Baze znanja

Odgovorne, informirane i aktivne građanke i građani su temelj demokracije stoga je Gong u suradnji sa stručnim suradnicima razvio neformalne obrazovne programe za građanke i građane, a osobito za mlade, učiteljice i učitelje te one koji rade s mladima za civilno društvo te ostale  zainteresirane građanke i građane. Dugoročni cilj Gonga je svima zainteresiranima omogućiti dodatne programe neformalnog cjeloživotnog obrazovanja u području političke i medijske pismenosti.

Temeljem višegodišnjeg iskustva vezanog uz bavljenje temama demokratskih procesa i institucija,  javnih politika, izbora i drugih oblika građanskog sudjelovanja te građanskim odgojem i obrazovanjem organiziramo obrazovne aktivnosti:

EDUKACIJA ZA GRAĐANSKU PISMENOST

Obrazovni program za učitelje/ice i nastavnike/ice te mlade  koji se sastoji od tri modula:

POLITIČKA PISMENOST

uključuje učenje o demokraciji, politici i javnim politikama, izborima i drugim oblicima građanskog političkog sudjelovanja uključujući i digitalnu e-participaciju.

EU PISMENOST

uključuje učenje o europskim institucijama i europskim javnim politikama, procesima donošenja odluka kao i o aktualnim političkim temama na razini EU kao što su: populizam i tehnokracija, izazak iz članstva - Brexit, europske politike migracije i azila.

MEDIJSKA PISMENOST

uključuje učenje o medijskoj pismenosti, kritičkom čitanju i provjeravanju točnosti, dezinformacijama i problemima u medijima, prikrivenom oglašavanju, stereotipnim i diskriminatornim prikazima, govoru mržnje, kao i o medijskom sustavu i pravu na pristup informacijama.

JAVNE POLITIKE – POLITIKA ZA NAS

Obrazovni program za aktivne građane, aktivistkinje i aktiviste inicijativa i organizacija civilnog društva o sudjelovanju u javnopolitičkom policy procesu i javnom zagovaranju.

Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u edukativnim aktivnostima, javite se na e-mail adresu edu@gong.hr

BAZA ZNANJA

Bazu znanja koja sadrži pregled i poveznice na Gongove publikacije, video i audio materijale te materijale s Gongovih obrazovnih program, kvizove i druge obrazovne materijale nalazi se na podstranici EDUKATALOGA Gonga.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Promjene uvodnih tekstova na: https://edu.gong.hr/

chevron-right