Ako nema glagola, nema ni sukoba interesa: Povjerenstvo o porukama Marka Milića prema direktoru Hrvatskih šuma

28. svibnja 2024.
Ako nema glagola, nema ni sukoba interesa: Povjerenstvo o porukama Marka Milića prema direktoru Hrvatskih šuma 1
Foto: Hina/Gong

Ako želite pogurati zapošljavanje svojih prijatelja, dovoljno je da u porukama kojima to tražite ne koristite glagole, proizlazi iz zaključka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je danas objavilo odluku da glasnogovornik Vlade Marko Milić nije bio u sukobu interesa kad se kod direktora Hrvatskih šuma raspitivao o radnopravnom odnosu svojeg prijatelja.

Marko Milić je 30. rujna 2019. poslao Krunoslavu Jakupčiću, tadašnjem predsjedniku Uprave trgovačkog društva Hrvatske šume, poruku: „Niko Dujmović“ na što mu je Jakupčić sutradan odgovorio „Radit će, do godinu dana na određeno – takva je praksa u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno. Čuo sam da je dobar LP“. Pristojni Milić na to mu je uzvratio s „Hvala ti Kruno puno“, a Jakupčić odgovorio „Nema na čemu“.

Prema odluci objavljenoj na službenim stranicama Povjerenstva, Milić je tvrdio da se radilo “o poruci informativnog karaktera, koja ne sadrži zahtjev ili zamolbu za zaposlenjem i koja nije utjecala na zapošljavanje Dujmovića, što nedvojbeno potvrđuje i vremenski slijed postupka zapošljavanja u trgovačkom društvu Hrvatske šume”, odnosno Jakupčičevi ugovori na određeno do listopada 2021. godine. Doista, to se kosi s Jakupčićevom informacijom od najviše godinu dana na određeno za Dujmovića iz 2019. godine. Ipak, potrebno je podsjetiti se da je Jakupčić krajem svibnja 2020. uhićen u aferi vjetroelektrane zajedno s Josipom Rimac, što je i uzrokovalo pronalazak spornih poruka.

A koliko je pametna upotreba gramatike ključna u životu, potvrđuje dalje Povjerenstvo konciznim i uvjerljivim obrazloženjem:  “Uzimajući u obzir da je vremensko razdoblje od dana slanja poruke do dana sklapanja ugovora na neodređeno vrijeme godinu i osam mjeseci, time se dovodi u sumnju, ne samo pretpostavka da predmetna poruka nije sadržavala bilo koju gramatičku konstrukciju koja bi upućivala upravo na to da je poslana sa namjerom zapošljavanja određene osobe i utjecaja moći dužnosnika na zapošljavanje, nego i u kontekstu dužeg vremenskog perioda od dana slanja do dana zapošljavanja navedene osobe na neodređeno vrijeme, što predstavlja i u jednom i drugom smislu životno nelogičnu konstrukciju. Naime, poruka navedenog sadržaja nije, niti može, predstavljati bitnu okolnost, niti dokaz u smislu utjecaja moći dužnosnika na zapošljavanje osobe, kako u kontekstu jezične konstrukcije da bi se ista mogla podvesti pod navedeno, kao i u slučaju tako dugog vremenskog perioda između slanja iste i vremenskog perioda zapošljavanja osobe na neodređeno vrijeme.”

Odluka je 8. ožujka 2024. donesena većinom glasova članova Povjerenstva, dok je predsjednica Aleksandra Jozić Ileković smatrala da je Milić morao znati da slanjem poruke Jakupčiću u kojoj navodi ime svog prijatelja koji se u toj državnoj tvrtki želi zaposliti na neodređeno vrijeme čini nešto nedopušteno te predložila da ga se kazni sa 2.500 eura.

Percepcija korupcije u Hrvatskoj je među najvišima u Europskoj uniji, a takvoj percepciji svakako doprinosi i Povjerenstvo svojim objašnjenjem na koji način najviši državni dužnosnici mogu utjecati na zapošljavanje svojih prijatelja, bez da za to budu sankcionirani.

Ako nema glagola, nema ni sukoba interesa: Povjerenstvo o porukama Marka Milića prema direktoru Hrvatskih šuma 2
chevron-right