Opomene, oduzimanja riječi i izbacivanja: Koje se stranke najčešće kažnjava u X. sazivu Sabora

30. ožujka 2023.
Opomene, oduzimanja riječi i izbacivanja: Koje se stranke najčešće kažnjava u X. sazivu Sabora 1
HINA/ Edvard ŠUŠAK

15. sjednica do sada je najgora po broju izrečenih kazni zastupnicama i zastupnicima. Zastupnicama i zastupnicima HDZ-a, stranci koja sama drži 62 mjesta u Saboru, u ovom je sazivu izrečeno najviše sankcija (1211. Statistike o sankcioniranju u Saboru pokazuju, međutim, da se zastupnicama i zastupnicima opozicije sankcije u prosjeku izriču puno češće nego HDZ-u.

Statistike pokazuju i to da je 15. sjednica do sada uvjerljivo najgora po broju izrečenih kazni, u Saboru smo vidjeli i neke izrazito ružne incidente. Unatoč svemu tome, nije bilo niti jedne jedine prijave ili postupanja zbog kršenja Kodeksa o etičkom djelovanju zastupnika, kamoli sankcioniranja.

Dijeljenjem ukupnog broja kazni HDZ-ovcima i HDZ-ovkama od 2020. s njihovim brojem u Saboru, dolazimo da je svaki od njih u prosjeku dobio oko 20 različitih kazni; od opomena, preko oduzimanja riječi do udaljenja sa sjednice, odnosno izbacivanja.

Zastupnici i zastupnice SDP-a i Socijaldemokrata (u Sabor su 2020. ušli svi zajedno kao SDP, da bi se u listopadu 2021. Socijaldemokrati odvojili) skupa su u prosjeku dobili 18 kazni. Svaki od njih osmero iz Kluba zastupnika Mosta u prosjeku je dobio čak 94 kazne. Svaki od zastupnica iz Kluba zeleno-lijevog bloka u prosjeku 29, a Suverenisti oko 60 po osobi itd.

Rekorde drže Katarina Peović iz Radničke fronte koja je u ovom sazivu Sabora kažnjena 121 put, dok je Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom dobila 138 kazne. Iz statističkog pregleda vidi se i to da su kazne zastupnici Peović za nijansu teže prirode; pored 108 opomena i 12 oduzimanja riječi, nju su jednom i izbacili iz dvorane.

Orešković je, pak, nakupila 128 opomena i 15 puta joj je oduzeta riječ. Iz dvorane je nisu izbacivali.

Opomene, oduzimanja riječi i izbacivanja: Koje se stranke najčešće kažnjava u X. sazivu Sabora 2
Hrvatski sabor

Nerazmjer u odnosu na broj zastupnica i zastupnika vidi se i po težini izrečenih sankcija. Tako je HDZ-ovcima i HDZ-ovkama, premda drže čak 41,1 posto mjesta u Saboru, u X. sazivu izrečeno samo 58 od ukupno 375 oduzimanja riječi. Usto, od ukupno 38 izbacivanja iz dvorane, samo jednom prilikom bila je riječ o osobi iz HDZ-a.

Zastupnice i zastupnike Mosta u Saboru se kažnjavalo razmjerno broju mjesta bitno češće nego HDZ-ovce. 119 puta su im oduzimali riječ i 19 puta su izbacivani iz dvorane. Nezavisnima se riječ oduzimala 66 puta i tri puta su ih predsjedajući izbacivali, SDP-ovci su bez riječi ostajali 37 puta, doduše bez izbacivanja, zastupnicama i zastupnicima iz Možemo! riječ su oduzimali samo osam puta, ali su svejedno jednom prilikom jednu od njih izbacili.

Svoj trag je ostavila i zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš sa 45 opomena, ali bez oduzimanja riječi i posebno bez izbacivanja iz dvorane.

