnog glasanja s posebnim naglaskom na birače iz dijaspore, iako o tome nije prethodno provedena bilo kakva javna rasprava. GONG je u posljednjih nekoliko godina u više navrata upozoravao na nesređenost popisa birača u inozemstvu u kojima se i dalje nalazi veliki broj umrlih osoba. Zbog postojanja takvih slučajeva, kao i slučajeva osoba s dvostrukim prebivalištima, uvođenjem dopisnog glasanja u ovome trenutku otvorile bi se mogućnosti za izborne prijevare kakvima smo bili svjedoci i na predsjedničkim izborima 2005. godine.

Nadalje, nakon gotovo godinu dana od donošenja Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu, DIP još nije konstituiran, odnosno članovi DIP-a nisu izabrani što ukazuje na činjenicu da važnost te institucije koja postoji u većini demokratskih zemalja nije shvaćena dovoljno ozbiljno. U situaciji „5 do 12“, s približavanjem rokova za izbore, Vlada već odlučuje mijenjati Zakon koji još nije ni zaživio tako da u DIP vraća dio članova „starog“ DIP-a, strahujući kako novi DIP možda ne bi bio u mogućnosti organizirati i provesti naredne parlamentarne izbore.

No, usprkos Zakonu i konstituiranju DIP-a kao stalnog tijela, činjenica jest da će i u ovom slučaju DIP biti konstituiran neposredno pred izbore, odnosno u vrijeme koje već zahtijeva puni angažman njegovih članova te se na ovaj način zapravo ponavlja situacija kakva se događala prije svih dosadašnjih izbora kad je DIP bio „ad hoc“ tijelo, a koja je trebala biti spriječena upravo spomenutim Zakonom i konstituiranjem DIP-a kao stalnog tijela.

Nakon parlamentarnih izbora 2005., odnosno prije točno dvije godine, predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks najavio je izbornu reformu. Ona nakon dvije godine izgleda ovako:
- DIP još nije konstituiran, a već se najavljuju izmjene Zakona o DIP-u;
- novi Zakon o popisima birača još nije donesen, a svaki dan odgađanja ugrožava njegovu implementaciju
- financiranje izbornih kampanja nije regulirano niti posebnim zakonom, niti novim Prijedlogom zakona o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja.

Srdačan pozdrav,
Dragan Zelić
Zamjenik predsjednice GONG-a

chevron-right