ODD21: Kako su nas katastrofe digitalizirale

05. ožujka 2021.

Dani otvorenih podataka, vikend građanskih inovacija i društvenog aktivizma kroz rad s otvorenim podacima, danas je obilježen u Zagrebu konferencijom 'Kako su nas katastrofe digitalizirale i što dalje?'. Prvi panel je tematizirao izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama, koji je odgovorio na pitanja hoće li izmjenama Zakona, koji nazivaju i ključnim za suzbijanje korupcije, biti srezan broj tijela obveznika Zakona i ograničen opseg podataka koje možemo tražiti od javnih poduzeća, institucija i ustanova. Na panelu su sudjelovali članovi_ce radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona.

"Izvanredne okolnosti, od globalne pandemije do potresa, pokazale su da otvoreni podaci mogu pomoći boljem i lakšem upravljanju krizom, ali i kontroli vlasti. Otvoreni podaci nisu samo vrijedan ekonomski, nego i društveni resurs. Osim informiranja, mogu biti i temelj zagovaračkih kampanja i mobilizirati građane_ke. Zabrinjavajuće je da zakon ide u smjeru izmjena zbog kojih državne tvrtke neće biti dužne otvarati podatke na temelju pojedinačnih zahtjeva, udruga, znanstvenika ili građana_ki", rekla je izvršna direktorica Gonga, Oriana Ivković Novokmet, koja je uvodno upozorila kako predložene izmjene Zakona o pravu na pristup informacijama vode ka sužavanju već postojećih prava.

"Mehanizme zaštite treba ubrzati i osnažiti. Korisnici_e trebaju inzistirati na svom pravu, a tijela trebaju osigurati pristup tom pravu", rekla je Anamarija Musa, članica radne skupine ispred akademske zajednice. Musa je istaknula da je zakonodavna regulativa u najboljih 10 u Europi, ali, kao i u brojnim drugim područjima, zakonodavni okvir ne odgovora praksi. Stoga se zaključak panela može svesti na apel zakonodavcu da ne dokida postojeća prava, nego da teži njihovom unaprjeđenju.

Dok je Jagoda Botički, članica radne skupine ispred Povjerenika za informiranje, istaknula kako su napravljeni svi koraci da bi se pravo na pristup učinilo efikasnijim, sutkinja Visokog upravnog suda koji nema svog predstavnika_cu u radnoj skupini, Mirjana Juričić, izrazila je zabrinutost novitetima u prijedlogu zakona poput produljenja roka za rješavanje postupaka (produljenje za 30 dana).

"Svi imamo pravo koristiti podatke javnog sektora besplatno i inzistirati da budu dovoljno kvalitetni da ih se može koristiti, propitivati i analizirati", istaknula je Ivković Novokmet.

"Javni interes ne treba dokazivati kada je u pitanju trošenje javnog novca“, smatra sutkinja Juričić te pita tko će odlučivati o otvaranju javnih podataka visoke vrijednosti.

Drugi panel 'Kako otvoreni podaci mogu pomoći zajednici' okupio je data entuzijate_kinje te akademsku zajednicu koja realizira projekte i aplikacije za opće dobro - Popravi.to, Potresi2020, Oton, DOGWEB, GGO3- Startup, Dataspekt.com, itd. Stručnjaci_kinje i borci_kinje za otvorene podatke istaknuli su relevantnost otvorenih podataka za društvo kao cjelinu te pozvali na međusektorsku i interdisciplinarnu suradnju za kvalitetniju budućnost svih građana i građanki.

Cijeli događaj možete pogledati OVDJE.

Dani otvorenih podataka, u subotu i nedjelju (6 . i 7. ožujka) nastavljaju se na Virtualnom vikend hackatonu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

ODD21: Kako su nas katastrofe digitalizirale 1ODD21: Kako su nas katastrofe digitalizirale 2

chevron-right