Gong u Saboru zagovarao svoje rješenje za pravedne i ustavne izbore

10. studenoga 2022.
Gong u Saboru zagovarao svoje rješenje za pravedne i ustavne izbore 1

Gong je danas na okruglom stolu "Izborni sustav kakav Hrvatska treba“ u Hrvatskom saboru, kojeg je organizirao Most, predstavio i zagovarao svoj model podjele Hrvatske na šest izbornih jedinica koje uvažavaju ustavnu jednakost biračkog prava i u kojima se bira različit broj mandata, a podrazumijeva da granice izbornih jedinica prate granice.

“Za nas u Gongu ovo je ključno pitanje, jer je jednakost temelj demokracije - političke zajednice u kojoj su svi građani i građanke jednaki. I tome pristupamo načelno, to znači da naša rješenja ne vezujemo uz mogući utjecaj na rezultate izbora. Temelj parlamentarizma jest da su svi zastupnici i zastupnice jednaki”, rekla je uvodno izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Naglasila je da Gongov model omogućuje da se postigne ključno: “Postojala bi jednakost biračkog prava, a teritorijalni kriterij bio bi ispoštovan jer bi granice jedinica pratile postojeće granice županija. Gongove bi jedinice bile bi teritorijalno logične, a Grad Zagreb bi bio u jednoj izbornoj jedinici koja ne bi pritom bila najveća, nego bi jedinica s najviše mandata bila ona u kojoj su dalmatinske županije odnosno Dalmacija”.

U Gongovom prijedlogu bi se i unaprijedila proporcionalnost izbora - jer bismo imali veće izborne jedinice. "Dodatno, Gongov model ne predviđa u slučaju promjena neka nova pomicanja granica što je slabost nekih drugih modela. To su ključni razlozi zbog kojih smatram da je Gongov prijedlog bolji od svih drugih prijedloga", istaknula je Ivković Novokmet.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti i predsjednik Vijeća Gonga Berto Šalaj naglasio je kako živimo u dobu visoke neizvjesnosti.

"Čekamo stav Ustavnog suda. Savjetodavna rasprava je održana u lipnju ove godine, ali još uvijek nemamo odluku Ustavnog suda. Što će učiniti Ustavni sud - hoće li ukinuti zakon ili će se odlučiti za neku drugu vrstu upozorenja? Samo odluka Ustavnog suda može potaknuti angažman parlamentarne većine, a ne znamo što parlamentarna većina misli. Gospodin Bačić je još u siječnju kazao da će pristupiti izmjeni izbornog zakonodavstva, a zatim predsjednik stranke je rekao kaže da u stranci nisu ozbiljno razgovarali o ovoj temi… Dakle, čekamo da HDZ procijeni što njima najviše odgovara, a onda ćemo vidjeti i kako će se oporba odrediti. Dobro je da i putem ovakvih rasprava potičemo svijest o nužnosti promjene", kazao je Šalaj.

"Mi, kao Gong, nastavljamo zagovarati svoje rješenje šest izbornih jedinica. Naš model je veliki iskorak u odnosnu na ono što imamo danas. Zalažemo se za demokratizaciju političkog sustava, bez obzira na to što ćemo ponekad biti od nekih proglašeni da zastupamo partikularne interese", dodao je Šalaj.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti i član Gonga Nenad Zakošek upozorio je kako ignoriranje erozije institucija je fatalno za demokraciju.

Zakošek je podsjetio koji su ciljevi izbornog sustava: reprezentativnost, sprječavanje stranačke fragmentacije, jednostavnost, poticanje participacije na izborima, omogućavanje formiranja stabilne vlade i legitimnost.

Šalaj je obrazložio pet modela koji se posljednje vrijeme zagovaraju u javnosti kao potencijalna rješenja:

  1. ostati u postojećim izbornim jedinicama samo se određeni broj mandata dodijeli po broju birača - taj prijedlog, čini se, proizveo je nesuglasice u vladajućoj stranki.
  2. ostati u modelu 10 puta 14, ali prekrojiti granice izbornih jedinicama zadovoljavaju uvjet biračkog prava, ali problem odnosno upozorenje Ustavnog suda da izborne jedinice trebaju pratiti granice županija se ne zadovoljava.
  3. Gongov model šest izbornih jedinica koji prati granice županija i koji uvažava Grad Zagreba kao jednu izbornu jedinicu; on ima nejednak broj mandata po izbornoj jedinici
  4. model po kojem bi svaka županija bila jedna izborna jedinica - takav sustav proizvodi golemi nesrazmjer jer bi Grad Zagreb imao 28 mandata, dok bi se u Ličko-senjskoj birala dva ili tri zastupnika. Zatim se i prirodni izborni prag raste.
  5. Cijela država kao jedna izborna jedinica - time se odustaje od onoga što se u politologiji zove racionalna razmjernost. Čisti razmjerni sustavi proizvode u pravilu veliku fragmentaciju. Ima to svoje pravednosti, naravno, proporcionalnost je jako visoka, ali kako se onda nositi sa stabilnošću i fragmentiranošću?

Gong je upozorio da participacija građanstva na izborima u drastičnom padu, i to je doista ozbiljan društveni problem. Isto tako, Gong je podržao otvaranje široke društvene i političke rasprave o izbornom zakonodavstvu, ali smo naglasile kako je nužno postići konsenzus oko pitanja izbornih jedinica.

Cijelu analizu ‘Hoće li sljedeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti neustavni?’, koju je za Gong izradio Goran Čular, profesor s Fakulteta političkih znanosti i član Gonga, pročitajte OVDJE.

Više o Gongovim zalaganjima:

Izborne jedinice: Nužan je politički konsenzus i volja
Jednakost nije samo ustavna kategorija nego temelj demokratskih društava
Gong: Hrvatsku treba podijeliti u šest izbornih jedinica da bi idući parlamentarni izbori bili ustavni
Gong o reformi izbornog i referendumskog zakonodavstva
Novo izborno zakonodavstvo 2014.
Gongove preporuke za unaprjeđenje izbora i referenduma

Gong u Saboru zagovarao svoje rješenje za pravedne i ustavne izbore 2
Gong u Saboru zagovarao svoje rješenje za pravedne i ustavne izbore 3
chevron-right