Novim zakonom Povjerenstvo će postati beznačajno

11. listopada 2021.
Novim zakonom Povjerenstvo će postati beznačajno 1
foto HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, važno antikorupcijsko tijelo čije je osnivanje bio jedan od uvjeta za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, neće moći obavljati svoje primarne funkcije - sprečavanje sukoba interesa i osiguranje poštivanja načela časnog, poštenog, savjesnog, odgovornog i nepristranog djelovanja državnih i javnih dužnosnika iz čl. 5. sadašnjeg Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

U novi Zakon nisu ugrađene odredbe koje bi osnažile Povjerenstvo te osigurale i razradile provedbu načela u obnašanju dužnosti, koje je zagovarao Gong kao član radne skupine. Štoviše, postojeće odredbe su oslabljene. Preciznije, Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ostat će bez jednog od svojih ključnih alata i biti praktički razvlašteno u utvrđivanju jesu li dužnosnici postupali etično, odnosno “časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo i povjerenje građana.” Gong je početkom godine upozorio GRECO, specijalizirano antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, da vladajući i pravosuđe žele onemogućiti rad ovog neovisnog tijela koje je godinama imalo važnu ulogu u borbi protiv korupcije.

Nakon što je Povjerenstvo krenulo propitivati ulogu premijera Andreja Plenkovića u aferi Agrokor i istraživati HDZ-ovo putovanje u Helsinki, predsjednik Vlade odbijao je dostaviti dokumentaciju, počeo kritizirati rad Predsjednice povjerenstva i prozivao je za sukob interesa.

Potom je tročlano sudsko vijeće Visokog upravnog suda počelo donositi sudske presude protivne dotadašnjoj praksi i poništilo odluke Povjerenstva (u slučaju Bandić i u dva slučaja Plenković), osporavajući Povjerenstvu ovlast da samostalno primjenjuje čl. 5. Zakona i utvrđuje povredu načela djelovanja. O promjeni sudačke prakse nikad se nije raspravljalo na općoj sjednici VUS-a, premda postoji obveza razmatranja takvih odluka kada jedno vijeće odstupi od ustaljene prakse suda.

Ministar Malenica raspravu o načelima i članak 5. ostavio je za kraj rada radne grupe, a Gongova članica u radnoj skupini zagovarala je rješenje na tragu GRECO-vih preporuka. Ministar se priklonio tezi da Povjerenstvo ne može donositi samostalne odluke na temelju čl. 5. Zakona (tzv. etičke odluke) i iz konačne verzije prijedloga zakona izostavio razradu mehanizama za implementiranje odredbe o načelima djelovanja. Povreda načela djelovanja trebala bi biti jedna od ključnih odredaba novog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a povreda tog načela se treba moći samostalno sankcionirati.

Ovim zakonom Povjerenstvo bi moglo postati puko administrativno tijelo koje će u najvećoj mjeri administrirati imovinske kartice. Njih će sada biti znatno više jer se širi krug dužnosnika, što je svakako pozitivna promjena koju treba pozdraviti.

To je posebno značajno u kontekstu činjenice da je Hrvatska prema međunarodnim istraživanjima daleko iza prosjeka razvijenih, europskih država. U izvještaju Europske komisije o vladavini prava, Hrvatska je u društvu najgorih članica, a pri dnu liste nalazimo se i prema indeksima percepcije korupcije i učinkovitosti javne uprave. Umjesto da se posvetimo ispravljanju tih trendova upravo i kroz jačanje uloge Povjerenstva u kontroli neodgovornog i nesavjesnog postupanja državnih i javnih dužnosnika, izgleda da se ovim zakonom taj poredak neće mijenjati na bolje.

Gong je korisnik operativne potpore – strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Novim zakonom Povjerenstvo će postati beznačajno 2
Novim zakonom Povjerenstvo će postati beznačajno 3
Novim zakonom Povjerenstvo će postati beznačajno 4
chevron-right