U Saboru startala neformalna predizborna kampanja

09. siječnja 2023.
U Saboru startala neformalna predizborna kampanja 1
Izvor fotografije: HINA/ Lana Slivar Dominić i Edvard Šušak

Velikom vijećnicom i saborskim hodnicima upravo je odjeknuo startni pucanj za neformalnu predizbornu kampanju ususret superizbornoj 2024. godini u kojoj ćemo uz hrvatske birati i europarlamentarce, kao i predsjednika Republike. To, u pravilu, znači pojačanu aktivnost i dinamiku saborskih zastupnika i vlasti i opozicije, manje konstruktivnu, a češće populističku i larpurlartističku kako bi se prispjelo u koju televizijsku i radijsku minutu ili nekoliko rečenica u pisanim medijima.

Već s početkom ovogodišnje sezone parlamentarna grla će se neće štedjeti, i to na vrlo bolnoj i teškoj temi postpotresne obnove na Baniji i u Zagrebu, za koju je i premijer priznao da je 'nestvarno spora' i zbog čega se odlučio na mini rekonstrukciju Vlade, predloživši da taj resor ubuduće vodi HDZ-ov teškaš Branko Bačić, koji je do sada čvrsto u rukama držao uzde parlamentarne većine. Premda je Plenković u vatru rješavanja problema, kojeg je istaknuo kao ovogodišnji prioritet vlasti, gurnuo iskusnog i čovjeka od svog iznimnog povjerenja koji je već bio na toj ministarskoj dužnosti, Bačića, za sada je neizvjesno dobiva li problem obnove efikasnog operativca ili je samo riječ o PR-ovskom odašiljanju jake političke poruke.

Ono što je, međutim, izvjesno da HDZ nema dostojnu zamjenu Bačiću kao predsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a. Bačića je na poslu prebrojavanja ruku na dan glasanja zamijenio potpredsjednik Sabora, 'vitez' Željko Reiner, debelo nedorastao Bačićevoj umješnosti bilo u pregovaranju, bilo u prepucavanju i poslovničkim nadmudrivanjima s oporbom, Osim što nema autoritet kojeg je Bačić uživao u stranci, ali i kod dijela političkih suparnika, kratkog je fitilja i prznica koja ne razumije demokratske procese ni demokraciju kao uređenje u kojoj je kritika ne samo dozvoljena nego i poželjna. Lak je na 'obaraču' pri dijeljenju nerijetko neopravdanih opomena, ponajprije opoziciji, a pod njegovim predsjednikovanjem bilježi se najveći broj zastupnika izbačenih sa sjednice. Mandat Bačićeva nasljednika u sljedećih godinu i pol, pod uvjetom da ne bude prijevremenih izbora, svest će se na tehničko održavanje većine za potrebe izglasavanja zakona i odluka. To mu ipak ne bi trebao biti osobiti problem jer Andrej Plenković u Saboru ima većinu, istina, tek nešto iznad natpolovične, ali je čvrsta, poslušna, kompaktna i neupitna jer boljeg amalgama od vlasti nema. Niti bi premijer, unatoč postojećim nezadovoljstvima u stranci, trebao očekivati značajnu pobunu u većini koja ga drži na vlasti, o čemu se nagađalo nakon smjene ministrice Nataše Tramišak koja je aktivirala svoj saborski mandat, jer HDZ-ovcima je imanentno da svoje vođe, neovisno o tome koliko se ne slagali s njima, ne diraju i ne propituju javno sve dok ih drže na vlasti.

Blizina stranačkom 'oltaru' vodeći je kriterij za pozicioniranje na listama za iduće izbore zbog čega je odanost sastavljaču lista, umjesto aktivnosti i kvaliteti i konstruktivnosti rasprava i prijedloga u Saboru, posebno na cijeni, i to ne samo u HDZ-u nego i svim drugim strankama, ma koliko se opirali toj kvalifikaciji.

I dok je HDZ-ova jedina, ne baš velika briga, do kraja mandata održati većinu u parlamentu, jer predizborja karakteriziraju velike riječi, a manje velika djela, opozicija je ipak u nešto većem problemu. Ne samo da je podijeljena na 'desnu' i 'lijevu' oporbu, nego je i unutar tih grupacija fragmentirana na niz stranaka i strančica, od kojih je nemali broj one-man-band partija. Od 16 zastupničkih klubova u Saboru, 11 ih je oporbenih, što lijeve i liberalne, što desne provenijencije, dok zastupnici dolaze iz čak 25 stranaka.

Ma koliko se zaklinjali u unutarstranačku demokratičnost, i u oporbenim strankama neotporni su na različita mišljenja, nesuglasice, pune su velikih ega, uglavnom bez pokrića, pa su razmrvili oporbenu scenu do mjere da je veliki izazov pronaći bitne programske razlike među strankama koje dolaze iz istog dijela političkog spektra. Unatoč nepostojanju značajnih razilaženja u političkom i vrijednosnom sustavu, opozicijske stranke muku muče pri donošenju odluke u kojoj formaciji izaći na izbore, a nimalo beznačajno nije ni koga će istaknuti kao lidera, uostalom – i kandidata za predsjednika Vlade, koji će ih povesti u izborni boj protiv Plenkovića. Nekako po prirodi stvari to bi trebao biti predsjednik SDP-a Peđa Grbin, no, među onima koji bi trebali biti partneri SDP-a u preuzimanju vlasti neslužbeno će vam reći da 'nije on taj', da 'ne svijetli', da je 'dobar zastupnik, ali nije lider'. Stoga u opoziciji, i lijevoj, ali i desnoj, treba očekivati zahtjevne pregovore o načinu izlaska na izbore i vodećem licu kampanje.

Poznavajući oporbene stranke, ali i narav i karakteristike njihovih vodećih ljudi do tih će odluka doći uz puno prolivenog znoja, a nije isključena ni pokoja suza. No, do tada, nesumnjivo će iskoristiti svaku moguću priliku da 'stisnu' HDZ, a već sada znamo da su pred nama interpelacije o radu Vlade kada je riječ o obnovi te o poskupljenjima i standardu građana. Uslijedit će i brojne druge interpelacije, prijedlozi opoziva ministara i Vlade, za očekivati je da će se aktivirati i ponešto utihnulo Antikorupcijsko vijeće, a sve kako bi se vladajuće istjeralo na čistac, natjeralo na raspravu o problemima i primoralo da se u Saboru brane od kritika. Među temama koje će oporbenjaci forsirati bit će obnova, recesija, inflacija, standard građana i zdravstvena reforma kao dugogodišnji 'evergreen'.

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Parlametar.hr, digitalne platforme Gonga za praćenje rada saborskih zastupnica i zastupnika. Intervjue i komentare piše iskusna saborska izvjestiteljica Sandra Bartolović.

Sandra Bartolović se od početka 1990-ih bavi političkim novinarstvom. Od tada je sustavno pratila, izvještavala, analizirala i komentirala političke procese, stranke, izbore na svim razinama, rad Sabora, Vlade i Ureda predsjednika za Glas Slavonije, Vjesnik, Media servis, Nacional, Poslovni dnevnik, neprofitni portal Forum.tm i Hinu, u svim novinarskim formama, od vijesti preko intervjua do kolumni.

Pretplatite se na Parlametar bilten OVDJE, i dobivajte na jednom mjestu sve važne informacije o tjednim raspravama sabora te temama kojima se bave!

U Saboru startala neformalna predizborna kampanja 2
chevron-right