Gong traži produljenje javne rasprave o reformi strukovnih škola

11. lipnja 2024.
Gong traži produljenje javne rasprave o reformi strukovnih škola 1

Gong od Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i ministra Radovana Fuchsa traži produljenje roka za javno savjetovanje o reformi srednjih strukovnih škola jer dio zainteresiranih udruga, medija i građana, zbog tehničkih problema, ne može pristupiti platformi e-Savjetovanja. 

Također, Gong ponovo apelira na Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i ministra Damira Habijana te Povjerenicu za informiranje Anitu Markić da otklone tehničke probleme i omoguće nesmetan pristup javnom savjetovanju organizacijama civilnog društva.

Javno savjetovanje o Odluci o donošenju kurikula općeobrazovnih predmeta u srednjim strukovnim školama na razinama 4.1 i 4.2 koju je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, službeno se zatvara sutra, 12. lipnja 2024.

Ova reforma, između ostalog, predviđa ukidanje obveznog predmeta Politika i gospodarstvo i direktno utječe na 70 posto hrvatskih srednjoškolaca koji će ostati bez rijetkog obrazovnog sadržaja koji im pruža važna znanja o demokraciji i politici društva u kojem žive i u kojem planiraju raditi i aktivno sudjelovati.

Za sudjelovanje u savjetovanju spomenute Odluke vlada veliki interes u obrazovnom sektoru, kao i među civilnim društvom i institucijama koje se bave obrazovanjem. Gongu se danima obraćaju brojne udruge i građanke s pitanjima i pritužbama vezanim uz probleme sa sustavom, odnosno nemogućnošću sudjelovanja u javnom savjetovanju. 

Gong je nakon tri tjedna pokušaja, izrade vjerodajnice visoke razine sigurnosti, mnogobrojnih kontaktiranja službe za korisnice ipak uspio komentirati, ali brojne udruge, građani i mediji to nisu uspjeli. 

Iako je Gong prošli tjedan, zajedno s 40-ak udruga civilnog društva, apelirao na Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije i Povjerenicu za informiranje da riješe ovaj problem, njihov odgovor je izostao. 

Postupak sudjelovanja javnosti na javnim savjetovanjima potiho je promijenjen sredinom svibnja, bez da je javnost o tome bila primjereno informirana. Prema novim pravilima, organizacijama civilnog društva, ali i drugim pravnim osobama, bitno je otežano sudjelovanje u e-Savjetovanju, koje predstavlja platformu na kojoj građani i udruge sudjeluju u donošenju zakona i drugih propisa. 

Nadležne institucije uvele su ovu promjenu u načinu sudjelovanja, a pritom nisu osigurale funkcioniranje sistema bez brojnih tehničkih problema koji korisnicima otežava jednostavan pristup i komentiranje. U praksi, novi sustav neprestanim izbacivanjem prijavljenog korisnika onemogućava sudjelovanje u postupcima savjetovanja.

Sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama, tijela državne uprave dužna su provesti savjetovanje s javnošću u pravilu u trajanju od 30 dana. Iako će savjetovanje s javnošću o Odluci sutra biti službeno otvoreno 30 dana, u njemu javnost nije mogla sudjelovati zbog brojnih tehničkih problema i izostanka reakcije nadležnih institucija. 

Sudjelovanje u javnom savjetovanju jedna je od ključnih aktivnosti organizacija civilnog društva koje se zalažu za transparentan i odgovoran rad institucija te koje uključivanjem u javne rasprave daju svoj doprinos podizanju kvalitete propisa i javnih usluga.

chevron-right