Sigurno i odgovorno novinarstvo kroz dobre prakse digitalne sigurnosti

13. studenoga 2023.
Sigurno i odgovorno novinarstvo kroz dobre prakse digitalne sigurnosti 1

Je li bitno pažljivo izabrati aplikaciju za komunikaciju koju koristimo za razgovor s povjerljivim izvorima, tko sve ima uvid u naše digitalne aktivnosti, kako odgovorno provjeravati digitalne informacije te s kakvim se prijetnjama mogu suočiti novinari i novinarke u digitalnoj sferi, bila je tema Gongove radionice "Virtualnom stvarnošću do sigurnijeg i odgovornijeg novinarstva", koju je 11. studenog 2023. u prostorijama Kuće ljudskih prava održalo troje stipendista Internews programa: Matej Mikašinović-Komšo iz GongaAnja Vladisavljević te Dubravka Grubišić iz HINA-e.

U svijetu rastuće digitalizacije i tehnologizacije, novinari i novinarke se sve više suočavaju s novim vrstama prijetnji, koje ugrožavaju ne samo njihov rad, već i sigurnost redakcije i izvora informacija - od hakiranja, otimanja zaporki, curenja informacija te nadzora digitalnih aktivnosti. Sve je važnija sposobnost identificiranja prijetnji s kojima se mogu suočiti tijekom svog rada te poduzimanje relevantnih koraka kako bi smanjili rizike prijetnji novinarima i redakcijama, te zaštitili izvore informacija i njihov identitet.

Novinarima i novinarkama se kroz radionicu nastojalo potaknuti da osvijeste prijetnje s kojima se mogu susresti prilikom potrage za informacijama i činjenicama u digitalnoj sferi. Nakon upoznavanja s logikom digitalne komunikacijske infrastrukture, novinarkama se predočila činjenica kako nisu sve aplikacije za komunikaciju jednako sigurne za novinarski rad, te da je odgovornost novinarki znati prepoznati koji kanal komunikacije odabrati radi bolje zaštite svojeg online pretraživanja, komunikacije i izvora informacija. Konačno, novinarima smo putem interaktivnih scenarija u virtualnoj stvarnosti pružili priliku da svoja znanja i vještine dobri praksi digitalne sigurnosti primjene u kontekstu priče o istraživačkom novinaru na opasnoj misiji.

Sigurno i odgovorno novinarstvo kroz dobre prakse digitalne sigurnosti 2
Sigurno i odgovorno novinarstvo kroz dobre prakse digitalne sigurnosti 3
Sigurno i odgovorno novinarstvo kroz dobre prakse digitalne sigurnosti 4
Sigurno i odgovorno novinarstvo kroz dobre prakse digitalne sigurnosti 5
Sigurno i odgovorno novinarstvo kroz dobre prakse digitalne sigurnosti 6
chevron-right