Slobodu govora moramo obraniti od SLAPP tužbi

29. siječnja 2024.
Slobodu govora moramo obraniti od SLAPP tužbi 1
Vizual: Gong

Posljednje dvije godine, Gong je zajedno s partnerima iz deset europskih zemalja aktivno radio na izradi smjernica za pravnike i pravnice kako bi se educirali o strateškim tužbama protiv javne participacije (SLAPP).  Konferencija “Kako poboljšati obranu od SLAPP-ova: Lekcije naučene iz projekta PATFox” održat će se 31. siječnja u Europskom parlamentu u Bruxellesu, na kojoj će sudjelovati Gongova pravnica Sanja Pavić. Na konferenciji će se predstaviti stanje u zemljama Europske unije u kojima je problem SLAPP-ova najveći, a među kojima se neslavno našla i Hrvatska, ali i kako će dalje teći borba protiv ovih zlonamjernih tužbi.

Konferenciju će voditi zastupnici u Europskom parlamentu Ramona Strugariu, izvjestiteljica za Europski zakon o slobodi medija (EMFA), te Tiemo Wölken, izvjestitelj Odbora za pravna pitanja za prvu anti-SLAPP Direktivu.

Termin SLAPP skovan je u SAD-u osamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi se ukazalo na uvredljivu ili neosnovanu tužbu podignutu protiv nekoga tko se bori za ostvarenje svojih političkih prava ili slobode izražavanja u pitanjima od javnog interesa. Svrha SLAPP-ova nije traženje pravde, već zastrašivanje, ušutkavanje i iscrpljivanje financijskih, ali i fizičkih resursa onih protiv kojih se podižu. U konačnici, takve tužbe  imaju “zamrzavajući učinak” koji nadilazi pojedinačne slučajeve te potkopavaju izgradnju zdravog i pluralističkog građanskog prostora u kojem građani mogu aktivno sudjelovati.

Kao relativno nova pojava, SLAPP-ovi i alati za borbu protiv njih nisu bili predviđeni nacionalnim zakonodavstvima država članica Europske unije, a zbog nedostatka sudske prakse i općenito znanja potrebnog od strane sudaca i odvjetnika kako bi se na vrijeme prepoznali i zaustavili, prouzrokovalo je veliku štetu kod mnogih pogođenih. Ne samo zbog toga što sudski postupci sami po sebi iscrpljuju i tjelesno i psihički, već i zbog samocenzure kojoj brojne žrtve SLAPP-ova naposlijetku pribjegavaju.

Politički dogovor unutar EU o prvoj anti-SLAPP direktivi postignut je krajem prošle godine, a Vijeće Europe dalo je svoje mišljenje o nacrtu Preporuka za države članice o suzbijanju SLAPP-ova. Preporuke su trenutno na snazi i u Republici Hrvatskoj. Što se tiče Republike Hrvatske, prema podacima Hrvatskog novinarskog društva iz svibnja 2023., u Hrvatskoj je aktivno oko 940 tužbi protiv medija i novinara, od kojih značajan dio otpada i na SLAPP-ove. Hrvatska je specifična po tome što veliki dio SLAPP-ova iniciraju suci, a pritom su si međusobno dosuđivali previsoke odštete koje nisu razmjerne učinjenoj povredi. Tome je na kraj stao Europski sud za ljudska prava u slučaju Narodnog lista 2018. godine, protiv kojeg je niz sudaca podnio tužbe i tražio enormne iznose za naknadu štete. Udruženja protiv SLAPP tužbi u Europi prošle godine proglasilo je predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana najvećim pravosudnim zlostavljačem u Europi, i to zbog serije tužbi protiv portala Telegram, novinara i urednika, teških oko 100.000 eura.

U sklopu paneuropskog projekta PATFox - Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression, izrađene su opće smjernice za rad sudaca i odvjetnika, kao i vodiči za svaku državu članicu. Hrvatski vodič je izradila Vanja Jurić, odvjetnica specijalizirana za medijsko pravo i članica stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe, koja je održala i radionice za pravnike te predavanja za studente prava. Svi materijali mogu se pronaći na internetskim stranicama projekta.
Svi zainteresirani koji se nalaze u Bruxellesu u srijedu mogu se prijaviti za sudjelovanje na linku do 29. siječnja, a svi koji žele pratiti konferenciju mogu zatražiti pristup na contact@antislapp.eu.

Slobodu govora moramo obraniti od SLAPP tužbi 2
Slobodu govora moramo obraniti od SLAPP tužbi 3
chevron-right