Kako tehnološki divovi izbjegavaju nadzor Europske unije?

14. studenoga 2023.
Kako tehnološki divovi izbjegavaju nadzor Europske unije? 1

Vrlo velike internetske platforme (VLOP) i tražilice (VLOSE) objavile su prva izvješća o svom radu kako bi zadovoljile zahtjeve Zakona o digitalnim uslugama (DSA), sveobuhvatne  regulacije online platformi na području EU. Unatoč tome što je najavljivan kao revolucionaran i pionirski korak prema stvaranju pouzdanijeg i transparentnijeg digitalnog okruženja u Europskoj uniji jer je idejno trebao prisilili tehnološke divove na transparentnost i otvorenost njegovog rada prema javnosti, to se zasad nije dogodilo.

Velike internetske platforme nisu omogućile pristup svojim podacima u ovoj fazi, objavile su tek štura izvješća o svom radu - informacije o unutrašnjim načinima rada platformi, s posebnim naglaskom na moderiranje sadržaja, kakav sadržaj se uklanja i koliko je takvog sadržaja. 

Stručnjaci upozoravaju kako je vrlo opasna situacija u kojoj big tech kompanije objavljuju samo ono što žele prikazati javnosti te ne dozvoljavaju pristup svojim podacima. Izvještaji bez mogućnosti provjere dostavljenih podataka nemaju veliku težinu, pogotovo ako poznajemo poslovne modele VLOP-ova i VLOSE-ova.

Prijava za pristup podacima velikih platformi bit će omogućena tek u ljeto 2024. Prema DSA-u, neće svatko dobiti pristup, nego će će se morati proći kroz postupak odobrenja. Pristup bi trebali imati istraživači i istraživačice. 

Iako su zahtjevi DSA-a zaista bili minimalni u ovoj fazi, Europska komisija je već poslala službeni zahtjev AliExpressu da pruži više informacija o mjerama koje je poduzeo za zaštitu potrošača na internetu, u skladu s pravilima DSA. 

"Zakon o digitalnim uslugama ne odnosi se samo na govor mržnje, dezinformacije i cyberbullying. Također je tu kako bi osigurao uklanjanje ilegalnih ili nesigurnih proizvoda koji se prodaju u EU-u putem platformi za e-trgovinu, uključujući sve veći broj lažnih i potencijalno opasnih po život lijekova i farmaceutskih proizvoda koji se prodaju online", naglasio je Thierry Breton, povjerenik EU-a za unutarnje tržište. AliExpress ima rok do 27. studenog da dostavi sve tražene podatke.

Europska komisija također je službeno poslala TikToku i YouTubeu zahtjeve za informacijama o mjerama koje su poduzele kako bi ispunile svoje obveze u vezi sa zaštitom maloljetnika prema DSA-u. To se prije svega odnosi na "mentalno i fizičko zdravlje" maloljetnika. TikTok i YouTube dobili su rok do 30. studenog da dostave tražene podatke. Već ranije povjerenik Breton rekao je da će zaštita djece biti prioritet DSA-e.

Dan nakon, Komisija je zatražila i od Mete i Snapa da dostave više informacija vezanih uz zaštitu maloljetnih osoba, baš kao što su 9. studenog tražili od TikToka i YouTubea. Od Mete i Snapa traže mjere koje uključuju obveze u vezi s procjenama rizika i mjerama ublažavanja za zaštitu maloljetnika na internetu, posebno u pogledu na rizike za mentalno i tjelesno zdravlje te na korištenje njihovih usluga od strane maloljetnika. Njihov rok je 1. prosinca.

Zakon propisuje novčane kazne za netočne, nepotpune ili obmanjujuće informacije kao odgovor na zahtjev za informacije, a ako ne primi tražene informacije, može ih zatražiti službenom odlukom.

Kako tehnološki divovi izbjegavaju nadzor Europske unije? 2
Kako tehnološki divovi izbjegavaju nadzor Europske unije? 3
chevron-right