Kritizirati se može svakoga, ali ne na osobnoj razini

30. ožujka 2021.

Situacija u hrvatskom pravosuđu, koje doista jest jedan od ključnih problema u društvu, razlog je političkih obračuna u javnom prostoru posljednjih dana. Ako je izbor novog predsjednika Vrhovnog suda barem simboličan početak nužno potrebne reforme pravosuđa, jasno je da do tog izbora, s obzirom na postojeće ustavne odredbe, ne može doći bez suradnje predsjednika Republike Hrvatske i vladajuće većine.

Put promjene zarobljenih i korumpiranih dijelova državnog aparata je dug i kompleksan. Prepoznavanje i dijagnoza stanja  tek su prvi korak oslobađanja zarobljenih institucija. Jačanje društvene svijesti, depolitizacija i podizanje etičkih i profesionalnih standarda, edukacija i stručno usavršavanje, preuzimanje odgovornosti za rezultate rada, pa čak i hrabrost većeg broja pojedinaca su potrebni da se stanje počne mijenjati na bolje. Upravo zato je izuzetno važno podržati prijedloge i nastojanja kako bi se institucije izbavile iz 'zarobljeništva', o čemu govori i posljednje Gongovo istraživanje ‘Institucionalni izvori ukorijenjenosti korupcije u Hrvatskoj: uvid stručnjakinja’.

Retorika koja se, umjesto na argumente, svela na osobne napade i uvrede ne bi trebala biti prisutna u javnoj komunikaciji visokih državnih dužnosnika koji na taj način daju izrazito negativan ton cijeloj komunikaciji u društvu. Kritizirati se može svakog političara, posebno aktere vladajuće većine ako i oni svojim glasovima ili održavanjem kvoruma daju podršku urušavanju demokratskih normi i neovisnih institucija. Međutim, ta kritika mora biti argumentirana i usmjerena na nečije javno izrečene stavove, a ne na njegove osobne, obiteljske ili druge karakteristike i okolnosti. Neprimjerena retorika prema manjinskom predstavniku (mada dijelu vladajuće većine) može ohrabriti netrpeljivost, pa čak i nasilje prema manjinama.

Gong smatra da bi glavni politički akteri u Hrvatskoj (predsjednika RH, predsjednika Vlade i predsjednika Sabora i drugih političkih aktera) u svom političkom diskursu trebali zadržati elementarnu razinu pristojnosti i civiliziranosti. Ton i sadržaj njihove komunikacije posljednjih dana je ispod razine koju očekujemo u demokratskom društvu, daleko od konstruktivne rasprave i međusobno poticajno političko rivalstvo u demokraciji. Takva ponašanja normaliziraju vrijeđanje i omalovažavanje u javnom prostoru, čime se sužava prostor za stvarnu raspravu o relevantnim društvenim i političkim pitanjima, a potiče netrpeljivost i stigmatizacija.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Kritizirati se može svakoga, ali ne na osobnoj razini 1

chevron-right