Glasovac: Plenkoviću su dopustili obezvrjeđivati Sabor, napadati Ustav i demokraciju

29. siječnja 2024.
Glasovac: Plenkoviću su dopustili obezvrjeđivati Sabor, napadati Ustav i demokraciju 1
foto: Sabor.hr/Gong

Potpredsjednica Sabora iz redova SDP-a Sabina Glasovac pred kraj desetog saziva parlamenta za Parlametar sumira četverogodišnje učinke još kratko vrijeme aktualne garniture na Trgu svetog Marka 6. Mišljenja je da je Sabor u ovom mandatu na dosad neviđen način ponižavan, ušutkavan i razvlašćivan. Vraćanje ovlasti Saboru kao kontrolnom mehanizmu Vlade i kreatoru zakona jedan je od ključnih izazova u budućnosti, poručila je.

Deseti saziv Sabora bliži se svome kraju. Kako ste, kao potpredsjednica parlamenta, zadovoljni odrađenim? U kojoj je mjeri pozicija, a u kojoj opozicija bila dorasla zadatku i mislite li da ste odgovorili očekivanjima građana, koji vas redovno ocjenjuju najnižom ocjenom među svim institucijama čiji rad ankete "mjere"? Mislite li da je ovaj saziv bio za pamćenje ili ga je bolje što prije zaboraviti?

Očekivanja građana su sve veća, a ovlasti Sabora sve manje. U ovom mandatu je Sabor na dosad neviđen način ponižavan, ušutkavan i razvlašćivan. Vraćanje ovlasti Saboru kao kontrolnom mehanizmu Vlade i kreatoru zakona jedan je od ključnih izazova u budućnosti. Vraćajući mu dignitet i puni smisao, u Saboru otvaramo prostor za stvarni sadržaj i ozbiljnost.

Nemoguće je bilo ne primijetiti da se srozala razina komunikacije u Saboru, pogotovo na aktualnim prijepodnevima na kojima ulazite u izravan sraz s Vladom, iako bi parlament ipak trebao biti nekakva elitna institucija. Nije nedostajalo mizoginih, homofobnih, šovinističkih, ksenofobnih stavova, protumigrantskih inicijativa, poziva na naoružanje, garnirano populističkim pristupom koji u javnosti pobuđuju najniže i najružnije strasti i praktički vas oponaša po modelu "ako mogu oni, možemo i mi". Je li to moguće promijeniti i postoji li uopće šansa da će se to dogoditi u antagoniziranom društvu poput našeg?

Nema univerzalnog odgovora. Svaki od nas 151 neka sam sebi iskreno odgovori je li i kako kroz svoj rad jačao povjerenje ljudi u nas same kao zastupnike i zastupnice, a onda posredno i u Sabor. To je jedini put u promjenu percepcije politike, ali i atmosfere u društvu. Ruku na srce, Sabor je zakonodavno, ali i predstavničko tijelo građana i ono je zrcalo našeg društva. Sviđalo se to nama ili ne. To društvo ima ogroman potencijal, ali se guši u podjelama po raznim osnovama. To je društvo nerijetko previše fokusirano na ono što nas dijeli, a manje na ono što nas spaja. Društvo koje umjesto tolerancije i uključivosti uzgaja netrpeljivost i isključivost, koje umjesto vladavine prava, sposobnosti i znanja preplavljuju korupcija, nepotizam i klijentelizam. Bahatost je zasjenila skromnost, a sadržajnost i temeljitost gube bitku s površnošću. O populizmu koji se služi najnižim strastima, a hrani ljudskim strahom, da niti ne govorim. Sve dok se mi sami ne počnemo mijenjati, i kao političari i kao građani, neće nam biti puno bolje ni drugačije. Niti u Saboru, niti izvan njega. Može biti samo gore.

Što biste, na zalasku mandata, izdvojili kao najvažnije zakone i odluke koje ste donijeli, ili događaje kroz koje ste prošli u mandatu, a čega se eventualno sramite i žalite što se dogodilo tijekom ovog saziva, bilo da je riječ o Vama osobno ili u Saboru općenito?

Ovaj saziv se suočavao s puno izazova, od epidemije COVID-a i života u novom normalnom, posljedica potresa, ruske agresije na Ukrajinu, galopirajuće inflacije i udara na kupovnu moć građana, ulazak u Schengen i eurozonu. S time smo se kao Sabor, kolektivno, nosili manje ili više uspješno. Osobno se ne sramim ničega. Možda tek poneke pregrube riječi jer se u konačnici sve može reći i na kulturan način, no, nekad vas emocija naprosto ponese. Kao Klub smo odgovorno radili svoj posao. Tome svjedoči i priznanje Gonga kao klub s najviše zakonskih prijedloga.

Predlagali smo brojna rješenja za zaštitu od inflatornog udara i poboljšanje standarda naših građana, njihovih mirovina i plaća, zaštitu građana od lihvarskih agencija, ubrzanje obnove na potresom pogođenim područjima. Predlagali smo zakon koji će svakoj ženi jamčiti pravo na siguran i besplatan pobačaj, veću dostupnost vrtića, uvođenje građanskog odgoja, bolji studentski standard, rješenja za dostupno i priuštivo stanovanje za mlade obitelji. Zagovarali smo veća prava djece s teškoćama u razvoju, njihovih roditelja i osoba s invaliditetom. Skoro svi prijedlozi su nam odbijeni samo zato što su dolazili od nas. O nekima se nikada nije niti raspravljalo, a vjerojatno niti neće jer o tome odlučuje isključivo predsjednik Sabora. 

Mnoge od tih prijedloga zagušila je svakodnevna saborska buka uvreda, međusobnih obračuna i smrad korupcijskih afera koje su preplavile javni prostor, a onda, naravno, i utjecale na tempo u Saboru. Pa je i percepcija javnosti takva, da smo se u ovom sazivu više svađali, a manje nešto konkretno napravili ili predložili, što je daleko od istine. Samo na dnevnom redu ove sjednice Sabora imamo 205 točaka od kojih su čak 70 posto prijedlozi opozicije.

No, za njih nema mjesta na plenarnim raspravama, jer vladajućima odgovara da javnost što manje zna što opozicija predlaže. Bitno im je održavati u javnosti sliku opozicije kao destruktivne, svađalačke, besadržajne i beskorisne. Pa samim time i Sabor prikazati nepotrebnim, oduzeti mu stvarnu zakonodavnu ovlast koja mu po zakonu pripada i učiniti od njega samo produženu ruku Vlade, produženu ruku koju se ništa ne pita i ni o čemu stvarno ne odlučuje jer je HDZ taj koji udara tempo, a jedan čovjek sebi uzima za pravo odlučivati što je tema, a što ne-tema.

Ogradom se zaštitio od prosvjeda, a eutanazijom Sabora, antikorupcijskih institucija i slobodnog novinarstva štiti se od gubitka izbora. Osjećam susramlje zbog vladajuće većine što je Plenkoviću dozvolila obezvrjeđivanje Sabora, napad na Ustav i demokratski sustav. Sramim se svih zakona koje je većina usvojila, a koji guše neovisnost institucija zaduženih za borbu protiv korupcije, udaraju na slobodu medija i pravo javnosti na informiranost.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni. Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Glasovac: Plenkoviću su dopustili obezvrjeđivati Sabor, napadati Ustav i demokraciju 2
chevron-right