Otvoreno pismo EU: Zahtijevamo veću transparentnost donošenja EU zakona!

01. ožujka 2022.
Otvoreno pismo EU: Zahtijevamo veću transparentnost donošenja EU zakona! 1

Koalicija People vs big tech, čiji je član i Gong, inzistira na većoj transparentnosti pri donošenju ključnih odluka Europske unije - posebice u kontekstu odvijanja ključnih pregovora o Zakonu o digitalnom tržištu (DMA) i Zakonu o digitalnom uslugama (DSA) iza zatvorenih vrata, uz postojanje velike lobističke kampanje velikih tehnoloških tvrtka. Europski građani i građanke ne mogu pristupiti informacijama o razvoju pregovora o zakonima koji će imati veliki utjecaj na njihova prava, zbog čega je koalicija svoje prijedloge za veću transparentnost poslala u obliku zajedničkog pisma potpredsjednici Europske komisije Margrethe Vestager, povjereniku za unutarnje tržište Thierry Bretonu te MEP Andreas Schwab i Christel Schaldemose.

Pismo prenosimo u cijelosti u nastavku:

Dragi MEP Schwab i MEP Schaldemose,

Draga izvršna potpredsjednice Vestager i povjereniče Breton,

Kao organizacije civilnog društva i sindikati koji rade na transparentnosti, demokraciji i digitalnim pravima, pišemo vam kako bismo zatražili hitna poboljšanja transparentnosti procesa trijaloga Zakona o digitalnim tržištima i Zakonu o digitalnim uslugama. Ova dva komplementarna prijedloga zakona imaju potencijal učiniti digitalne usluge sigurnijima te zaštititi i osnažiti korisnike, radnike i mala poduzeća. Zajedno se dotiču velikog broja pitanja koja mogu imati konkretne posljedice za živote ljudi.

Paket digitalnih usluga također je bio meta intenzivnog lobiranja od samog početka, posebno od strane velikih tehnoloških tvrtki i njihovih posrednika. Istraživanja Lobbycontrola i Corporate Europe Observatory pokazuju kako su tvrtke s resursima pokušale utjecati na ovaj proces u svim fazama, postižući neusporedivu razinu pristupa raspravama. Organizacije civilnog društva i građanke ne mogu se mjeriti s utrošenim resursima i pristupom koje posjeduju velike tehnološke tvrtke. Tajnovitost donošenja javnih politika samo dodatno pojačava ovu nejednakost, isključujući građane iz ključnih rasprava koje će utjecati na njihove živote.

Stoga smo razočarani što Europski parlament i Vijeće Europske unije nisu napravili aranžmane kako bi osigurali transparentnost I laku dostupnost važnim dokumentima trijalog pregovorima. Dnevni redovi nisu javni, a ni Europski parlament i Vijeće Europske unije nisu objavili ažurirane dokumente s više stupaca, s dosad postignutim dogovorima ili preliminarnim stajalištima Predsjedništva Vijeća u vezi predloženih amandmanima od strane Europskog parlamenta (4. stupac).

Zanimljivo je da su Europski parlament i Vijeće početkom veljače 2022. objavili prazan dokument Zakona o digitalnim tržištima s četiri stupca, opisanog kao najnovija verzija dokumenta, ali datiran 11. siječnja. Curenje novijih verzija pokazalo je da to nije istina.

Trijalozi su ključni trenutak u kreiranju javnih politika EU-a: vrijeme kada Parlament i Vijeće EU raspravljaju i postižu sporazume o prijedlozima javnih politika EU-a. Prema Europskom parlamentu, 2018. se između 70 i 80% svih zakonodavnih akata Europske unije donosilo nakon trijaloga. Treba napomenuti da se u većini slučajeva konačni trijalog sporazum brzo usvaja. Ipak, sastanci se održavaju iza zatvorenih vrata, a pristup dokumentima koji se odnose na te rasprave često se odbija.

Kao što znate, 2018. godine je Opći sud, u predmetu T-540/15 De Capitani protiv Parlamenta, presudio da ove vrste dokumenata ne samo da spadaju u opseg propisa o pristupu dokumentima, već predstavljaju i zakonodavne dokumente, čime je povišena razina transparentnosti i otvorenosti bitna za osiguranje legitimnosti ovog procesa. Nadalje, Sud je to potvrdio:

“Kako bi građani mogli ostvariti svoja demokratska prava, oni moraju biti u poziciji da prate sve detalje procesa donošenja odluka unutar institucija koje sudjeluju u zakonodavnim procedurama te moraju imati pristup svim relevantnim informacijama”.

Kako bismo osigurali da proces trijaloga o Zakonu o digitalnim uslugama i Zakonu o digitalnim tržištima budu istinski transparentni i otvoreni za građane, molimo sve zakonodavce da:

  • Proaktivno objavljuju, na stalnoj osnovi, popis dokumenata podnesenih tijekom trijalog pregovora, u skladu s preporukom Europskog ombudsmana;
  • Objavljuju ažurni kalendar trijalog sastanka, uključujući sažetak dnevnog reda;
  • Proaktivno i kontinuirano objavljuju četvernostupčan dokument.

Unaprijed vam se zahvaljujemo za razmatranje ovih prijedloga.

Pozdravljamo mogućnost da nastavimo raspravljati o ovim pitanjima s vama na sastanku. Ako imate pitanja, slobodni ste javiti nam se.

Srdačno,

Corporate Europe Observatory

Lobbycontrol

FragDenStaat

Access Info Europe

Transparency International EU

The Good Lobby

SumOfUs

Daphne Caruana Galizia Foundation

Reporters Without Borders (RSF)

The Coaltion For Women In Journalism (CFWIJ)

Iraqi journalism Rights Defense Association (IRJDA)

Fair Vote

Foxglove

Global Witness

Defend Democracy

Gong

Vouliwatch

Statewatch

Waag Future Lab

Inštitút ľudských práv - Human Rights Insitute

Civil Liberties Union for Europe (Liberties)

Access to Information Programme Foundation

Citizens Network Watchdog Poland

UNI Europa

European Trade Union Confederation (ETUC)

European Federation of Public Services Unions (EPSU)

AK EUROPA

Alliance4Europe

Institute for Strategic Dialogue (ISD)

People Vs Big Tech

Irish Council for Civil Liberties

Peter Tatchell Foundation

ARTICLE 19

Panoptykon Foundation

Lie Detectors

Je Suis Là

Global Action Plan

Simply Secure

Ranking Digital Rights

Uplift

digiQ

Missing Children Europe

ASEED Europe

chevron-right