Kompromisna pozicija europskih institucija slabi Zakon o digitalnim uslugama

23. ožujka 2022.
Kompromisna pozicija europskih institucija slabi Zakon o digitalnim uslugama 1
foto: UNSPLASH

Reguliranje mračnih uzorka oglašavanja, zaštita maloljetnih korisnika i korisnica na digitalnim platformama te utvrđivanje opsega prava korisnika i korisnica na pristup alatima za procesiranje žalbi moderiranja sadržaja na platformama bile su ključne teme trećeg trijalog sastanka o Zakonu o digitalnim uslugama, održanog 15. ožujka, oko kojeg su Europska komisija, Europski parlament i Europsko vijeće usuglašavali svoje pozicije. Iako je cilj navedenog Zakona jačanje transparentnosti i odgovornosti digitalnih platformi te osiguranje digitalnih prava korisnika i korisnica, novopredloženi kompromisi predstavljaju korak unatrag u odnosu na ono što je Gong, zajedno s brojnim EU organizacijama, zagovarao.

Tako je, unatoč naprednom prijedlogu Europskog parlamenta za reguliranje mračnih uzorka člankom 13a (upotrebu manipulativnih sučelja osmišljenih da korisnici i korisnice pogreškom prihvate skupljanje njihovih osobnih podataka), Europsko vijeće sada donijelo svoj prijedlog kompromisa, prema kojem se reguliranje ograničava samo na manipuliranje korisnicima i korisnicama pri digitalnoj kupovini.

Slično je i sa zaštitom maloljetnih korisnika i korisnica, za koji se priprema kompromis da se povećane razine sigurnosti, privatnosti i kontrole odnose samo na one platforme koje su namijenjene za maloljetnike i maloljetnice, ili ih isti koriste u velikoj mjeri, a ne na sve platforme jednako. 

Daleko najproblematičniji kompromis je oko članka 17, koji uređuje pravo korisnika i korisnica na pristup alatima za prijavu sadržaja i osporavanje uklonjenog sadržaja. Prema najnovijoj poziciji trijaloga, pristup takvim alatima ima isključivo autor ili autorica objava koje su moderirane te se jedino oni mogu žaliti na donesene odluke. 

Iako se takvim uređenjem nastoji osigurati korisnicima i korisnicama zakonsko pravo na osporavanje odluka moderiranja njihovog sadržaja, njime je paradoksalno uklonjeno pravo prijavljivanja problematičnih sadržaja, jer nisu autorice istih. Bez mogućnosti da prijavljuju dezinformacijski sadržaj (ali i sve druge neprihvatljive oblike sadržaja), korisnice će ostati pasivne promatračice i žrtve takvih sadržaja, umjesto da osnaženi zakonom aktivno sprječavaju širenje dezinformacija.

Podsjećamo, 20. siječnja je Europski parlament, pod pritiskom lobističke kampanje velikih tehnoloških tvrtka, glasanjem donio svoj prijedlog nacrta Zakona, u kojem su bili prihvaćeni amandmani za koje se Gong dugotrajno i aktivno zalagao, a 31. siječnja i 15. veljače održani su prvi i drugi trijalog sastanci. Sljedeći planirani sastanak će se održati 31. ožujka, a usuglašavanje planira biti gotovo do kraja travnja.

Kompromisna pozicija europskih institucija slabi Zakon o digitalnim uslugama 2
chevron-right