Di su mladi u priči o Građanskim odgojem i obrazovanjem?

30. studenoga 2022.
Di su mladi u priči o Građanskim odgojem i obrazovanjem? 1

Gong, Mreža mladih Hrvatske i Mladi u EU organizirali su konferenciju “Di sam ja u toj priči” Šibeniku u srijedu, 30. studenoga.

U okviru panela “Mladi u građanskom odgoju i obrazovanju” Gong je potaknuo raspravu o važnosti uvođenja građanskog odgoja u škole u Šibeniku. Sudionice panela Ante Galić, Pročelnik Tajništva Grada Šibenika, Zoran Smolić, ravnatelj Gimnazije Antuna Vrančića i Matej Matić, predsjednik Savjeta mladih Grada Šibenika, diskutirale su o potrebama mladih u lokalnoj zajednici za obrazovanje o demokraciji, s kakvim problemima se nastavnice susreću prilikom izvođenja tema vezanih uz građanski odgoj i kako svi spomenuti mogu sudjelovati u kreiranju spomenutog školskog predmeta.

Ante Galić istaknuo je potrebu za uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja kao obavezni predmet u škole u Šibeniku, te naglasio kako ideološka razilaženja ne smiju biti predmet razilaženja i izlika za odugovlačenje implementacije GOO-a. Također, naglasio je kako inicijativa treba doći s viših instanci - po mogućnosti su obliku sustavne podrške središnjih vlasti.

Ravnatelj, Zoran Smolić u svom izlaganju skrenuo je pozornost na opterećenost satnice kod učenica i učenika, kao i mogući rizik od preklapanja sadržaja iz postojećih predmeta s građanskim odgojem i obrazovanjem. 

Savjet mladih u lokalnim zajednicama spona je između mladih i donositelja odluka. Matej Matić nam je istaknuo kako nije zadovoljan zainteresiranošću vlasti za dijalog i suradnju, ali da i dalje drugim kanalima, kroz lokalnu udrugu uspijeva čuti mlade i uključiti ih u rad za svoju lokalnu zajednicu i vlastitu dobrobit.

Cilj konferencije bio je sudjelovanje građanki i građana, učenika i učenica Šibenika u dijalogu na temu Građanskog odgoja i obrazovanja, kao i predstaviti rezultate konzultacija s mladima koje su tijekom 2022. godine provedene s više od 20 000 mladih diljem Europe, a pod nazivom “Zajedno za održivu i inkluzivnu Europu”.

Gong je ponovio kako samo kvalitetan i reformiran sustav obrazovanja i strateško ulaganje u njega može osigurati kvalitetnu budućnost djece, mladih i u konačnici cijelog društva.

Temeljem istraživanja o kompetencija i potrebama mladih za građanskim odgojem, možemo očekivati da će opipljivu korist od jačanja aktivnih, informiranih i odgovornih mladih prve imati njihove lokalne sredine. Aktivni, informirani i odgovorni mladi prvo će "jačati mišiće" doprinosom svojim lokalnim sredinama, a mi želimo da Građanski odgoj i obrazovanje ima budućnost u cijeloj Hrvatskoj.

Di su mladi u priči o Građanskim odgojem i obrazovanjem? 2
Di su mladi u priči o Građanskim odgojem i obrazovanjem? 3
chevron-right