Međunarodni dan provjere činjenica

02. travnja 2021.

Međunarodni dan provjere činjenica 1

Povodom trećeg Međunarodnog dana provjere činjenica, koji se globalno obilježava 2. travnja/aprila – neposredno nakon dana koji je prepoznat po (dobronamjernim) obmanama, Gong želi upozoriti kako političke obmane nisu nimalo dobroćudne pojave, već služe ciljevima koji nisu spojivi s demokratskim uređenjem.

Da bismo identificirali i razotkrili fake news, nužno je kritički sagledavati medije, propitivati pročitano, istražiti izvor vijesti, a sve to je moguće kroz medijsko opismenjavanje. Medijska pismenost pomaže razviti kritičko mišljenje, razumjeti kako poruke koje mediji prenose oblikuju našu kulturu i društvo, identificirati medijske strategije, prepoznati kako vlasnici medija oblikuju sadržaj, prepoznati tehnike uvjeravanja koje se upotrebljavaju, prepoznaju pristrane i pogrešne informacije, dijelove koji nisu jasno izrečeni.

Značajni utjecaj medija ogleda se i u njihovu utjecaju na demokratske procese jer mediji mogu imati ulogu u manipulaciji javnosti ili pak podržavanju demokracije i prava građana i građanki na informaciju. Osim toga, mediji zrcale stvarnost. Kakofonija na najvišim državničkim nivoima vrlo lako se prelije u ostale sfere društva. Isto tako, za demokratsko sudjelovanje građana i građanki potrebna je njihova informiranost te vještina kritičkog mišljenja i samoizražavanja.

Metode medijske pismenosti, između ostalog, jesu fact checking i debunking. Gong jedno i drugo podučava kroz svoj program Medijske pismenosti, a posljednjih pet godina Faktograf.hr - prvi fact checking portal u Hrvatskoj, čiji je izdavač Gong, provjerava točnost izjava političara, kao i točnost vijesti u javnom prostoru.

Više o medijskoj pismenosti doznajte OVDJE. 

Priručnik za razvoj medijske pismenosti možete pronaći OVDJE. 

chevron-right