Digitalni alati koriste svim građankama: Gong Centrima znanja predstavio Popravi.to i Imamopravoznati

16. svibnja 2022.
Digitalni alati koriste svim građankama: Gong Centrima znanja predstavio Popravi.to i Imamopravoznati 1

Kao jedan od Centara znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija Gong je na konferenciji „Zajedno znanjem“ u Splitu održao radionicu o tome kako nove tehnologije mogu služiti građankama i građanima da budu bolje informirani i lakše se uključe u procese donošenja odluka. Osnovni cilj konferencije na kojoj je splitska Udruga MoSt okupila stručnjake i aktiviste, predstavnike institucija i devet centara znanja bilo je siromaštvo. O rastućem problemu siromaštva i socijalne isključenosti govorili su stručnjakinje i stručnjaci iz različitih područja centara znanja za društveni razvoj.

Na konferenciji je Melisa Skender, Gongova stručnjakinja za digitalne alate govorila o suradnji s građanskim hakerima Code for Croatia i pozvala na sudjelovanje u tradicionalnim Danima otvorenih podataka. Predstavljeni su i neki od rezultata vikend hackathona Dana otvorenih podataka, poput web agregatora sveučilišnih predavanja Danijela Korenta i studenata Filozofskog fakulteta u Osijeku Marije Milošević i Marka Buljana, te platforme za prijavu komunalnih problema Popravi.to. Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručni suradnik, sudionike je upoznao s novim značajkama online platforme za pristup informacijama, ImamoPravoZnati, i s načinom na koji se ovaj, ali i drugi Gongovi digitalni alati mogu koristiti u zagovaranju za transparentniju i odgovorniju vlast.

Centri znanja koji su prisustvovali predavanju su prepoznali benefite koji im takvi digitalni alati pružaju; tako je Marica Mirić, iz Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatska, za digitalni alat Popravi.to izjavila kako će biti koristan osobama s invaliditetom, koje na praktičan i jednostavan način mogu prijaviti sve komunalne probleme koji im predstavljaju ograničenje.

Konferencija Udruge MoSt doprinijela je povezivanju i umrežavanju na svim razinama, širenju znanja i informacija o boljim i učinkovitijim javnim politikama, socijalnoj pravdi i razvoju usluga za različite ranjive skupine. Iako svaki Centar znanja donosi svoju jedinstvenu perspektivu, složili smo se da su problemi siromaštva zajednički, te da bi daljnja suradnja mogla otvoriti i nove načine osvještavanja problema socijalno isključenih skupina ljudi i pronaći kako ih riješiti.

Centri znanja za društveni razvoj su organizacije civilnog društva, mreže i savezi koji djeluju u području zaštite ljudskih prava, zelenih politika, kulture i umjetnosti, zaštite prava osoba s invaliditetom, skrbi i brige o braniteljskoj i stradalničkoj populaciji, mladima te u području suzbijanja siromaštva, beskućništva i socijalne isključenosti.

Digitalni alati koriste svim građankama: Gong Centrima znanja predstavio Popravi.to i Imamopravoznati 2
Digitalni alati koriste svim građankama: Gong Centrima znanja predstavio Popravi.to i Imamopravoznati 3
Digitalni alati koriste svim građankama: Gong Centrima znanja predstavio Popravi.to i Imamopravoznati 4
Digitalni alati koriste svim građankama: Gong Centrima znanja predstavio Popravi.to i Imamopravoznati 5
Digitalni alati koriste svim građankama: Gong Centrima znanja predstavio Popravi.to i Imamopravoznati 6
chevron-right