Svi pjevaju, ja ne čujem: Plenković ponovno nema ništa za reći pred Antikorupcijskim vijećem

09. studenoga 2022.
Svi pjevaju, ja ne čujem: Plenković ponovno nema ništa za reći pred Antikorupcijskim vijećem 1
Foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Jučer je održana sjednica Antikorupcijskog vijeća na kojoj su se nastavila saslušanja vezana za upravljanje Inom. Ovoga puta, na sjednicu su se odazvali Damir Vanđelić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Ine i Božo Mikuš, nekadašnji predstavnik radnika u Nadzornom odboru. Gordana Sekulić, koja je 2011. i 2012. godine bila članica Nadzornog odbora Ine, ispričala se zbog nedolaska i pismeno se očitovala na prijašnje stanje u tvrtki. 

I dok osobe povezane s poslovanjem u Ini nemaju problema s odazivanjem na saslušanja, već su i voljni detaljno izložiti probleme s kojima su se susreli tijekom svog rada, vladajući i dalje minoriziraju ulogu Antikorupcijskog vijeća, na što smo već ranije upozoravale. Premijer Andrej Plenković i dalje neodazivanjem na saslušanja pokazuje što misli o važnosti djelovanja Antikorupcijskog vijeća, a u stopu ga prate i njegovi najbliži suradnici, pa tako ni na ovoj sjednici nije bilo prilike čuti ni svjedočanstva bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i onog trenutnog, Davora Filipovića. Hrvoje Zekanović, koji je ušao u Antikorupcijsko vijeće umjesto HDZ-ovog Siniše Jenkača, ponovno je doprinio radu sjednice iznuđivanjem izbacivanja, a prije toga je svoj zahtjev za saslušanjem Tomislava Panenića, Slavena Dobrovića, Bože Petrova i predsjednika Zorana Milanovića podupro kartonskim likovima istih.

Podsjetimo, Antikorupcijsko vijeće osnovano je, kako mu i puni naziv Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije sugerira – pratilo provedbu strategije suzbijanja korupcije. Ono je ujedno i jedino radno tijelo Hrvatskog sabora u kojem većinu čini oporba. Premijer Plenković je nakon prvog saslušanja izjavio da je oporba istragu o aferi u Ini iskoristila za igrokaz u Hrvatskom saboru kako bi se “stvorila nekakva slika i preduvjet za rušenje vlade”. Dodao je i da je to orkestrirana operacija i akcija točno jasno vidljivih i prepoznatljivih aktera, samo da moraju još vidjeti koliko je ona samo unutarnja, a koliko je i vanjska, kao i da će se to ispitati.

Damir Vanđelić je tijekom saslušanja naveo da postoji studija koja govori da je MOL nakon preuzimanja Ine nepridržavanjem ugovora oštetio Inu, odnosno Hrvatsku za 6,2 milijarde dolara. Također, tvrdi da je Vlada 31. listopada 2016. godine postala upoznata sa svime što se smatra nepoštivanjem ugovora između MOL-a i Republike Hrvatske, a prije toga i kasnije su o tome, informirali ministre i Vladu, ali i medije.

Gong je prošle godine objavio film “Gospodari plina” u kojem je prikazano tko su pravi vlasnici plina u Hrvatskoj, a zajedno s Nezavisnim društvom novinara Vojvodine izrađena je i regionalna analiza “Energetski sektor u Hrvatskoj i Srbiji uhvaćen u interesnim mrežama". Istraživački su novinari i novinarke - prateći upravo financijske tokove, politički izložene osobe, važne odluke i ugovore vezane za poslovanje kompanija u sektoru plina i nafte ključnih za funkcioniranje gospodarstva Hrvatske i Srbije – mapirali vanjske utjecaje koji kompromitiraju formalne procese odlučivanja, odnosno „zarobljavaju” istaknute pojedince i institucije kako bi djelovali u njihovom, partikularnom interesu te time ujedno potkapaju krhke demokracije i nanose štetu javnom interesu.

Svi pjevaju, ja ne čujem: Plenković ponovno nema ništa za reći pred Antikorupcijskim vijećem 2
chevron-right