Povjerenstvo će ipak razmotriti slučaj guvernera HNB-a

09. veljače 2022.
Povjerenstvo će ipak razmotriti slučaj guvernera HNB-a 1
Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Iako nam je prvotno odgovoreno kako prema aktualnom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa nema ničega spornog u nagradi koju je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić primio od Mađarske narodne banke (MNB), Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ipak će razmotriti slučaj

“Slijedom medijskih članaka i upita vezano za okolnost da je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić primio nagradu mađarske središnje banke, Povjerenstvo je u odgovoru ukazalo na odredbu članka 15. stavka 2. ZSSI-a. Neovisno o tome, Povjerenstvo će razmotriti navedene okolnosti i potom odlučiti jesu li ispunjene pretpostavke za pokretanje postupka.” - stoji u odgovoru kojeg smo dobile dan nakon prijave.

Podsjetimo, zbog dara u vrijednosti od pola milijuna kuna, Gong je 7. veljače prijavio guvernera HNB-a Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. 

Među brojnim izmjenama u imovinskoj kartici koje je guverner prijavio, nalazi se i primitak od 511.020 kuna. Radi se o nagradi Izvršnog odbora MNB-a koja se dodjeljuje radi “izvanrednih profesionalnih učinaka i životnih postignuća pojedinaca na međunarodnoj sceni koja utječu na rad središnjih banaka i općenito funkcioniranje međunarodnog financijskog sustava.” Međutim, prema odredbama ZSSI-a, ne smatraju se darovima uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja te državna i međunarodna priznanja, odličja i nagrade.

Za razliku od hrvatskog guvernera koji je novčani iznos zadržao, austrijski guverner svoj iznos koji je dobio za nagradu donirao Srednjoeuropskom sveučilištu (CEU), smatrajući da bi se u protivnom ugrozila neovisnost centralne banke.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-tanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa CERV.

Povjerenstvo će ipak razmotriti slučaj guvernera HNB-a 2
chevron-right