Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini

28. siječnja 2024.
Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 1
Foto: Gong

Za nastavnike i nastavnice, koji se vole stručno usavršavati, ova superizborna godina bila je dodatna motivacija za sudjelovanje u Gongovoj edukaciji iz političke pismenosti.

Dvodnevna edukacija za 16 zaposlenika i zaposlenica u odgojno-obrazovnom sustavu organizirana je 26. i 27. siječnja u Zagrebu. Sudionici i sudionice, kroz različite metode neformalnog obrazovanja (individualni rad, rad u paru, grupni rad, prezentacije, diskusije i dr.) upoznali s važnim političkim pojmovima i procesima, kao i načinima na koje oni sami mogu sudjelovati u procesima donošenja odluka, te na isto potaknuti svoje učenike i učenice. 

Osim razumijevanja pojma politike i javne politike te upoznavanja sa suvremenim političkim obilježjima, sudionici su raspravljali o krizi demokracije, mogućnostima poboljšanja kvalitete ovog oblika društvenog uređenja te važnim temama poput političke kulture, političke socijalizacije i političkog obrazovanja. 

Na pitanje zašto biraju Gongove edukacije građanske pismenosti, čiji je jedan od modula politička pismenost, nastavnik Goran Hosu, učitelj razredne nastave iz Zagreba kaže:

,,Ovo je odlična prilika za osvještavanje ljudi, posebno je važno za nastavnike jer smo mi stup društva, i mi ćemo dalje najbolje prenositi i širiti podatke i informacije koje smo prikupili ovdje”, kazao je Hosu koji Gongove edukacije opisuje kao zanimljive, vrlo interaktivne i osvježene najnovijim podacima i informacijama.

Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 2
Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 3
Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 4

Slične dojmove dijeli i nastavnica Politike i gospodarstva iz Splita, Natalija Palčić.

“Klima je ugodna. Dobro je strukturirano, teme su aktualne, zanimljive, ažurirane, i mislim da svaki put profitiram i sve što čujem mogu na jednostavan način primijeniti u učionici”.

Ona podsjeća da je pretpostavka svakog sudjelovanja u demokraciji da građani i građanke imaju potrebna znanja, kompetencije i vještine, te da sukladno toj logici nastavnici koji rade s mladima trebaju usavršavati svoja znanja da bi mogli podučavati na osnovu kvalitetnih i provjerenih informacija.

Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 5
Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 6

I ravnatelj Srednje škole ,,Tin Ujević” u Vrgorcu Drago Mihaljević prepoznaje značaj ove vrste stručnog usavršavanja za djelatnike i djelatnice školama.

,,Uvijek su edukacije zanimljive i korisne. Svijet ide velikom brzinom i mislim da je važno da se educiramo da bismo te trendove ispratili”, kazao je Mihaljević kojeg posebno zanima tema aktivnog građanstva i to bi volio da promovira i u svojoj školi.

Dio ove političke edukacije koju su vodili predsjednik Vijeća Gonga prof. dr. sc. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti, te Lucija Dumančić-Jovanović, Tanja Štampar i Milica Bogdanović iz Gonga.

Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 7
Nastavnice i nastavnici se dodatno educiraju u superizbornoj godini 8
chevron-right