Petir u Saboru ima najviše videoprijenosa s odbora: Sve bismo prenosili da možemo

23. listopada 2023.
Petir u Saboru ima najviše videoprijenosa s odbora: Sve bismo prenosili da možemo 1

Nezavisna zastupnica u Klubu HDZ-a Marijana Petir kao predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu drži primat u osiguravanju videoprijenosa radnog tijela kojim predsjeda. Ona za Parlametar kaže da odbor koji vodi želi da bude transparentan, otvoren za svaku raspravu i argumente svih, te da učestalost izravnih prijenosa sjednica tog tijela govori o transparentnosti rada odbora. Građani imaju pravo znati o čemu raspravljamo i kakve odluke donosimo, poručuje Petir.

Odbor za poljoprivredu kojemu ste na čelu, imao je u svibnju prema Gongovoj analizi oko 60 objavljenih sjednica na saborskom YouTube kanalu, više od svih ostalih odbora u ovom sazivu Sabora. Zašto smatrate važnim da se sjednice odbora prenose uživo? Jeste li dosegom koji na taj način postižete i imate li kakav "feedback" od javnosti koja ih prati?

Nadležnosti Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, uz poljoprivredu, obuhvaćaju morsko i slatkovodno ribarstvo, marikulturu, veterinarstvo, selo i ruralni razvoj, šumarstvo i vodno gospodarstvo. Gotovo svi najvažniji resursi Hrvatske u našem su portfelju te se zakoni i strateški dokumenti koji pokrivaju to područje, tiču svih građana. Rasprave o navedenim temama, nažalost, ne dobivaju gotovo nikakav medijski prostor. To je zabrinjavajuće, jer bez poljoprivrede i ribarstva nema hrane, bez vode nitko ne može živjeti, šume, osim što nam proizvode kisik, daju doprinos smanjenju ugljičnog otiska, selo i ruralni razvoj temelj su poljoprivredne proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti, ali i našeg identiteta i kulture.

Teme o sektorima koji nam ustvari predstavljaju osnovu za život, nisu dovoljno prepoznate i o njima se u javnom prostoru raspravlja olako i površno ili tek kada izbije neka afera. U tom smislu je i videoprijenos sjednica Odbora za poljoprivredu doprinos prepoznavanju važnosti rasprava o navedenim temama, ali govori i o transparentnosti našeg rada jer građani imaju pravo znati o čemu raspravljamo i kakve odluke donosimo. Osim toga, nerijetko na sjednice Odbora, ovisno o temama, pozivamo predstavnike strukovnih udruga, komora i organizacija kako bi u dijalogu s njima tražili bolja rješenja.

Na našem odboru mogu se čuti vrlo kvalitetne i zanimljive rasprave i promišljanja, a nerijetko izlazimo i s prijedlozima prema ministarstvima i drugim nadležnim tijelima, koji ne ostaju mrtvo slovo na papiru, već se u stvarnosti realiziraju ili, pak, otvaramo teme za koje smatramo da su važne. Da je Odbor prepoznat kao dobar sugovornik kod poljoprivrednika, u stručnim i znanstvenim krugovima, govori i činjenica da nam se oni direktno obraćaju s određenim problemima ili inicijativama, a da postoji povjerenje u nas govori i broj predstavki kojima nam se obraćaju poljoprivrednici i jedinice lokalne samouprave tražeći našu pomoć. Interes za praćenje sjednica Odbora za poljoprivredu uživo uvelike ovisi o temama o kojima na sjednicama Odbora za poljoprivredu raspravljamo, no, naše se sjednice prate, to je sasvim sigurno.

Pridonose li prijenosi sjednica odbora poboljšanju rada parlamenta, transparentnosti rada i otvaranju parlamenta javnosti? Čak osam radnih tijela Sabora, što je gotovo 30 posto od ukupnog broja odbora, nikada nije imalo izravni videoprijenos sjednice, 11 ih je u više od tri godine mandata imalo tek jednoznamenkasti broj prijenosa, a Gongova analiza bilježi i osjetni pad prijenosa sjednica u 2023. godini. Mislite li da vaše kolege koji vode druge odbore, nemaju interes za korištenje modernih tehnologija i prijenose sjednica uživo ili je javnost nezainteresirana?

