Gong apelirao na europarlamentarce oko problematične direktive o financiranju civilnog društva

18. siječnja 2024.

Uoči rasprave u Europskom parlamentu, Gong se pridružio inicijativi brojnih europskih organizacija i apelirao na hrvatske zastupnike_ce da ne glasuju za prijedlog tzv. Pieperovog izvješća, dokumenta koji je korišten kao podloga za izradu Direktive o transparentnosti organizacija koje zastupaju interese trećih zemalja.

Direktiva je dio paketa za obranu demokracije koji je Europska komisija usvojila uoči izbora 2024. godine. Gong je ranije upozoravao da Direktiva o transparentnosti organizacija koje zastupaju interese trećih zemalja, kao dio paketa za obranu demokracije, propisuje obavezu upisa u EU registar transparentnosti svih tijela i organizacija koje „provode aktivnosti zastupanja interesa“ iz zemalja koje nisu članice Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora, što u praksi može dovesti do nametanja novih i dodatnih zahtjeva organizacijama koje su u svojim zemljama smatrane kritičarkama vlasti.

Analiza uglednog medija Politico jasno upozorava kako će ovaj dokument, ako bude usvojen, vrlo vjerojatno više naštetiti organizacijama koje u istočnoeuropskim članicama EU rade na pitanjima ljudskih prava, vladavine prava, izbornog integriteta i antikorupcije negoli kineskim, ruskim ili lobisticama Zaljevskih autokracija koje nominalno cilja. Dobar dio takvih organizacija prima, a ponekad i ovisi o, financiranju etabliranih donatora koji sjedište imaju u zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva i/ili Sjedinjenih Američkih Država. Problem nije nužno postojanje javnih registara u koje će se organizacije koje primaju financiranje iz trećih zemalja morati upisati, već to kako će ih političari tipa Victora Orbána upotrijebiti. A izvjesno je da bi ih ovakva regulativa mogla ohrabriti da testiraju Komisijinu sposobnost da se osigura njezinu ujednačenu primjenu na razini EU. U prijevodu, moguće je da će se jednostavno oglušiti te posredstvom registra nametnuti nove i dodatne zahtjeve politički nepodobnim organizacijama. Ako se pitate je li taj rizik realan, prisjetimo se samo koliko su vlasti država članice poput Mađarske, ali i Hrvatske, nemarane u primjeni EU regulativa koje im one ne odgovaraju. Osim toga, kao što upozorava vodeća pan-europska mreža organizacija civilnog društva European Civic Forum, EU ovime uvelike riskira legitimitet vlastitih zahtjeva da se slični propisi ne donose.

Gong je sudjelovao i u akcijama europskih mreža i organizacija koje su upozoravale Europsku komisiju da sve mjere unutar paketu za obranu demokracije moraju doprinositi stvarnom jačanju temeljnih prava.

Zato se uoči rasprave o tzv. Pieperovom izvješću, pridružujemo i apelu europskih organizacija koje upozoravaju da se taj dokument, unatoč poboljšanjima izvornog teksta, i dalje uglavnom temelji na pretpostavkama ili mišljenjima umjesto na činjenicama, a nije opravdan nijednom analizom EU institucija i tijela ili provjerenim rizicima ili zloupotrebama.

"Pieperovo izvješće" nosi naziv po autoru dokumenta, izvjestitelju Europskog parlamenta Markusu Pieperu.

Europske organizacije navode i da ne postoji apsolutno nikakav dokaz da su organizacije civilnog društva problematična kategorija među korisnicima proračuna EU-a ili da financiranjem organizacija civilnog društva postoji "opasnost da će EU sredstva na kraju završiti u koruptivnim krugovima i biti predmet prijevare i nepravilnosti, stranog miješanja i infiltracije".

Ishod glasanja o ovom nacrtu izvješća utjecaće na kontekst rasprava o prijedlogu Paketa za obranu demokracije, a naročito Direktive o transparentnosti organizacija koje zastupaju interese trećih zemalja, u Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije.

Gong će nastaviti pratiti događanja u ovom području i reagirati u slučaju štetnog utjecanja ovih propisa na demokraciju.

Gong apelirao na europarlamentarce oko problematične direktive o financiranju civilnog društva 2
chevron-right