Tko je sa samo stotinjak glasova ušao u Sabor?

20. srpnja 2020.

Gong je analizirao broj preferencijalnih glasova koje su birači i biračice dodijelili_e pojedinim kandidatima i kandidatkinjama na izbornim listama za Hrvatski sabor 2020. godine. Detaljne podatke možete pronaći i na Gongovoj interaktivnoj mapi te sami_e, određujući parametre, možete proučavati podatke.

Vili Beroš, prvi na listi HDZ-a u 10. jedinici, osvojio je najviše preferencijalnih glasova na desetim izborima za Hrvatski sabor. Dok je aktualni ministar zdravstva osvoji 35.607 glasova, za premijera Andreja Plenkovića glasalo je 32.143 glasača_ica. Ostali HDZ-ovi s najboljim rezultatom su: Ivan Anušić (23.671), Zdravko Marić (21.757), Tomo Medved (19.805) i Gordan Jandroković (17.343). S 14. mjesta devete izborne jedinice ulazi u Sabor i Božidar Kalmeta kojem je povjerenje dalo 15.915 građana_ki.

Osim Andreja Plenkovića, u prvoj izbornoj jedinici samo je dvoje kandidata HDZ-a prešlo više od tisuću preferencijalnih glasova. Dakle u Zagrebu je Željko Reiner osvojio tek 542 preferencijalna glasa, a stara nova ministrica Nina Obuljen Koržinek samo 480 glasova. Ministar u dva prethodna saziva Sabora, Marko Pavić, osvojio je tek 377 preferencijalnih glasova u četvrtoj izbornoj jedinici i s takvim rezultatom osvojio saborski mandat.

Krunoslav Katičić sa 187 glasova u šestoj, Josip Slapić s 224 glasova u sedmoj te Darko Klasić s 301 glasom u prvoj izbornoj jedinici osvojili su mandate u Hrvatskom saboru kao HDZ-ovci s najmanje preferencijalnih glasova.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić dobio je 13.767 preferencijalnih glasova, a više preferencijalnih glasova od njega osvojili su Peđa Grbin (16.976) u 8. izbornoj jedinici te Siniša Hajdaš Dončić (14.485) u 3. jedinici te tako ušli u Sabor sa 14. mjesta na listi. 

SDP-ovci_ke s najmanje preferencijalnih glasova koji_e su ovojili_e mjesta u sabornici jesu: Nikša Vukas sa 132 u prvoj, Zvane Bruminić s 223 glasa u sedmoj te Romana Nikolić s 318 glasova u četvrtoj izbornoj jedinici.

Šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, koji se kandidirao u 2. izbornoj jedinci, osvojio je 13.184 preferencijalna glasa. Drugi na listi Domovinskog pokreta u drugoj izbornoj jedinici, Milan Vrkljan, saborsku fotelju 'izborio' je sa 151 glasom. Po broju glasova u ovoj koaliciji, Škoru slijedi Ivan Penava, koji se kandidirao u petoj izbornoj jedinici, s 12.606 glasova.

Most, koji je kampanju vodio uglavnom online, osvojio je osam mandata u prosjeku su po županijama u kojima su osvojili mandate uložili oko 70.000 kuna.  Božo Petrov je jedina osoba s Mostovih lista koja je osvojila više od 10.000 preferencijalnih glasova. Naime, njemu osobno povjerenje je ukazalo 12.042 glasača_ice.

Samo 907 glasova vrijedi mandat Nikole Grmoje, dok su, uz Petrova, Mostovci koje najviše preferiraju njihovi birači i biračice Miro Bulj s osvojenih 9.569 i Marije Selak Raspudić s osvojenih 9.269 preferencijalnih glasova.  

Tomislav Tomašević iz platforme Možemo u prvoj izbornoj jedinici osvojio je 19.604 preferencijalnih glasova, a Dalija Orešković iz koalicije IP, Pametno i Fokus 5.070 glasova.

Najskuplji mandat zasigurno je onaj HNS-a. Ta je stranka u kampanju uložila oko dva milijuna kuna, a zauzvrat će u Saboru u iduće četiri godine sjediti samo jedan njihov zastupnik.

Reformist Radimir Čačić vraća se u Sabor s osvojenih 3.106 glasova u trećoj izbornoj jedinici.

Cijelu interaktivnu kartu pronađite OVDJE.

Također, pročitajte i našu analizi Interaktivna mapa potrošnje po izbornim jedinicama: Tko je ulagao gdje s kojim ishodom?

Gong je korisnik operativne potpore - strukturne podrške europskim think-do-thanks u cjelini “Demokratska i građanska participacija” u sklopu programa Europa za građane.

Tko je sa samo stotinjak glasova ušao u Sabor? 1


chevron-right