Odbor za poljoprivredu želi biti transparentan i otvoren za svaku raspravu i želi saslušati argumente svih uključenih u raspravu, kako bismo u konačnici iznjedrili što kvalitetnije zakonsko rješenje ili dali doprinos rješavanju problema kojih ne nedostaje u sektorima koje mi pokrivamo, posebno kada je riječ o poljoprivredi. Iskreno, ne stignem popratiti rad svih drugih radnih tijela, no, sasvim sam sigurna da smo mi među najaktivnijima jer smo do sada održali 113 sjednica Odbora, od toga 37 tematskih, što znači da su to teme koje smo mi stavili na stol jer smo procijenili da su važne.

Treba reći i to da bismo mi rado da se sve naše sjednice prenose, no videoprijenos nije moguć iz svih dvorana Hrvatskoga sabora, koje se koriste za potrebe održavanja sjednica radnih tijela. To znači, da ako sjednicu zbog dnevnog reda na kojem je naša točka moramo sazvati u kratkom roku, a dvorana iz koje je videoprijenos moguć, nije slobodna, sjednicu ćemo održati u nekoj drugoj dvorani koja nam je na raspolaganju. No, kada god imamo mogućnosti planirati unaprijed sjednicu Odbora, uvijek se potrudimo osigurati dvoranu iz koje je videoprijenos moguć. Ako se vratimo par mandata Hrvatskoga sabora unatrag, primijetit ćete da prije nije bilo toliko videoprijenosa sjednica radnih tijela.

Povećanje broja prijenosa može se obrazložiti i napretkom tehnologije, ali i činjenicom da smo prošli kroz vrijeme COVID pandemije, kada je jedino online komunikacija bila moguća. Ne bih rekla stoga da je javnost nezainteresirana za ovakav oblik njihova uključivanja u praćenja rada sjednica radnih tijela, a što se ogleda i u broju pregleda svake od sjednica. Ono na čemu trebamo dodatno poraditi je približavanje tema javnosti o kojima se donose političke i zakonodavne odluke i to ne samo u sektoru koji je u nadležnosti Odbora za poljoprivredu, već i u svim ostalim sektorima.

Tek s potpunim ili makar djelomičnim razumijevanjem tema o kojima se provodi rasprava i prepoznavanjem utjecaja koje će pojedine odluke imati na pojedini sektor, ali i gospodarstvo u cjelini možemo biti spremni davati neke konkretnije primjedbe i mišljenja ili tumačiti iste. Koliko se to odnosi na zastupnike u Hrvatskom saboru, na isti način se odnosi i na građane, medije i javnost, pa se u tom smislu s pojmom "površnosti" možemo boriti samo većom informiranošću, edukacijom i konkretnim raspravama koje će u konačnici rezultirati konkretnim pomacima na terenu.

Koliki je utjecaj medija na transparentnost rada Sabora i općenitu sliku o zastupnicima i Saboru, koja nije baš laskava? Izvještavaju li o važnim raspravama i događajima u Saboru ili "trče" za click/soundbaitovima? Ili je nezavidna slika Sabora ipak odgovornost zastupnika?

Mediji su prva karika preko koje se našim građanima osiguravaju informacija o radu svih državnih tijela, pa tako i Hrvatskoga sabora i njihov utjecaj je značajan. Iskustvo pokazuje da su medijima uvijek zanimljiviji soundbaiteovi, pa i kada nemaju previše veze s temom, nego stručne rasprave. Također im je od predlaganja rješenja, što mi redovito činimo, interesantnije kada netko kritizira, pa makar to i ne imalo preveliko uporište. Na to kako će mediji izvještavati i hoće li uopće izvještavati o onome što radimo i govorimo, mi nemamo utjecaj. No, ono na što imamo utjecaj jest donošenje odluka te nam treba biti interes da se što bolje pripremimo jer će se naše odluke reflektirati na život naših građana ili opstojnost i napredak nekog sektora za koji smo zaduženi.

Tu nema prostora za površnost ili zastupanje nekih partikularnih interesa već je važno sagledati širu sliku i svom poslu pristupiti odgovorno. Pri tome uvijek treba nastojati osigurati potpunu transparentnost rada i dostupnost informacija jer je informiranje i edukacija javnosti o temama koje pokrivamo, itekako važna, a upravo mediji su najbolji alat za prenošenje informacija do naših građana te bi nam bilo drago kada bi mediji više pažnje posvećivali onima koji su vrijedni, marljivi, radišni i zauzeti oko općeg dobra.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.

Predbilježite se na Parlametar bilten OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

Petir u Saboru ima najviše videoprijenosa s odbora: Sve bismo prenosili da možemo 2
Petir u Saboru ima najviše videoprijenosa s odbora: Sve bismo prenosili da možemo 3
chevron-right