Pismo GRECO-u: Povjerenstvo ne smije biti uništeno

02. veljače 2021.

Gong je upozorio GRECO, specijalizirano antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u Hrvatskoj ne smije biti uništeno.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je dulje vrijeme na udaru vladajućih, a sada bi moglo ostati, sudeći po presudi Visokog upravnog suda, bez jednog od svojih ključnih alata. U nekoliko sudskih presuda, od kojih je posljednja i pravomoćna, oduzima se ovom tijelu ovlast odlučivanja o povredi načela djelovanja u obavljanju dužnosti (o tome postupaju li dužnosnici “časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo i povjerenje građana”).

Gong izražava zabrinutost da će rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, važnog antikorupcijskog tijela, praktički biti eutanazirano ukoliko se u novom zakonu o ne usvoje GRECO-ve preporuke čime bi se sankcioniralo kršenje ovih važnih načela.

Nakon što je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković počela propitivati ulogu premijera Andreja Plenkovića u aferi Agrokor i istraživati HDZ-ovo putovanje u Helsinki, predsjednik Vlade je počeo kritizirati njezin rad. Čak joj je poručivši javno s konferencije za medije u zgradi Vlade da joj je sve “nacrtao” i da neće slati traženu dokumentaciju. Potom ju je u jednom drugom slučaju prozvao za sukob interesa i zatražio njezino izuzeće, ustvrdivši uz ostalo i da se treba preispitati ima li to tijelo ovlasti odlučivati o kršenju načela obnašanja dužnosti.

U ožujku 2020. usred lockdowna Upravni sud odgodio je sva ročišta, ali ne i ona na kojemu se prosuđivalo o premijerovim žalbama na odluke Povjerenstva. Dvije (prvostupanjske) presude Upravnog suda dale su za pravo Plenkoviću, te su poništene odluke Povjerenstva za dva njegova slučaja: spornog imenovanja za veleposlanika premijerovog kuma kao i odbijanja dostavljanja dokumentacije oko HDZ-ovog puta u Helsinki. U oba slučaja sud je zaključio kako se dužnosnici ne mogu sankcionirati zbog povrede načela djelovanja.

No tome je prethodila važna odluka Ustavnog suda iz srpnja 2019., kojom je otvoren put za rezanje ovlasti Povjerenstvu. Mada je tužbu sudu podnio njegov prethodnik na čelu HDZ-a, Tomislav Karamarko, stav Ustavnog suda da Povjerenstvo sankcionira nešto što se spominje u zakonu, ali za što ne postoje propisane sankcije, koristilo je i Andreju Plenkoviću u pravnim bitkama s Povjerenstvom.

Sada je odluka Povjerenstva osporena prvi put i pravomoćno, jer je Visoki upravni sud, u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zaključilo da je Povjerenstvo krivo protumačilo svoje ovlasti. Ova odluka je presedan i zbog toga što je Visoki upravni sud do sada presuđivao upravo suprotno - da Povjerenstvo ima pravo prozvati dužnosnika za povredu načela djelovanja.

Presudom Visokog upravnog suda Povjerenstvo ostaje bez najbitnijeg dijela svojih ovlasti, odlučivanja o kršenju načela obnašanja dužnosti. Nakon što je poništena odluka Povjerenstva u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, isto možemo očekivati i u niz drugih slučajeva od Andreja Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, aktualnog ministra financija Zdravka Marića do bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Kako Povjerenstvo ne bi bilo eutanazirano oduzimanjem ove važne ovlasti u zemlji koja se nalazi među najkritiziranijim EU državama kada je riječ o vladavini prava, Gong smatra da je potrebno preciznije definirati odredbe o povredi načela djelovanja, kao vrijednog instrumenta u borbi protiv korupcije.

Pri tome pozdravljamo smjer koji je dao GRECO u svojim preporukama - da je povreda načela djelovanja ključna odredba Zakona o sprečavanju sukoba interesa, a njegova povreda se treba sankcionirati. S obzirom na najavljene izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa, smatramo kako one trebaju svakako propisati sankcije za neprihvatljivo djelovanje dužnosnika, kako bi se sačuvao ovaj važan alat Povjerenstva.

U suprotnom, važna neovisna institucija bit će obezvrijeđena, čime će postati bezopasna i nepotrebna. Ne uvrsti li ova Vlada GRECO-ovu preporuku u novi zakon, posve je jasno da je odlučila uništiti Povjerenstvo, koje je svojim dosadašnjim radom zaslužilo da bude i u praksi jedna od doista nezavisnih institucija.

Gong smatra da je korupciji u Hrvatskoj uvelike povezana s načinom funkcioniranja institucija, ovdje svjedočimo primjeru kada neka od institucija zaista radi svoj posao, i zato je izniman javni interes sačuvati je, a ne uništiti kroz koordinirane pravosudne akcije (potaknute od strane) vladajućih političara.

chevron-right