Energetika je tema koja bi trebala zanimati sve građanke i građane

01. lipnja 2023.
Energetika je tema koja bi trebala zanimati sve građanke i građane 1

Odluke koje se donose u energetskom sektoru imaju dalekosežan utjecaj na živote građana i građanki, ne samo zato što su u pitanju javna dobra nužna za funkcioniranje gospodarstva, već i zato što netransparentno upravljanje ovim sektorom za sobom povlači brojne povrede demokratskog poretka. O tome svjedoče dokumentarni filmovi o stranim utjecajima u energetskom sektoru Hrvatske i Srbije u produkciji Gonga i Nezavisnog novinarskog društva Vojvodine (NDNV), koje smo jučer predstavile u Novom Sadu.

Filmovi Svaka igra, svaka dobiva (Gospodari plina 2)  u režiji Silvane Menđušić i Kese nam NISu sestre u režiji Darka Špera rezultat su dugogodišnje suradnje Gonga i NDNV-a, a usko su povezani s najnovijom regionalnom analizom Koloplet geopolitike, skrivenih interesa i korupcije: Plin i nafta u Hrvatskoj i Srbiji u sjeni ruske agresije na Ukrajinu.

Nakon premijere održane u Zagrebu, prvi put su službeno predstavljeni vojvođanskoj publici, a uslijedio je Q&A na kojem su govorile izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet, direktor NDNV-a Miloš Katić te autori filmova Silvana Menđušić i Darko Šper.

Premda se nacionalni konteksti u mnogočemu razlikuju, sudionice i sudionici prepoznali su zajednički izazov novinarskog propitivanja energetskih politika i poslovanja velikih kompanija. Tvrtke poput PPD-a u Hrvatskoj i NIS-a u Srbiji zahvaljujući sponzorstvima ostvaruju ogroman utjecaj na medije te imaju moć ugušiti teme koje upućuju na korupciju i štetu učinjenu javnom interesu. Oriana Ivković Novokmet podsjetila je na rezultate Gongova ranijeg istraživanja, prema kojem oglašivači uz političare vrše najveći pritisak na medije, a neke od primjera dokumentirala je i Silvana Menđušić. U Hrvatskoj svjedočimo situacijama u kojima pojedinci "postaju preveliki" i počinju kočiti zdrave procese, zaključila je autorica nastavka filma Gospodari plina.

Darko Šper, autor filma Kese nam NISu sestre, istaknuo je da u javnosti još uvijek postoje nedoumice o tome zašto su proces privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) i iskorištavanje energetskih resursa Srbije za profit strane tvrtke Gazprom problematični, posebice u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i mogućnosti usmjeravanja stečenog profita na financiranje ratnih pothvata. Prema riječima jednog od govornika u filmu, ekonomskog novinara Dimitrija Boarova, energetika je jedna od ključnih platformi na kojoj može počivati gospodarski razvoj ili recesija, stagnacija ili pak marginalizacija, a Srbija je u ovim geopolitičkim okolnostima u riziku upravo od marginalizacije.

Iako naša redateljica smatra da energetika nije vizualno atraktivna, brojna pitanja koja ključni dionici nastoje ostaviti zatvorenima javnosti pokazala su se izuzetno važnima za prisutnu publiku, pružajući time dodatni poticaj za nastavak suradnje dviju organizacija.

Energetika je tema koja bi trebala zanimati sve građanke i građane 2
Energetika je tema koja bi trebala zanimati sve građanke i građane 3
Energetika je tema koja bi trebala zanimati sve građanke i građane 4
Energetika je tema koja bi trebala zanimati sve građanke i građane 5
Energetika je tema koja bi trebala zanimati sve građanke i građane 6
chevron-right