'Bonton za Sabor' i šovinizam

Pored 83 opomena i 9 oduzimanja riječi, Karolina Vidović Krišto iz dvorane je morala ići dvaput. Njena statistika se, doduše, dijelom pripisuje Domovinskom pokretu, dijelom nezavisnima, a dijelom stranci Odlučnost i pravednost, ovisno o njenom stranačkom članstvu u datom trenutku.

U ovom sazivu Sabora kao jedan od najružnijih trenutaka ostat će upamćen onaj od prije nešto više od mjesec dana kada su se tijekom rasprave opozicije o prijedlogu da se iskaže nepovjerenje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Vidović Krišto i predsjednik Sabora Gordan Jandroković tako žestoko posvadili da su jedno na drugo vikali, što je ubrzo prešlo u otvoreno vrijeđanje. Ona je njemu vikala da je "nepogoda za državu", on njoj da je "lažljivica i klevetnica". Jandroković je njoj izrekao dvije opomene. No, njemu opomenu nije imao tko dati. 

Još i niže ispod demokratskih standarda komuniciranja bio je komentar HDZ-ove Majde Burić kolegici Peović iz RF-a kad joj je 17. siječnja ove godine predbacila da "pokazuje rusoljubno srce", a dodala da joj je srce "vjerojatno i srboljubno" i optužila ju još i na razini iz privatnog života. Jandroković je stranačkoj kolegici Burić izrekao običnu opomenu.

Posebnost tog trenutka bila je i u tome što je u to vrijeme na snazi već bio Kodeks o etičkom djelovanju zastupnika u Hrvatskom saboru. Od donošenja etičkog kodeksa u Saboru, po njemu se nije postupalo niti jednom. Kako nam je objasnio predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković, tim kodeksom nije predviđeno niti prijavljivanje njegovog kršenja, niti odlučivanja o njegovom kršenju, niti sankcioniranje.

Kodeks je, inače, još prije devet godina preporučio GRECO, a Gong ga je snažno zagovarao u obliku sredstva za izbjegavanje sukoba interesa, zlouporabe informacija i kontrolu odnosa s lobistima. Kodeks u obliku u kojem je na kraju donesen, zastupnice i zastupnici iz opozicije nazivali su "HDZ-ovim kodeksom" i "mrtvim slovom na papiru".

U svakom slučaju, 15. sjednica Sabora započela je 16. siječnja 2023. kao prva redovna sjednica za vrijeme koje je na snazi saborski etički kodeks. Gledajući statistiku ukupnog broja sankcija izrečenih u Saboru po sjednicama, vidi se da je 15. sjednica ovog saziva ujedno i daleko najgora po kažnjavanju zastupnica i zastupnika.

Najgora sjednica do sada

Najgore do sada bile su 11. sjednica, po ukupno 653 izrečene različite kazne, i 12. tijekom koje su predsjedavajući iz sabornice izbacivali zastupnice i zastupnike čak devet puta. Za vrijeme 15. sjednice, koja još traje, već je izrečeno 773 kazni, od čega su 51 puta ostajali bez riječi, a tri puta su izbačeni iz dvorane. Cijelo to vrijeme nitko u Saboru nije niti jedan jedini put djelovao pri čemu bi se pozivao na Kodeks o etičkom djelovanju zastupnika.

Predbilježite se na bilten Parlametra OVDJE i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama Sabora i temama kojima se bave. Parlametar sada ima i opciju brzog slanja pitanja zastupnicama i zastupnicima direktno na njihove saborske e-mail adrese ili na e-mail adrese klubova zastupnika. Upute za takvo korištenje portala Parlametar možete pročitati u OVOM članku ili ih pogledati u OVOM kratom videu.

Opomene, oduzimanja riječi i izbacivanja: Koje se stranke najčešće kažnjava u X. sazivu Sabora 3
Opomene, oduzimanja riječi i izbacivanja: Koje se stranke najčešće kažnjava u X. sazivu Sabora 4
chevron-right