Europske institucije o Zakonu o digitalnim uslugama 

07. veljače 2022.
Europske institucije o Zakonu o digitalnim uslugama  1
Foto: UNSPLASH

U prvom su trijalognom sastanku oko Zakona o digitalnim uslugama Europsko vijeće, Europski parlament i Europska komisija 31. siječnja odobrili dokument koji predstavlja temelj za sve daljnje pregovore, kao i svoje međusobne zajedničke osnove te ključne razlike. To je prvi od četiri takvih sastanka između ovih tijela, koji za cilj imaju usuglašavanja pozicija i uspostavljanja zajedničkog viđenja sadržaja Zakona te kao takvo predstavlja prvi korak prema donošenju njegova konačnog sadržaja. Podsjećamo, 20. siječnja je Europski parlament glasanjem donio svoj prijedlog nacrta Zakona, u kojem su bili prihvaćeni amandmani za koje se Gong dugotrajno i aktivno zalagao. Iako je njihov krajnji nacrt odbacio najradikalnije prijedloge potpune zabrane nadzornog oglašavanja, on u svojem sadašnjem obliku predstavlja pozitivan korak za jačanje korisničkih digitalnih prava te transparentnost platformi u Europi.

Usuglašavanje zajedničkog stajališta o Zakonu će morati proći kroz izazovne sastanke, jer Europski parlament, za razliku od Europskog vijeća i Komisije, zagovara stajalište da bi sadržaj Zakona trebao snažnije regulirati digitalne platforme. Stoga će naglasak u trijalozima staviti na donošenje snažnije regulacije, posebice u pogledu regulacije mračnih uzorka člankom 13a (upotrebu manipulativnih sučelja osmišljenih da korisnici i korisnice pogreškom prihvate skupljanje njihovih osobnih podataka), utvrđivanjem ustupka i pomoći za mala i srednja europska poduzeća člankom 16., reguliranjem digitalnih tržišta člancima 22. i 22a, ograničavanja nadzornog oglašavanja člankom 24. te utvrđivanje obaveza u pogledu procjene rizika i odgovornosti algoritma za najveće platforme člankom 26. i 27.  

Od posebne će kompleksnosti biti usuglašavanje o sadržaju članka 31., koji utvrđuje ograničenja pristupu podacima društvenih mreža, uključujući i korisničkim podacima. Naime, trenutačna je pozicija Europske komisije da njima mogu pristupiti samo znanstvenici i znanstvenice koji pripadaju akademskim institucijama, što je naknadno prošireno amandmanom Europskog vijeća da uključuje i sve istraživačke organizacije koje spadaju pod Direktivu 2019/790 o autorskom pravima. Takvo određenje mnogi smatraju kontroverznim, uključujući i Mariju Ressu, dobitnicu Nobelove nagrade za mir zbog svojeg kontinuiranog rada protiv dezinformacija i lažnih vijesti, koja vjeruje da samo otvaranje podataka znanstvenicima, novinarkama i građanstvu može osigurati veće razumijevanje tehnologije, načina upotrebe podataka te u konačnici veću transparentnost platformi. 

Također se jednako važnim u prvom trijalogu pokazala opasnost uključivanja amandmana o medijskom izuzeću, prema kojem se nužnosti brisanja sadržaja na platformama ne bi odnosila na medije. Njegovim bi se uključivanjem otvorila vrata stalnom (i potencijalno namjernom) širenju dezinformacija od strane slabo kvalitetnih ili malicioznih medija. Iako je Europski parlament ovaj amandman odbio u svom nacrtu prijedloga Zakona, za njega je još uvijek moguće da bude uključen za vrijeme trijaloga. 

Ukupno se planiraju četiri sastanka - prvi se odvio 31. siječnja, a ostali su zakazani 15. veljače, 15. ožujka i 04. travnja. Gong će kroz daljnje trijalog sastanke nastaviti pratiti razvoj sadržaja Zakona o digitalnim uslugama, kako bi reagirao na bilo kakve značajne izmjene Zakona koje bi išla na štetu korisničkih prava. Naime, upravo je iza zatvorenih vrata trijalognih sastanka najveća šansa za izmjenom (ali i odbacivanjem) amandmana koje je izglasao Europski parlament, za koje se Gong, zajedno s europskim civilnim udrugama i mrežom organizacija koje se bore za očuvanje demokracije i u digitalnom okolišu, višemjesečno angažirao i zalagao - putem potpisivanja zajedničke Deklaracije naroda s drugim civilnim udrugama, kontaktiranja hrvatskih europarlamentarnih predstavnika i predstavnica te informiranja javnosti.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-tanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa CERV.

Europske institucije o Zakonu o digitalnim uslugama  2
chevron-right